Tiro d’un tòpic: les històries no són com comencen, sinó com acaben. L’Emili Ecet volia ser pilot de drones: es va treure el certificat de pilot professional i va fer tots els tràmits necessaris, però, quan va arribar el moment de superar les proves mèdiques, el seu somni es va esvair. Anys enrere, li van detectar problemes cardiovasculars i l’exhaustivitat de les proves per poder ser pilot professional van frenar les seves aspiracions. En aquest punt, lluny de conformar-se i dedicar la seva vida a un altre àmbit professional, va focalitzar els seus esforços en un nínxol del món dels drones on, prèviament, ell havia vist que existia oportunitat de negoci: la seguretat. D’aquí neix Sec2Sky.
El seu coneixement del sector dels drones, sumat al de ciberseguretat i informàtica –dos mons que coneixia a la perfecció, ja que hi havia treballat anteriorment– li van valer per traçar les línies que havia de seguir el seu nou negoci.
–Tothom volia ser pilot de drones, però ningú es preocupava pel tema de la seguretat.
M’ho explica durant l’entrevista que li faig a les portes del Forum d’Inversió d’Acció 2019, on ell participava amb la seva empresa.
– Sec2Sky fa quelcom que no fa ningú en el sector. Nosaltres hem dissenyat un producte que detecta drones i els inhibeix sense haver de ser al lloc de detecció, és a dir, de forma remota. Només és necessari instal·lar un sensor al sostre de l’edifici que es vulgui protegir i monitorar l'acció des de milers de quilòmetres.
Ecet explica que, mentre que no surti al mercat la seva empresa, hi ha altres que duen a terme les mateixes funcions, però mai totes alhora. Dit d'una altra forma: algunes es dediquen a la detecció de drones i altres a la inhibició. D’altra banda, totes treballen al mateix lloc on es troba l’aparell i no per control remot: un altre punt a favor per a Sec2Sky.
"Només Sec2Sky ofereix conjuntament la detecció i inhibició de drones per control remot"
En aquest punt, li pregunto pels límits legals.
– Actualment, només podem actuar en territori nacional. A més, nosaltres no tenim potestat per derrocar un dispositiu, per això és important que estiguem en constant contacte amb els cossos i forces de seguretat de l’estat. Aquests són els únics paràmetres legals que hem de tenir en compte.
La relació amb els cossos de seguretat és, de fet, bàsica per a Sec2Sky. Els plans d’Ecet per fer gran la seva empresa comencen sempre per aconseguir acords amb la policia:
– Nosaltres realitzem la tasca de detecció i inhibició i, en cas que s’hagi de derrocar el drone, ens posem en contacte amb la policia. Per això és important tenir-hi una relació estreta.
I el model de negoci? Ecet no redueix la implantació de la seva startup només a l’Estat espanyol, sinó que vol créixer i arribar a molts més països. Explica que a Espanya, el que farà Sec2Sky és intentar aconseguir els acords amb la policia, a continuació amb les més importants empreses de seguretat privada i, així, anar tirant cap avall fins que l'startup tingui contacte amb la major part d’empreses del sector. Aquest mateix model és el que Ecet espera implantar en la resta de països.
Per poder sortir al mercat: 400.000 euros
Fins ara, els 100.000 euros amb els quals l’startup ha començat a caminar són inversió pròpia, però el fundador de l’empresa assegura que calen uns 400.000 euros més, que pretén aconseguir per mitjà d’una ronda de finançament, per poder sortir al mercat amb cara i ulls.
Emili Ecet espera aconseguir una inversió de 400.000 euros per poder aconseguir que la seva empresa surti al mercat
El producte, segons Ecet, ja està molt avançat després dels 21 mesos en què s’ha dedicat en cos i ànima a la investigació de totes les seves possibilitats. Ara, amb l’empresa ja constituïda, encara amb molta il·lusió el futur llançament del servei. L’emprenedor mai havia estat autònom i reconeix que estava cansat de treballar per compte d’altri.
Els estudis de mercat que ha dut a terme fan que sigui molt optimista quan pensa en la projecció de la seva startup: “hi ha una previsió que el mercat dels drones mogui uns 2.300 milions de dòlars l’any 2024”. A més, creu que la gent s’està començant a conscienciar de la importància de protegir la seva intimitat d’aquests nous agents voladors.
Una història que va començar amb un pilot de drones frustrat per problemes mèdics, pot acabar amb la primera empresa que es dediqui –de forma remota– a la protecció contra aquest tipus de dispositius. En un camp professional i tecnològic tan incipient com el dels drones, només d'aquí a uns anys es podrà comprovar si Sec2Sky té, o no, un final feliç.