La radiografia definitiva de l'entorn laboral a Europa: com de feliços som?

La ira i la tristor són dues emocions especialment freqüents entre els espanyols a la feina, una activitat que ocupa, de mitjana, uns 12 anys

De mitjana, dediquem a la feina uns 12 anys | iStock De mitjana, dediquem a la feina uns 12 anys | iStock

Si ajuntéssim totes les hores que treballem al llarg de les nostres vides, els números ens dirien que, de mitjana, dediquem a la feina uns 12 anys. És la segona activitat que més temps realitzem, segons The World of Statistics, per sota de dormir (26 anys) i per sobre de veure la televisió (8,8 anys). I és que tenint en compte el pes que ocupa l’activitat laboral i l’esforç que representa -a diferència de les dues activitats mencionades anteriorment-, és inevitable qüestionar-se si un és feliç en el seu lloc de feina. I encara més; grans consultores com el cas de l’estatunidenca Gallup analitzen la relació humana amb el món laboral amb minuciosos informes, com ara el State of the Global Workplace: the voice of the world’s employees, que dona veu i analitza la felicitat dels treballadors d’arreu del món mitjançant paràmetres com l’estrès diari, el clima laboral o el compromís amb l’empresa.

L'informe de Gallup assegura que “no tots els problemes relacionats amb la salut mental estan relacionats amb la feina, però aquesta és un factor que té pes en les avaluacions vitals i emocions diàries”

El compromís, un factor de vital importància

Precisament, una de les paraules clau que es pot llegir en repetides ocasions al llarg de les 152 pàgines de l’informe és la de compromís. La raó? Molt clara: “El compromís del treballador és un factor significant en les experiències generals de la vida”, apunta l’informe, discernint entre les negatives, com ho són l’estrès, la ira, la preocupació, la tristesa o la soledat, de les positives, com ara el plaer o un correcte desenvolupament personal. 

Més info: Quins són els professionals més feliços i per què?

En aquest sentit, Gallup mostra com l’estrès i la preocupació afecta entorn d'un 30% de les persones compromeses amb la seva feina davant un indicador lleugerament superior al 50% en el cas de les persones “activament descompromeses”. El cas de la tristor o la soledat, que afecten un 17% de les persones pertanyents al primer grup, es dobla quan parlem de tots els professionals que pertanyen al segon. D’altra banda, el plaer i el desenvolupament personal són experiències molt més experimentades per les persones compromeses amb la seva feina. 

El motiu, segons Gallup, és que “no tots els problemes relacionats amb la salut mental estan relacionats amb la feina, però aquesta és un factor que té pes en les avaluacions vitals i emocions diàries”. L’informe afegeix que “els empleats a qui no els agrada la seva feina, tendeixen a comptar amb elevats nivells d’estrès i preocupació, o d’altres emocions negatives. De fet, disposen de nivells equivalents o fins i tot pitjors que els d’una persona sense feina”.

Romania, el país més compromès d'Europa

Davant d’aquest escenari, allò que podem fer mentre els uns i els altres trobem la fórmula de la felicitat és comparar-nos amb els països del costat. Segurament comparar-se amb el veí no sigui la millor idea, especialment en el nostre cas, però pot servir per ubicar-nos i descobrir altres models que ens puguin servir de referència. De fet, si ens fixem en els països més compromesos amb la seva feina a Europa, trobarem certs noms que no acostumen a sonar entre els clàssics rànquings europeus: Romania (36%), Albània (27%) i Islàndia (26%) són els territoris amb uns indicadors més elevats de compromís laboral. 

El compromís dels treballadors de l’estat espanyol amb les seves empreses és d’un 9%

Nord Macedònia i Estònia (ambdós amb 25%) els segueixen, seguits per Letònia (24%), Kosovo (24%), Suècia (23%), Malta (22%) i Dinamarca (21%). Sorprèn no veure Espanya? Doncs no consta ni en el top 30: cal acudir a la 34a posició del rànquing per veure que el compromís dels treballadors de l’estat espanyol amb les seves empreses és d’un 9%, per sobre de països veïns, com Itàlia (8%) o França (7%).

Les emocions negatives s'apoderen del Mediterrani

Ara bé, si fem referència a totes aquelles emocions negatives fruit de la feina, el rànquing canvia considerablement d’ordre. Romania, el país més compromès amb la seva feina, passa a ser el 20è “més estressat”. Un 37% dels treballadors respondrien afirmativament a la pregunta “pateixes molt d’estrès durant el dia?”. Una resposta que en el cas del Nord de Xipre arriba a ser gairebé del doble, en comptar amb un 65% de casos que pateixen estrès molt sovint.

Més info: A quins països es respira més pau?

Si bé aquesta tendència sembla estendre’s en el Mediterrani, ja que Malta (58%), Grècia (56%) i Xipre (53%) són els territoris que lideren el llistat, val a dir que Espanya, en 24a posició, no és dels països amb més treballadors estressats. Ara bé, que un 36% d’aquests afirmi que pateix molt d’estrès diari no vol dir que sigui una xifra baixa: és més d’un terç de la població ocupada. D’altra banda, si mirem la cua d’aquest mateix rànquing, veiem com es confirma la relació que Gallup subratlla en l’inici de l’estudi: més compromís amb l’empresa equival a menys emocions negatives. Estònia, Letònia o Dinamarca, que figuren entre els 10 països amb més professionals compromesos, ocupen les darreres posicions del rànquing d’estrès amb uns indicadors del 27%, 25% i 20%, respectivament.

Atenint-nos als llistats d’ira i tristesa diària que Gallup també contempla en l’informe, s’observa un patró molt similar al de l’estrès, ja que els països del sud d’Europa tendeixen a ser els més malparats, però amb una novetat: la posició capdavantera de l’estat espanyol. El Nord de Xipre lidera ambdós llistats, amb un 51% de treballadors que experimenta diàriament força ira i un 37% que experimenta tristesa. Ara bé, en el primer llistat, Espanya avança a la setena posició -això sí, lluny del Nord de Xipre, amb un 22% d’afectats-, i a la quarta posició en el segon, amb un de cada quatre treballadors tristos, el 25%. És només superada, a més del Nord de Xipre, pel Regne Unit (27%) i Itàlia (25%).

Espanya és el quart país d’Europa amb més treballadors que volen canviar la seva feina actual per una de nova

Finalment, les estadístiques que afecten l’estat espanyol podrien explicar els dos darrers llistats que proposa l’informe, amb una tendència molt similar al país veí d’Itàlia: el clima laboral, que Gallup defineix com “un bon moment” per trobar feina en un territori concret, seria el pitjor en aquests dos territoris. Un 32% dels treballadors tant d’Itàlia com d’Espanya afirmen que ambdós països es troben en un moment favorable a l’hora de trobar feina, indicador que els porta a les dues darreres posicions del llistat. Una dada que manté una correlació directa amb l’atur, especialment en el cas espanyol. Ara bé, davant la insatisfacció general i les emocions negatives que viuen els espanyols segons Gallup, porten el territori a ser el quart país d’Europa amb més treballadors que volen canviar la seva feina actual per una de nova, una situació que afecta el 40% dels professionals actuals.

Més informació
Fluidra, una gota d'esperança catalana entre les companyies més sostenibles del món
Qui és qui a la llista negra de l'Agència Tributària de Catalunya?
Europa creix, però sense Espanya: així es troba la cursa mundial de la competitivitat
Avui et destaquem
El més llegit