Catalunya recupera la primera plaça del rànquing dels vins més valorats i admirats de tot el món i ho fa gràcies a la Família Torres, que es planta en el top 1 del podi elaborat pels professionals del sector d'arreu del planeta per a la revista Drinks International. De les 11 edicions que porta la classificació, el celler familiar català repeteix per cinquena vegada, que també continua sent l'empresa vitícola més admirada de tot Europa. Ara bé, el país que s'emporta la palma amb més vins dins la classificació és França amb 12, seguit d'Espanya amb vuit -tres dels quals són catalans-, Itàlia amb 6 i Xile amb 5.
La revista destaca que Familia Torres celebrava el 150 aniversari aquest 2020, però subratlla que, per llàstima, la celebració haurà d'esperar a causa de la pandèmia. "És un referent indiscutible a escala internacional", assenyala l'escrit, que afegeix que el celler "continua elaborant una gamma de vins de qualitat a diferents nivells, combinant el millor de la tradició i modernitat". A més, destaca que la marca compleix amb el seu objectiu de reduir les emissions de carboni del 30%, cosa que porta fent des del 2008, així com que avança en el repte de tenir un impacte positiu en el clima el 2050 i posa de manifest que el celler, a banda de produir vi a Espanya, també ho fa a Xile, exporta a més de 150 països d'arreu del món i ha superat positivament la crisi del coronavirus.
El director general de l'empresa familiar i cinquena generació de la família, Miguel Torres Maczassek, ho defineix com a "un enorme reconeixement a l’extraordinari treball, dedicació i atenció a la qualitat i excel·lència del nostre equip, distribuïdors i membres de la família”. A més, afegeix que la crisi de la covid-19 ha comportat que molts dels consumidors recuperin vins de renom de la seva marca. De fet, l'editor de la revista ho deixa ben clar posant damunt la taula que "guanyar un lloc en aquesta prestigiosa llista és un gran triomf" perquè "hi ha milers de marques de vi que competeixen per captar l’atenció a tot el món, però només 50 marques de prestigi han aconseguit entrar en el rànquing”.
Tres vins catalans, al 'top 50' mundial
El següent celler català que entra en el rànquing és Abadal, situat a Santa Maria d'Horta d'Avinyó, i ho fa -per primera vegada- en la 37a plaça. D'aquest celler, Drinks International destaca que, tot i que la família va començar el seu recorregut en el món del vi a finals del segle XIX, no va ser fins el 1983 que Valentí Roqueta va fundar aquest celler amb vins amb Denominació d'Origen del Pla de Bages. "La seva essència rau a donar reconeixement a raïms locals oblidats", que se sumen a les varietats que tenen de Cabernet Sauvignon i de Merlot.
Encara en terreny català, a la 47a posició hi trobem Raventós Codorniu que, després d'haver desaparegut del rànquing en l'anterior edició, torna a aparèixer pel seu cava, reconegut a escala internacional, i pels 450 anys que fa que la companyia s'hi dedica. De fet, destaquen que és la família més antiga d'Espanya i la 17a de tot el món i li dediquen un reportatge de tota una pàgina. A banda dels vins catalans, els que més triomfen de tot Espanya són els Rioja -amb quatre marques de la zona- i un Ribera del Duero.
Per la seva banda, el celler Catena de l'Argentina s'emporta la menció al vi més admirat de l'Amèrica del Sud, el Henschke d'Austràlia el més valorat del continent, el Château Musar del Líban el més admirat de l'Orient Mitjà i d'Àfrica i, finalment, el Ridge dels Estats Units el més admirat de l'Amèrica del Nord. A més, l'italià Planeta és el celler que més escala en el rànquing.
I és que els vins mai passaran de moda i ara menys que mai. Com diu Drinks International en el seu editorial, "bilions de persones estan desesperades perquè comenci la festa, per reconnectar amb els amics i brindar per una nova sortida del sol". Però, mentrestant, la pandèmia i la incertesa econòmica provocada per la covid-19 està fent que la gent "opti per la seguretat familiar", això sí, sempre amb un bon vi.