Barcelona torna a entrar en un rànquing internacional i ho fa, d'una banda, gràcies als visitants que rep la ciutat posicionant-se com la 17a de tot el món que més turistes la trepitgen i, de l'altra, per la despesa que hi fan. Així es desprèn del Global Destination Cities Index 2019 publicat per Mastercard que, després de 10 anys elaborant aquest informe anual, sosté que cada vegada s'incrementen més els viatges internacionals a ciutats d'arreu del planeta, cosa que té un impacte molt important en el comerç local. De fet, en només una dècada, els viatges s'incrementen una mitjana d'un 6,5%, mentre que la despesa ho fa en un 7,4%. La ciutat més visitada? Bangkok i ho és per quart any consecutiu, mentre que París passa per davant de Londres, que se situen a la segona i tercera plaça respectivament.
Les ciutats d'Àsia i el Pacífic són les que més han crescut en viatgers: des del 2009 fins el 2018, s'eleven un 9,4% amb 12 ciutats entre les 20 que entren a la taula, mentre que, per exemple, Europa ho fan un 5,5%. L'informe, que destaca l'increment de viatgers xinesos, també subratlla que Hong Kong tanca el rànquing en la 20a posició de les ciutats més visitades. Però com a ciutats asiàtiques que més triomfen per davant de la xinesa s'hi troben, a banda de Bangkok, d'altres com Tòquio, Seül o Bali.
Mentrestant, la capital catalana, que és una de les set ciutats europees més visitades del món, és la tercera destinació preferida per als francesos amb un augment del 4,5% respecte el 2017. També és la tercera preferida per als italians, que hi viatgen un 5% més. De fet, el 2018 han passat per la ciutat comtal 9,09 milions de visitants internacionals, un 4,48% més que l'any anterior i l'informe, a més, preveu que l'increment sigui un 4,78% més per aquest 2019 sent la vuitena ciutat de tot el rànquing que més creixerà.
Pel que fa a la despesa, Barcelona és la 18a ciutat de tot el món on el turisme gasta més diners, fent el 2018 una despesa de 7,86 bilions de dòlars -uns 7,12 milions d'euros- respecte els 6,60 bilions de l'any 2017, i compta amb una previsió de creixement del 2,84% en el tancament del 2019. L'informe calcula que la despesa de visitants a la capital catalana és de 1.078 dòlars per resident, és a dir, uns 977 euros, i el 3% del seu PIB.
Ara bé, no totes les ciutats que apareixen en el rànquing de les més visitades són presents a la segona taula. Un exemple d'això és Santa Cruz de la Palma, a les Canàries, on el turisme va gastar 9,02 bilions de dòlars el 2018, tot i que l'estudi preveu que aquest 2019 s'hi gastin un 2,27% menys. En aquesta taula, les úniques ciutats que perden despesa respecte l'any anterior és la Meca, que passa del total de 21,04 bilions de dòlars el 2017 als 20,9 bilions del 2018.
Més viatges, més països, més despesa i un impuls al comerç local. Oci, turisme i economia sempre són bones companyes de viatge. Sempre pensant en allò que es vol fer, en quant es vol (i pot) gastar i amb molta consciència que, en paraules del novel·lista escocès Robert Louis Stevenson, "no existeixen terres estranyes, és el viatger l'únic que és estrany". I és que, com deia l'Organització Mundial del Turisme, "el turisme sostenible és aquell que manté l'equilibri entre els interessos socials, econòmics i ecològics". La decisió és a les teves mans.