La publicació de les declaracions de béns dels membres del govern suposa no només un exercici de transparència necessari sinó també una oportunitat per mesurar la representativitat de l'executiu. Dels milions i el vaixell del conseller d'Economia Jaume Giró a les dues motocicletes del titular d'Empresa Roger Torrent, la ciutadania pot conéixer les condicions materials dels seus representants electes al poder executiu del país. Aquesta capacitat econòmica, però, no passa exclusivament per l'actiu – el patrimoni, les propietats – sinó també pel passiu – és a dir, els deutes.
Si s'observa el document publicat al portal de transparència de la Generalitat, el membre del govern amb un passiu acumulat més elevat és el Vicepresident i Conseller de Territori i Polítiques Digitals, Jordi Puigneró. L'encarregat d'implementar la transició digital a Catalunya i segona autoritat del Govern té un deute total de 305.178 euros, com a part d'un crèdit hipotecari del qual consten en el seu passiu 302.521 euros i un préstec personal amb 2.657,00 euros per pagar.
Font: Generalitat de Catalunya
El segon en el rànquing de passiu és, de fet, el principal membre de l'executiu. El President de la Generalitat Pere Aragonés té un passiu acumulat total de 264055,57 euros provenint de tres préstecs. En primer lloc, tal com publica el document de transparència, un préstec hipotecari de què queden per amortitzar uns 102.412,21, als que s'ha d'afegir el pagament d'un préstec personal de 135.000 euros i un crèdit al consum concedit per Volkswagen Bank que encara té uns 26.000 euros pendents d'amortització.
Per sobre dels 100.000 euros a la columna de passiu també està la consellera de Cultura Natàlia Garriga, amb un muntant pendent d'amortització de 149.094 euros – una quantitat que respon, segons el document, a un préstec hipotecari concedit per Deutsche Bank. També en les sis xifres es situa el conseller d'Empresa, Roger Torrent, amb un passiu de 102.048 euros, també a raó d'una hipoteca demanada al BBVA; i el conseller d'interior, Joan Ignasi Elena, amb un total de 100.000 euros en el mateix concepte que en el cas anterior.
A l'altra banda queden consellers com el titular d'Economia, Jaume Giró, o les dirigents dels departaments de Recerca i Universitats Gemma Geis; de Justícia Lourdes Ciuró i de Transparència i Acció Exterior Victòria Alsina, amb un passiu de zero euros – una llista a la qual s'afegeix també el titular d'Educació, Josep González Cambray. Entremig queden la titular d'Agricultura Tània Verge, amb uns 95.721 euros en la columna del passiu; la consellera d'Igualtat i Feminismes Tânia Verge, amb uns 63.990 euros pendents d'amortització, o l'encarregat del departament de Salut, el doctor Josep Maria Argimon, amb poc més de 10.000 euros.
Patrimonis diversos
Més enllà dels seus passius, els patrimonis dels consellers del Govern mostren la diversitat de backgrounds econòmics i professionals de l'executiu català. En tots els casos, val a dir, l'actiu disponible supera amplament la xifra pendent d'amortització - especialment en el cas del Conseller d'Economia, Jaume Giró, amb un patrimoni total superior als 7 milions d'euros. Giró, sense cap deute, és propietari a més, d'una foraborda propera als 40.000 euros.
El segueixen la consellera Alsina, amb un actiu proper als 700.000 euros, i el vicepresident Puigneró, que demostra un patrimoni d'uns 627.000 euros. La titular d'Acció Exterior concentra la major part el seu patrimoni en la seva única propietat immobiliària - un pis valorat en més de 425.000 euros - un balanç semblant al del cap del Departament de Polítiques Digitals i Territori, amb dues propietats immobiliàries que sumen un valor de més de 597.000 euros.
A l'altra banda de la taula hi ha les titulars de Justícia, Lourdes Ciuró, i Recerca i Universitats, Gemma Geis, les úniques dues conselleres amb un patrimoni inferior als 100.000 euros. En el cas de Ciuró, registra dues propietats immobiliàries amb un valor combinat d'uns 67.000 euros; mentre que Geis concentra tot el seu actiu en propietat en dos cotxes - ambdos Seat - un compte corrent i un pla de pensions a CaixaBank, segons la declaració de béns publicada per la Generalitat.