• RatedPower, els arquitectes de plantes solars

RatedPower, els arquitectes de plantes solars

La startup crea un 'software' capaç de reduir el temps de treball d’enginyeria i documentació necessari en el disseny de plantes fotovoltaiques

Els tres fundadors de RatedPower | Cedida
Els tres fundadors de RatedPower | Cedida
Barcelona
28 de Setembre de 2017

Abans de la construcció d’una nova planta solar fotovoltaica es necessita un estudi detallat previ de la zona on s’instal·larà. Uns estudis que solen trigar entre una i dues setmanes a fer-se. Ara, aquest procés es pot fer en cinc minuts gràcies a RatedPower. Andrea Barber, Juan Romero i Miguel Ángel Torrero són els tres fundadors d’aquesta startup, que ha creat un software anomenat pvDesign que automatitza el procés de disseny i d’enginyeria bàsica per la construcció de plantes solars fotovoltaiques.

“El que volem és que el software pugui proporcionar, de forma ràpida i automatitzada, totes les característiques i documentació necessària per a la instal·lació de plantes solars”, assenyala Barber. Per tal d’utilitzar aquest sistema, l’usuari només ha d’indicar les coordenades de la parcel·la on vol instaurar la planta i escollir els equips i paràmetres que necessita per la seva construcció. A més, el software també proporciona documentació com la llista de materials i mesures que es necessiten per construir la planta. “És com si nosaltres fóssim arquitectes i realitzéssim l’estudi previ abans de construir un nou edifici”, exemplifica l’emprenedora.

La startup ha validat la seva aplicació web amb una cincuentena de projectes de plantes fotovoltaiques

La idea del projecte va sorgir arran de l’experiència dels tres emprenedors en l’àmbit de la indústria de les energies renovables, treballant en una empresa d’enginyeria i consultoria que realitzava aquests serveis de forma manual. “Per això vam veure que hi havia molta demanda i que no existia cap eina que facilités el treball de forma automatitzada”, apunta Barber.

El projecte va néixer fa dos anys aproximadament però no va ser fins al desembre del 2016 quan van començar a validar el sistema amb una cinquantena de projectes de plantes fotovoltaiques. Tot i que l’empresa es va constituir formalment el passat mes de març.

Un 'software' molt internacional

RatedPower vol comercialitzar el seu sistema arreu del món i ja compta amb clients en diferents països. La majoria són grans empreses de la indústria, constructores i fabricants de plantes. “A Espanya hi ha hagut una aturada durant molts anys en l’ús d’energia solar, pel que moltes empreses que es dedicaven a aquest àmbit van sortir del país per construir plantes a altres territoris internacionals”. És per això que la startup va començar a fer contactes comercials amb empreses espanyoles que tenen plantes fotovoltaiques arreu del món.

A més, RatedPower també ha aconseguit molts contactes amb empreses d’Amèrica Llatina gràcies als anys que Andrea Barber va estar vivint al Brasil. “Ara mateix ens estem enfocant molt en el mercat d’Amèrica Llatina, ja que és una regió on el desenvolupament de plantes solars és molt recent, pel que necessiten més aquest tipus d’eines com la nostra”, assenyala l’emprenedora.

Barber: "Volem enfocar-nos en el mercat d'Amèrica Llatina, perquè és una regió on el desenvolupament de plantes solars és molt recent"

PvDesign és un software de pagament, tot i que la startup ofereix un període de prova gratuït de 30 dies pels interessats en el sistema. A més, quan un client està interessat en l'aplicació web, RatedPower els ofereix una demostració d’una hora explicant com funciona l’eina. Després del període de prova, hi ha dues opcions de llicències anuals: una completa, que inclou accés a l’aplicació web de forma il·limitada i per tots els projectes que vulguin; i una altra opció de llicència bàsica que dóna accés a una part limitada del software i que per accedir a informació més detallada s’ha de pagar un extra per projecte.

Tercer finalistes en el Cleantech Camp

La startup ha guanyat el tercer premi del programa Cleantech Camp, organitzat per Barcelona Activa i InnoEnergy, per la seva contribució en l’àmbit de les energies renovables. “Participar en aquesta iniciativa ens va anar molt bé per donar-nos a conèixer i mantenir contactes amb Gas Natural Fenosa, un dels partners de la iniciativa”, explica Torrero.

A part del premi que ha rebut la startup com a finalistes en el Cleantech Camp, RatedPower s’ha finançat amb recursos propis i amb els ingressos obtinguts a partir de l’entrada al mercat. Tot i així, l’empresa està interessada a aconseguir ajudes tant estatals com europees i està parlant en diferents venture capital per aconseguir un finançament que els ajudaria a accelerar el seu creixement.

Com a pròxims objectius, “volem consolidar el seu software com una de les eines principals per dissenyar plantes fotovoltaiques de cara al 2019”, apunta Romero. A més, la startup vol anar millorant a poc a poc l’aplicació web gràcies al feedback rebut dels clients i posar en marxa noves funcionalitats per fer l’eina més útil.