• Les comunitats (i sectors) que més idiomes demanen en les ofertes de feina

Les comunitats (i sectors) que més idiomes demanen en les ofertes de feina

Catalunya és el territori amb més candidats poliglotes: s'imposa l'anglès i altres llengües minoritàries com el xinès, el rus o l'àrab també agafen importància

L'anglès és l'idioma per excel·lència més demanat a les ofertes de feina | iStock
L'anglès és l'idioma per excel·lència més demanat a les ofertes de feina | iStock
Barcelona
14 d'Octubre de 2019

El psicolingüista contemporani Frank Sidney Smith deia que "un idioma et col·loca en un passadís de per vida. Dos idiomes t'obren totes les portes del recorregut". Això es nota, i de manera substancial, en les ofertes de feina ja que moltes d'elles demanen com a requisit indispensable als seus candidats el coneixement de diversos idiomes. En aquest terreny, Catalunya és el territori de tot l'Estat on més vacants de feina es publiquen amb aquestes condicions: un 41% de les ofertes demanen més idiomes a més del català o el castellà. Així es desprèn del XXII Informe Infoempleo Adecco, que apunta que, tot i haver-se reduït un 2,1% la demanda, el territori català continua sent el més exigent en aquest sentit.

 

Tanmateix, però, hi ha menys ofertes de feina que sol·liciten idiomes a Espanya el 2018 que el 2014 i passa del 34,84% del 2017 a un 32,25%, 2,6 punts més que l'any anterior. És a dir, mentre que la mitjana estatal és que una de cada tres ofertes de feina demanen idiomes, a Catalunya són quatre de cada 10. L'informe destaca que la demanda d'idiomes varia segons la categoria professional i, mentre el 52,05% de les ofertes de feina per a alts càrrecs en demanen, el percentatge baixa fins el 16,49% per als treballadors rasos.

 
 

Si Catalunya és la comunitat que més idiomes demana en les ofertes de feina és, segons l'informe, "per la seva proximitat a la resta d'Europa". Al territori català, el segueixen les Balears -amb un 40,3%- i Canàries -amb un 37,3%- per la seva vinculació amb el turisme. Aquestes, a diferència de Catalunya, han incrementat la seva demanda d'idiomes en les seves vacants publicades. A la cua s'hi troba Aragó amb un 15,9% d'ofertes que requereixen de més idiomes, però, sigui com sigui, a tots els territoris s'imposa l'anglès per excel·lència. I no només això. L'estudi també apunta que cada vegada és més freqüent que una sola oferta de feina demani diverses llengües.

 

D'aquesta manera, si bé l'anglès es demana en el 87,2% de les ofertes que demanen idiomes i el francès és el 17,1%, el percentatge d'altres idiomes -llengües minoritàries- s'eleva fins el 15,5%, molt per damunt de la resta de territoris. De fet, la segona comunitat que més percentatge té sobre aquests idiomes és Navarra amb un 10,9%. Això sí, totes les comunitats repeteixen el mateix patró encara que en diferent percentatge: primer l'anglès i després el francès.

 

Per sectors, i com no podia ser d'altra manera, les agències de viatges i les duanes és el top 1 dels que més idiomes demanen amb un 47,85% i és també el que més creix i el que més varietat d'idiomes té. Deixant de banda que l'anglès és el primer idioma en tots els sectors, en aquest el francès cau a la tercera plaça amb un 23,22% i és superat per l'alemany amb un 27,01%. El segueixen el sector de la investigació amb un 46,81% i amb un creixement anual del 22,9%; de l'enginyeria amb un 42,01% i una evolució destacable; i de les agències de comunicació amb un 38,32%. D'altra banda, el primer pel final és la maquinària i l'equip mecànic -23,96%-, seguit de l'electrònica -25,67%- i el vidre i la ceràmica -26,88%-.

Ara bé, segons subratlla l'informe, l'àrea que més idiomes sol·licita és la de màrqueting, comunicació i continguts amb un 44,4%, mentre que l'any passat ocupava la quarta plaça de la taula.

 

Tot plegat ja comença a trobar-se reflectit a les diferents carreres universitàries, que s'adapten a les noves competències del mercat. Cada vegada més, els idiomes s'estan convertint en una assignatura obligatòria a les universitats i, en molts dels graus, ja és requisit fonamental conèixer idiomes per poder accedir-hi. Per exemple, la carrera d'enginyeria de materials ja requereix que el 100% dels seus alumnes sàpiguen anglès i, en molts casos, demanen també una tercera llengua. De fet, són precisament les enginyeries les carreres que més idiomes demanen, deixant de banda, també, la titulació en Hostaleria i Turisme.

Idiomes per treballar, però també per estudiar. Nelson Mandela deia que "si parles amb una persona en una llengua que entén, les paraules aniran al seu cap", però afegia que "si li parles en la seva llengua pròpia, les paraules aniran al seu cor". I aquest és, justament, un dels requisits essencials que ens farà avançar cap al futur: el coneixement de diversos idiomes.