• "Ruta para todos", sortir amb nens és possible

"Ruta para todos", sortir amb nens és possible

Dues emprenedores impulsen un un projecte que proposa activitats d'oci inclusiu per famílies a Barcelona

Les dues impulsores de "Ruta para todos"
Les dues impulsores de "Ruta para todos"
Aiats Agustí
Periodista
21 d'Abril de 2016
Act. 16 de Febrer de 2017
"Ruta para todos" és una crida a la comunitat de famílies barcelonines perquè comparteixin i codissenyin una "Barcelona més inclusiva", diu Mavi Villatoro, co-fundadora de Mammaproof. Segons explica Villatoro, aquest projecte vol incloure "rutes d'activitats per a tothom". El concurs accepta propostes de rutes i en farà una tria que, posteriorment, seran comercialitzades. Moltes vegades quan parlem d'oci inclusiu ens venen al cap activitats que puguin fer col·lectius amb necessitats especials o persones amb diversitat funcional. Fugint d'aquest tòpic, Villatoro reivindica que les rutes d'aquest projecte són "per a tothom, famílies de tot tipus, col·lectius de tota mena, edats i per a tots els pressupostos i butxaques".

"Ruta para todos" és una campanya que han impulsat d'una banda Villatoro, que porta més de cinc anys recorrent la ciutat cercant raons per sortir de casa amb els nens, i de l'altra, Jennifer Baños de Lazzum, una plataforma d'oci inclusiu, que compta amb un recorregut de més de 13 anys d'experiència en l'àmbit de l'oci i la seva vessant més social. El projecte té el suport, així mateix, de la marca d'aigües Font Vella.



Al mes de març es va iniciar el període d'acceptació de propostes. De moment han rebut 50 candidatures, de les quals se'n seleccionaran 12. El límit per enviar rutes és aquest divendres dia 22 d'Abril. Els preseleccionats rebran una formació per acabar de polir els projectes i fer-los viables per la comercialització. La formació que rebran de part de l'empresa de Villatoro els garantirà les necessitats dels més petits i l'assessorament de Lazzum, l'accessibilitat universal.

"Per exemple, ens ha arribat un projecte pensat per a famílies monoparentals, tenint en compte les seves necessitats d'horaris o econòmiques, a més aquesta ruta permetrà als participants conèixer-se i fer pinya", explica l'emprenedora.

Hi ha tres categories possibles: Coneixement i descobriment de l'entorn, promoure hàbits de vida saludables en família i sensorial (descobriment a través dels sentits). Per a la primera categoria "busquem rutes que ens parlin d'un barri, de la seva història, del seu petit comerç i de la gent que hi habita. Volem encuriosir dels nens per conèixer i descobrir el seu entorn més proper. És el primer pas per educar en civisme", expliquen des de la iniciativa. Per a la segona categoria es centren en recorreguts que promoguin els hàbits de vida saludables tant en l'alimentació com en l'exercici físic; i la tercera categoria inclou els recorreguts orientats al descobriment sensorial de l'entorn perquè "tots puguem participar d'una manera lúdica de l'experiència". La característica principal que tenen totes en comú és que tan pares com nens puguin gaudir de les rutes i que no duri més de tres hores. "El tema del preu dependrà de cada ruta, però tenim en compte un criteri d'accessibilitat per a totes les butxaques", puntualitza Mavi.

El públic a qui aniran dirigides aquestes activitats són els veïns i veïnes de la ciutat o els seus visitants, però "l'objectiu és que els qui hi viuen puguin gaudir de la ciutat". Tot i això, diu l'emprenedora, no descarten incloure-hi turistes que vulguin fer un tipus de visita "fora dels circuits habituals i que siguin més respectuosos amb la ciutat".

A més de l'acompanyament i la formació pel disseny de l'activitat, els guanyadors podran comercialitzar la seva proposta a traves de Lazzum, obtindran el segell i la difusió de Mammaproof i comptaran amb el patrocini de Font Vella. Els tres guanyadors es coneixeran el dia 20 de maig per aprofitar l'estiu per comercialitzar-los. No obstant, totes les propostes preseleccionades seran comercialitzables, afirma l'emprenedora.

El jurat el componen les dues impulsores del concurs i el completen Alexandra Montañés, Marketing Manager de Font Vella, i Belén Viloria, directora del llançament d'Ashoka a Barcelona, una empresa que promou els projectes amb impacte social.

"Una bonica història d'amor" 
Mavi i Jennifer es varen conèixer durant el procés de selecció del programa de beques "Ets Impuls" organitzat per Font Vella per recompensar idees d'emprenedoria amb impacte social de dones. Les dues presentaven per separat els seus projectes empresarials. A nivell personal i de projecte empresarial, les dues emprenedores van veure que hi havia molta afinitat: "Entenem que la inclusivitat no és només que una persona en cadira de rodes pugui fer una ruta amb activitats, entenem que inclusivitat és que qualsevol ruta la pugui gaudir qualsevol col·lectiu amb limitacions, bé siguin famílies o persones amb una minusvalia", explica l'emprenedora. Va ser llavors que van pensar "de promoure un projecte d'oci inclusiu" que també aprofiten per conscienciar sobre aquest tema: "Fer de la ciutat un lloc més accessible per a tothom". Aquest va ser "el començament d'una bonica història d'amor a tres bandes: per la ciutat, per l'oci i l'accessibilitat i pels hàbits de vida saludables", una història entesa com un "pensar en les necessitats de tots" i començant per les dels més petits.

Barcelona Activa ha impulsat els dos projectes empresarials personals d'aquestes emprenedores. Així mateix actualment també dóna suport a aquesta proposta i l'empresa municipal de promoció econòmica els està donant un cop de mà fent difusió. "El nostre projecte ara es dirigeix a emprenedors, autònoms o petites empreses amb impacte social que proposen activitats d'oci a la ciutat, per això Barcelona Activa ens està ajudant a donar-nos a conèixer", diu Villatoro.

Aquesta experiència no es queda aquí. "Hem après molt d'aquesta primera edició i repetirem", diu entusiasmada Mavi. El bon funcionament d'aquesta experiència fa augurar que a la propera hi haurà més impacte institucional i mediàtic per atraure "més idees i projectes d'oci inclusiu per a tothom".