L’esperança de vida depèn en gran mesura del país on et toqui néixer. L’evidència més clara la reflecteixen els països del Bloomberg Global Health Index. En la seva edició del 2017, la perspectiva d’un nadó nascut a Itàlia és la d’arribar sense problemes a ser octogenari, mentre que un altre nascut a Sierra Leone tot just aspira a viure 52 anys.
La classificació atorga una puntuació a cada país en funció de diverses variables que afecten directament a la salut. Concretament, analitza els riscos que suposen qüestions com l’alta pressió sanguínia, la glucosa, el colesterol, l’obesitat, l’alcoholisme, el tabaquisme o la malnutrició infantil. Alhora, té en compte aspectes mediambientals com les emissions contaminants o l’accés a aigua potable.
Amb tot plegat, Itàlia, Islàndia i Suïssa encapçalen una llista on Singapur i Xipre són els únics països de fora de l’OCDE que s’han pogut colar en el Top 20. Per regions, Israel lidera l’Orient Mitjà, Xile l’Amèrica Llatina i Eslovènia els països de l’est d’Europa.
Els avantatges de la dieta mediterrània
Segons aquest estudi, un dels elements que expliquen el lideratge italià és una dieta rica en verdures i ben regada amb oli d’oliva. Així doncs, tenir accés a una bona varietat de productes alimentaris frescos que incloguin fruita, peix i carns lleugeres és la millor aposta per tenir sana la població.