Sacha Michaud, cofundador de Glovo, acaba de constituir una empresa per canalitzar les seves inversions personals. És l’administrador i soci únic de Kilburn Park Road, una societat domiciliada a Barcelona que, si bé el seu objectiu declarat són les activitats immobiliàries, també la utilitzarà per invertir en startups, segons confirmen des del seu equip de comunicació.
Aquestes fonts precisen que Kilburn Park Road és una empresa “personal” de Michaud, sense relació amb Glovo, que pensa utilitzar com a vehicle per invertir en les fases inicials (seed) de startups. No obstant, segons les dades del Registre Mercantil, la seva activitat principal és la immobiliària.
Michaud ha creat aquesta societat després de la venda de la majoria de les accions de Glovo al grup alemany Delivery Hero i de la liquidació dels plans d’incentius de la companyia catalana, executables en el moment de la venda. Segons va avançar Cinco Días el gener passat, es van liquidar 114,7 milions d’euros (en forma de títols de Delivery Hero) a l’alta direcció de Glovo, integrada per 15 executius, entre els quals hi ha els dos fundadors, Òscar Pierre i Sacha Michaud. Cadascú encara conserva un 2,5% de Glovo i segueixen vinculats a la companyia: Pierre com a conseller delegat i Michaud, com a responsable d’assumptes públics.
Pierre i Michaud continuen al capdavant d’una companyia que acumula pèrdues i multes
Pierre i Michaud es coneixen des de 2014 quan Glovo preparava la primera ronda de finançament, precisament en fase seed. Des d’aleshores continuen al capdavant d’una companyia que acumula deutes i sancions. Glovo va tancar 2022 amb unes pèrdues de 304 milions d’euros –equivalents a la meitat dels 600 milions del grup Delivery Hero–, però que són menys dels 474 milions d’euros, també en números vermells, d’un any abans.
Després que Inspecció del Treball multés Glovo el gener passat amb 56,7 milions d’euros per la suposada contractació de falsos autònoms, aquesta companyia ja acumula més de 205 milions d’euros en multes laborals, segons dades del diari Ara.
Aquestes dificultats no espanten Michaud, que pensa continuar invertint en les fases inicials de startups malgrat que fa precisament dos anys, en una taula rodona al Círculo Ecuestre, va acusar Barcelona de tenir una actitud “anti-tecnològica” i a les administracions públiques de no donar suficient suport a les empreses emergents.
Michaud porta més de 20 anys d’experiència en l’emprenedoria. Ha participat en la fundació de companyies d’èxit con LatinRed, posteriorment adquirida per Starmedia; Servidores.com, una de les companyies pioneres en hosting; Binària, agència de comunicació digital; o Transword, dedicada a la traducció en línia. També va formar part de l’equip directiu de Betfair.
El ‘jockey’ dels negocis
Sacha Michaud, d’origen britànic-canadenc, va néixer a Londres fa 52 anys. Potser per aquest motiu ha batejat la seva nova empresa patrimonial amb el nom d’un indret de la metròpoli londinenca. Està casat amb Victoria Martorell, néta de l’eminent cirurgià Fernando Martorell Otzet (1906-1984), i té tres filles, segons va escriure a Periódico de Ibiza el seu oncle polític, el relacions públiques Carlos Martorell, cronista de l’alta societat internacional. Aquest apunta que, en la seva etapa escolar, Sacha ja repartia diaris i ampolles de llet, motiu pel qual coneix l’ofici de repartidor. El que no és tan conegut és que abans de triomfar amb l’emprenedoria va ser jockey professional (genet de cavalls de competició) a Anglaterra i els Estats Units.