Ciutats atractives, ciutats amb talent, ciutats innovadores, ciutats amb festa, ciutats emprenedores, ciutats que enamoren... Crear una empresa des de zero no és cosa fàcil, però encara ho és menys decidir on localitzar-la. Però, estan perdent el seu moment les grans urbs emprenedores amb el boom de les startups? Catalunya, per exemple, compta amb més companyies emergents que mai i, de fet, com va anunciar la consellera d'Empresa, Àngels Chacón, ja en té més de 1.500, una xifra que representa un creixement del 38% en només tres anys. "Catalunya s’ha consolidat com el primer hub de startups del sud d’Europa", deia Chacón. Barcelona entra al top 3 de millors ciutats europees per engegar un negoci, només per darrere de Londres i Berlín, segons l'Startup Heat Map Europe.
Però l'informe vol ser realista i recorda que aquest impuls creador no es pot mantenir tan elevat sempre. Si el 2018, els cinc principals hubs europeus sumaven el 50% dels vots, el 2019 baixa fins el 42% i moltes de les ciutats perden pistonada. Mentre la capital catalana es deixa pel camí un 2,18% dels vots -però encara n'aglutina el 18,14%- i Berlín perd un 2%, Londres en guanya un 4%, Munic un 8% i, la que més, París amb un 18% més dels vots de l'est d'Europa.
Madrid, per la seva banda, no entra en el top 10, però es troba entre les 20 metropolis europees preferides pels emprenedors per fundar una startup. "Els principals centres estan perdent impuls", subratlla l'estudi, que afegeix que fa uns anys "semblaven inassolibles, s'han apropat al grup de centres retadors" classificats entre la cinquena i la 15a posició.
Però Barcelona continua al top 3 d'un rànquing de 20 ciutats, però que s'ha fet donant l'opció als enquestats de triar-ne d'entre 98 que oferien en total. I així ho sostenen a l'informe, que asseguren que, tot i aquest aparent estancament, "observem certa estabilitat relativa dels principals centres". De fet, entre el 2018 i el 2019, només dues ciutats s'han mogut del top 10. Zuric ha caigut a la 14a posició -estava a la cinquena-, mentre que Copenhaguen ha passat d'ocupar la sisena plaça a la 16a. Barcelona i París, de la seva banda, "no poden mantenir els seus alts percentatges del 2018".
L'especialitat de Barcelona
La ciutat comtal, juntament amb Àmsterdam i Milà, destaca per l'ecommerce, que és la vertical més forta amb un 25% del total de les startups que s'estrenen a la capital catalana, mentre que Londres i Zuric ho fan per les fintech i Londres pel SaaS. De fet, Barcelona va haver d'aprovar fa uns mesos una taxa per al comerç electrònic tal com fan amb les botigues presencials per protegir, així, el comerç local i fomentar el consum a la ciutat.
23 ciutats de tot Europa la trien per iniciar un nou negoci -el 2018 eren 24 metropolis-. A més, entre el 50% i el 70% dels fundadors d'startups són nascuts a l'estranger i el 2018 s'hi van invertir un total de 873 milions d'euros.
Les millors notes per a la ciutat comtal són per al seu ecosistema, votat pel 83% dels enquestats, per al valor dels diners amb un 76% dels vots i per al seu talent, amb un 72% del total. Però, com ja ve sent una constant en aquests informes, també destaquen de Barcelona el seu clima, les "platges increíbles", les "delicisoses tapes" i el seu "exitós club de futbol".
Una Barcelona que sempre ha estat coneguda per això, però que ja fa temps que es planta amb força en els diferents rànquings mundials gràcies al seu dinàmic ecosistema d'startups. "Barcelona s'ha proposat establir-se com un centre d'startups tecnològiques amb més de 200 startups digitals actives en dispositius mòbils, comerç electrònic, jocs o business to business", subratllen.
I és que el seu impuls, també empès per ser la capital del Mobile World Congress o la llar de companyies de la talla d'Edreams, Softonic o Privalia, com destaca l'estudi, ja la situa, i molt sovint, en el punt de mira d'inversors, fundadors i, en definitiva, del talent mundial.