• Reclamadatos: recupera el control de les teves dades

Reclamadatos: recupera el control de les teves dades

La plataforma gestiona i reclama aquelles situacions en les quals una empresa vulnera els drets personals de l'individu

Reclamadatos t'ajuda a reclamar els teus drets en protecció de dades
Reclamadatos t'ajuda a reclamar els teus drets en protecció de dades
Barcelona
29 de Gener de 2019

Quants cops t’ha passat que et truquen de companyies de telecomunicacions com Vodafone, Jazztel, Orange o Movistar per oferir-te productes i no saps com han aconseguit el teu nombre de telèfon? I per molt que els diguis que no et truquin més, ho segueixen fent. La solució a les trucades o emails comercials té nom propi: Reclamadatos. Aquesta startup permet reclamar els drets dels individus en matèria de protecció de dades. Una alegria per a tots aquells que estan cansats que el seu telèfon mòbil es vegi acaparat per trucades comercials, i més després que aquest dilluns se celebrés el Dia Europeu de la Protecció de Dades. 

 

Davant situacions d’aquest estil, Reclamadatos es posa en contacte amb l’empresa que suposadament viola els drets de l’individu per exigir-li que pari de contactar amb la persona. I si l’empresa no compleix, llavors presenten una reclamació que pot comportar una indemnització econòmica. “Som la primera plataforma legaltech a l’Estat espanyol que gestiona i reclama aquest tipus d’incidències”, apunta el CEO i cofundador de la startup, Pau Enseñat.

Qui controla les nostres dades?

Reclamadatos neix arran de l’aplicació a tota la Unió Europea del Reglament General de Protecció de Dades (RGPD) el passat 25 de maig. “Durant els meus anys d’experiència assessorant empreses en aquesta matèria, he vist que la gent no sap quin són els seus drets quant a la protecció de dades”, explica Enseñat. “Per sort, això ha canviat una mica des de l’última llei, que va ser una mica un punt d’inflexió i cada cop les persones estan més conscienciades”, afegeix.

 

“El 50% de la població, segons dades de l’Eurobaròmetre, ja comença a estar força preocupada sobre la protecció de dades. La gent sent que no té el control de les seves dades”, puntualitza Xavier Trallero, inversor i mentor de la companyia. Clars exemples són el de Cambridge Analytica o British Airways.

Els pasos per reclamar a través de la plataforma

Els pasos per reclamar a través de la plataforma | Cedida

I és que les dades són el core business de moltes empreses digitals. “Facebook ofereix el seus serveis de forma gratuïta però realment no ho són, aquí hi ha la trampa, perquè juguen amb les teves dades”, assenyala l’emprenedor.

És per això que Reclamadatos vol ajudar als individus a reclamar els seus drets a partir dels sis que reconeix la nova normativa: accés, oposició, oblit, rectificació, portabilitat i limitació.

Enseñat: "La trampa de Facebook és que juguen amb les teves dades"

El servei de gestió i defensa dels drets personals és totalment gratuït per a l’usuari final, qui és el principal target de la startup. Ara bé, Reclamadatos vol llançar pròximament també l’opció de poder fer reclamacions en cas que les companyies violin el dret de protecció de dades. Un nou servei que ja no serà de franc sinó que la startup s’emportarà un percentatge en cas d’èxit.

Així mateix, l’empresa també preveu obrir-se al mercat B2B, una línia de negoci que els permetrà monetitzar a través d’un Sistem as a Service (Saas).

Indemnitzacions si utilitzen les teves dades

Reclamadatos ha estat fundada per Pau Enseñat, advocat especialitzat en protecció de dades, i Xavier Pes, expert en tractament de Big Data. Així mateix, també ha entrat com a inversor i mentor Xavier Trallero, CEO d’Airning. La plataforma, que està en marxa des del mes de desembre, ha portat a terme ja 21 gestions de drets i espera que a final d’any assoleixin les 1.000.

Reclamadatos vol incorporar el servei de reclamacions d'indemnitzacions econòmiques si es vulneren els drets

A més, un dels pròxims objectius és treure a finals del mes de març la plataforma de reclamacions, amb la qual esperen aconseguir una quarta part del total de gestions realitzades durant l’any. “La protecció de dades és un tema que està calant a la societat, sobretot arran de les sancions que s’han interposat darrerament a grans empreses. La protecció de dades en poc temps serà una realitat”, assenyala Enseñat.

La startup, que s’ha finançat de moment amb recursos propis, preveu obrir pròximament una ronda d’inversió per assolir l’impuls que necessiten i incrementar la plantilla fins als 10 treballadors. D’altra banda, estan contactant també amb l’Agència Espanyola de Protecció de Dades per donar-se a conèixer i “que la població sàpiga quins són els seus drets i què pot fer davant aquestes situacions”, explica.

Els dos fundadors de Reclamadatos

Els dos fundadors de Reclamadatos | Cedida

Les empreses encara no compleixen la llei

I és que en els gairebé dos mesos que la plataforma Reclamadatos està en marxa, la startup ha interposat 21 exercicis de drets a grans companyies que operen a l'Estat espanyol, com Amazon, Bankinter, CaixaBank, Mas Movil, Orange, Springfield, Tecnocasa, Vodafone i Vueling. Ara bé, d'aquestes nou empreses, només Tecnocasa i Vodafone han reconegut que han incomplert la llei de protecció de dades. 

Això significa que el 81% d'aquestes companyies no han reconegut el dret dels individus i no han atès i respost a la reclamació. És per aquest motiu que Reclamadatos ha presentat les corresponents reclamacions a l'Agència Espanyola de Protecció de Dades.