Les escoles de negoci són actius cada cop més rellevants en l'ecosistema empresarial de qualsevol ciutat i país. La seva participació en els entorns innovadors, la tracció que ofereixen al teixit productiu i la centralitat que ocupen com a pols d'atracció d'inversió i formació de talent les fan indestriables de l'èxit o fracàs d'una capital. En aquest sentit, pren especial rellevància la classificació elaborada per la revista Financial Times de les millors escoles de negoci d'Europa – una feina que observa claus com l'increment salarial dels egressats, la composició del professorat o la qualitat de la formació complementària. La revista estableix, així, quins són els grans centres de coneixement i pràctica corporativa del continent.
Catalunya, en l'edició de 2021, surt molt ben parada. Tres de les principals escoles de negoci del país, l'Iese (4), Esade (13) i Eada (25), apareixen entre les 25 millors del continent. Després de tres anys de la seva graduació, els MBA de les tres escoles barcelonines veuen incrementat el seu salari anual en més d'un 110% de mitjana, amb un especial creixement en el cas de l'Iese, que arriba fins al 136%. Els EMBA de l'escola barcelonina, a més, registren el segon salari un cop graduats més alt de totes les escoles del continent, de més de 386.000 euros anuals de mitjana. Tant Esade com l'Iese, a més, es troben entre les millors escoles de formació executiva: segons els rànquings europeus, els Open Programme de la capital catalana són, respectivament, el setè i el sisè millors del continent, mentre que Iese és, segons FT, la millor escola del continent en Custom programmes.
Font: FT
Fora de Catalunya, només una escola espanyola apareix entre les 25 millors de la Unió. La madrilenya IE Business School apareix en la dotzena posició, just per sobre d'Esade. El centre espanyol mostra augments significatius en el salari dels seus alumni – tot i que menors que els catalans: un 80% més per als MBA, un 41 en el cas dels EMBA, i prop d'un 70 si s'observa els estudiants dels Masters in Management. Lluny d'Esade i Iese, els programes oberts d'IE Business School també apareixen entre els millors d'Europa, en la vintena posició; just a sobre, de fet, de la barcelonina Eada, la vint-i-cinquena en la disciplina.
En el conjunt d'Europa, són França i el Regne Unit els que més acadèmies de formació empresarial col·loquen en les primeres posicions. El líder continental, HEC Paris, compta entre els seus alumnes amb els millor remunerats, i ofereix, observant el conjunt dels graduats, les variacions salarials més significatives: +118% en el cas dels MBA i 95% quan es parla d'EMBA; mentre que els alumnes dels seus Masters in Management veuen els seus ingressos incrementats en un 81% tres anys després d'obtenir els títols. Centres com la London Business School, Insead, l'italiana Università Bocconi o la suïssa St. Gallen acompanyen Iese entre les cinc escoles de negocis millor valorades d'Europa segons FT.
La importància del professorat
Més enllà dels augments salarials – i com és lògic en un estudi de centres acadèmics – el factor més rellevant a l'hora d'establir una classificació d'escoles de negoci com la que elabora el Financial Times és el professorat. La revista mesura, així, la diversitat del claustre, la qualitat del seu currículum acadèmic i la seva procedència internacional. Una dada significativa és que cap de les tres escoles del pòdium establert per la publicació britànica compten amb un 100% de doctorats – la parisenca HEC té un 96% de doctors, mentre que la London Business School compta amb un 99% i la francesa Insead, amb un 98%.
Font: FT
Dues de les tres escoles catalanes, en aquest cas Iese i Esade, mostren un 100% de professors doctors; mentre que Eada compta amb un 90% del seu personal docent amb aquesta titulació. Pel que fa al percentatge de professorat femení, totes tres es col·loquen per sobre del 30%. En aquest factor, és Eada la que més destaca, en tant que un 37% del seu planter formatiu està format per dones. Pel que fa al professorat internacional, Iese és una de les úniques escoles d'Europa en què la immensa majoria dels docents provenen de fora del país on opera. Un 97% del professorat de l'escola és de fora de l'Estat. Per comparar, el 53% de la plantilla d'Eada és internacional, just per sobre d'Esade, que es queda en un 47%.
Les dades de les principals escoles europees s'apropen més, però, a les tres últimes que a la primera. Escoles com HEC (64%) o Bocconi (43%) tenen una taxa més ajustada de professorat internacional – tot i que altres, com la suïssa IMD Business School o l'Imperial College britànic també mostren taxes de docents procedents de tercers països superiors al 97%. L'assignatura pendent de les escoles de negoci europees està en la igualtat de gènere: cap és, ni de bon tros, paritària. De les 25 principals acadèmies empresarials del continent, només dues tenen més d'un 40% de dones a la seva plantilla docent: la britànica Warwick Business School i la francesa EMLyion; mentre que a altres, com ara les alemanyes ESMT Berlin o Frankfurt School of Finance, menys d'un de cada cinc llocs de professorat està ocupat per una dona. Pel que fa al percentatge de doctorats, la majoria mostren magnituds similars – entre el 97 i el 100% del seu personal docent.