• Els territoris amb més absentisme laboral

Els territoris amb més absentisme laboral

Catalunya és la sisena comunitat amb una taxa més baixa i es posiciona per sota la mitjana espanyola en la incidència que provoca la sinistralitat laboral

Més d'1,4 milions d'empleats falten cada dia al seu lloc de treball | iStock
Més d'1,4 milions d'empleats falten cada dia al seu lloc de treball | iStock
Barcelona
07 d'Octubre de 2019

Són les pitjors xifres dels darrers anys. Espanya registra una taxa d'absentisme laboral del 5,4%, la més gran de la sèrie històrica, així com la pitjor xifra des del 2007 en hores perdudes per assalariat. Catalunya, per sota la mitjana espanyola, és el sisè territori de tot l'Estat amb una taxa d'absentisme laboral més baixa, un 4,8%, però també és el segon que concentra el major nombre de sinistres durant la jornada laboral que causen baixes amb 23.858, un 17,3% del total. Segons Adecco Institute, durant el segon trimestre del 2019, Catalunya presenta una ràtio de sinistres lleugerament per sota de la mitjana estatal i el vuitè menor registre pel que fa a la incidència d'aquests accidents: de cada 10.000 ocupats, n'hi ha 69,5 sinistres. Mentrestant, el País Basc lidera la taxa més alta d'absentisme amb un 6,4%, seguida de Castella i Lleó amb un 6,1% i d'Aragó amb un 5,9%. Això sí, ara fa un any, la diferència entre la major i menor taxa era del 4,9%, mentre que ara es redueix un punt fins el 3,9%.

 

Aquesta retallada, però, no és indicadora de bones notícies ja que de mitjana s'han perdut 7,7 hores mensuals de mitjana per cada assalariat, un 0,3% més que el 2018 i la pitjor xifra des del 2007. També els accidents laborals han causat més baixes amb un augment de l'1,7% i un total de 137.749, el major nombre d'accidents en un trimestre des del 2010. Això sí, la incidència per cada treballador s'ha reduït, però molt lleugerament: de 70 accidents per cada 10.000 treballadors a 69,6. Davant d'aquestes dades, i tot i que Balears és l'autonomia amb una major sinistralitat laboral amb 100 accidents per cada 10.000 ocupats, rebaixen la mitjana estatal amb només un 2,5% d'absentisme, seguida d'Andalusia amb un 3,5% i d'Extremadura amb un 4,1%.

 
 

La gran sorpresa és la caiguda de l'absentisme en la indústria i la construcció -un 5,4% i un 3,4% respectivament-, mentre que en el sector serveis la mitjana s'incrementa fins el 5,5%, un 0,3%. Tanmateix, però, a les Canàries i Navarra, la taxa d'absentisme en la indústria s'enlaira al 6,5%, mentre que a Cantàbria ho fa fins el 6,2% i a Castella la-Manxa fins el 6,1%. Catalunya també es posiciona per damunt la mitjana estatal amb un 5,9% d'absentisme en aquest sector, una taxa més elevada que la de l'any anterior.

 

Pel que fa a la construcció, Catalunya s'alinea amb la mitjana espanyola amb un 3,4% d'absentisme. De fet, el percentatge no s'eleva gaire més amb la primera comunitat que més absentisme pateix en aquest sector, Galícia, on se situa en el 3,9%, seguida de Canàries i Aragó amb el 3,6%. Per sota del 3%, només s'hi troben Castella la-Manxa, Andalusia i Extremadura.

 

Mentrestant, en el sector serveis, el País Basc torna a encapçalar la taula amb el 7% del total, un punt i mig per damunt de la mitjana espanyola, seguit de Canàries amb un 6,1% i La Rioja amb un 5,7%. Catalunya també està per damunt la mitjana estatal amb un 5,6% d'absentisme en aquest sector.

 

En relació a la sinistralitat laboral, Catalunya, Andalusia i Madrid sumen pràcticament la meitat dels sinistres que tenen lloc durant la jornada laboral amb un 17,5%, un 17,3% i un 13,7% respectivament. De fet, la sinistralitat s'ha incrementat en 12 territoris i només se'n redueix en cinc. Ara bé, tot i això, si s'observa la incidència cada 10.000 ocupats, són les Balears les que es planten en la primera plaça amb 100 de cada 10.000. Catalunya es posiciona en la 10a plaça juntament amb Extremadura i amb 69,5 accidents per cada 10.000 treballadors.

 

A banda de tot plegat, i a escala estatal, els homes incrementen amb escreix la mitjana espanyola pel que fa a sinistralitat per sexe: ells tenen 92 sinistres per cada 10.000 treballadors, mentre que les dones rebaixen la xifra fins els 42,9 sinistres. Dit d'una altra manera, set de cada 10 accidents laborals són patits pels homes, és a dir, un 71,8% del total, mentre que les dones en pateixen un 28,2%.

Deia l'historiador Thomas Carlyle que "el treball és vida", però cal posar especial atenció en qüestions tan importants com l'increment de la sinistralitat laboral o les malalties professionals per guanyar tant d'una banda com de l'altra i, així, reduir l'absentisme i augmentar la productivitat.