• Un satèl·lit sentinella de la UPC guanya els Òscar de l'Agència Espacial Europea

Un satèl·lit sentinella de la UPC guanya els Òscar de l'Agència Espacial Europea

El premi és d'un milió d'euros més les despeses de la posada en òrbita de l'artefacte

Un projecte de la UPC guanya un 'oscar' de l'Agència Espacial Europea
Un projecte de la UPC guanya un 'oscar' de l'Agència Espacial Europea
Europa Press
Barcelona
09 de Novembre de 2017
Act. 09 de Novembre de 2017

@ESA 2017 Website webUna projecte presentat per l'investigador de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), Adriano Camps, ha guanyat el premi Sentinel Small Satellite Challenge dels Copernicus Masters Challenge Awards, considerats elsÒscar de l'Agència Espacial Europea (ESA).

La iniciativa està destinada a impulsar una nova família de satèl·lits coneguda com Sentinel i a estimular tecnologies innovadores que facilitin les missions d'aquestes flotes de satèl·lits, i ha guanyat la categoria més important dels premis més famosos de la ESA, ha explicat la universitat en un comunicat.

La distinció es va lliurar aquest passat dimarts a Tallin (Estònia) en el marc de la celebració de la Setmana Europea de l'Espai 2017 i permetrà llançar dos petits satèl·lits amb tecnologia innovadora a bord.

El projecte presentat per Camps juntament amb Alessandro Golkar, professor visitant procedent de l'Institut de Ciència i Tecnologia de Skolkovo (Rússia), ha estat distingit entre 39 equips de tot el món.

El premi és d'un milió d'euros més les despeses del llançament dels dos satèl·lits que permetran als científics mesurar la humitat del sòl, calcular els índexs de riscos d'incendi, el gruix de gel a les regions polars i seguir l'evolució del canvi climàtic.

Llançament el 2019

El primer llançament està previst en el primer trimestre del 2019 des de la Guayana francesa: "És un reconeixement a escala europea de la tasca que l'equip porta fent des de fa més de 20 anys en el camp de la teledetecció i des de fa deu en el sector dels nano satèl·lits per observar la Terra", ha explicat Camps.

Els petits satèl·lits recopilaran dades des de 50 fins als 100 quilòmetres i es connectessin amb altres satèl·lits per compartir informació i crear un sistema fraccionat en el qual cadascú realitzarà unes funcions concretes.