• Sens Solutions, una startup per terra, aigua i aire

Sens Solutions, una startup per terra, aigua i aire

Sílvia Gómez i el seu equip dissenyen dos dispositius per monitorar els bacteris de legionel·la de l'aigua i la qualitat de l'aire

Sens Solutions, una startup per terra, aigua i aire | Xarxes Socials
Sens Solutions, una startup per terra, aigua i aire | Xarxes Socials
Barcelona
05 de Setembre de 2019

La Sílvia Gómez era investigadora al CSIC, però va decidir emprendre. Moltes històries comencen així –o d'una forma semblant-. De fet, aquesta no té res d'especial, però, al mateix temps, ho té tot: empenta, la constància i valentia. De la investigació a l'emprenedoria hi ha un pas, però és un pas de gegant que molts no s'atreveixen a fer. Gómez s'ha llançat a la piscina -literalment- amb un dispositiu de control de bacteris a l'aigua i, més recentment, amb un altre de control de l'aire. L'ara emprenedora està al capdavant de Sens Solutions, una startup per terra, aigua i aire.

 

La feina al laboratori no encaixava amb el que el cos demanava a Gómez. Explica que allà, començaves una investigació, la duies a terme, escrivies l'article i ja havies de passar a una altra cosa. Ella tenia la necessitat de fer un projecte seu, de no deixar-lo justament quan més ganes tenia de continuar treballant-hi.

 

Gómez tenia la necessitat de començar un projecte propi al qual dedicar-hi tot el temps que fos necessari

Com sempre en aquestes històries, arriba un moment que apareix una oportunitat. En el cas de la Sílvia Gómez va ser gràcies a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), on li van proposar entrar en un programa de generació d'idees. Automàticament va dir que sí i, al cap d'un temps, juntament amb un grup de recerca, va idear un dispositiu per al monitoratge de piscines. A poc a poc, el dispositiu va anar evolucionant cap al monitoratge de bacteris.

– A mi, de seguida em va agradar molt la idea. Per contra, la resta d'investigadors havien de continuar treballant amb altres projectes i jo vaig parlar amb ells per pregunta'ls-hi si els sabia greu que jo continués.

Tots van accedir de bon grat i, en aquell moment, va començar una doble aventura. D'una banda, continuar desenvolupant el producte que tenia entre mans i, de l'altra, trobar un equip capaç de dur-ho a terme.

– Tu pots tenir una molt bona idea, però sense un bon equip, la idea no funcionarà.

"Tu pots tenir una molt bona idea, però sense un bon equip, la idea no funcionarà"

Marc i Àlex Collado, Raquel Obregón o Vincent, tal com es refereix al "responsable d'aconseguir diners", són alguns dels membres del seu nou equip. Un equip que no només ha continuat desenvolupant el projecte, sinó que, fins i tot, ha diversificat el negoci.

A hores d'ara, Sens Solutions, que va estar incubat al Barcelona Activa i que, actualment, està a la incubadora de l'IQS, treballa en dues línies diferents. D'una banda, continuen amb un dispositiu de monitoratge de bacteris, en concret, legionel·la, per a torres de refrigeració. "El problema és que desenvolupar i industrialitzar aquest producte és molt car, encara que ja tenim alguns pilots provant a l'Hospital del Mar i el CAR de Sant Cugat". Per això, ara també s'han llançat a l'aire.

De l'aigua a l'aire

Per aconseguir la industrialització del producte necessiten 2,2 milions d'euros. Són molts diners que arribaran per diverses vies, una de les quals representa la seva segona línia de negoci.

– Arran de les nostres investigacions, vam veure l'oportunitat de fer el salt a l'aire. Fent alguns canvis, la mateixa plataforma que estem elaborant per a l'aigua funciona per a l'aire.

En aquest punt, van començar a treballar amb Naturgy després de guanyar el premi de FomentUp. Un temps més tard, l'equip de Sens Solutions va aconseguir dissenyar un dispositiu per controlar l'aire enfocat a mantenir nivells segurs per a la salut humana. Es tracta d'un producte que es podrà començar a comercialitzar molt abans que no pas el dispositiu per monitorar l'aigua i que, de la mateixa manera que finançament extern, ha d'aportar uns ingressos molt útils per aconseguir la inversió que l'empresa necessita.

Actualment, l'equip de Sens Solutions treballa tant en el dispositiu per a monitorar l'aigua, com en el de monitorar l'aire

Mentre que el dispositiu de control d'aigües encara no té data de sortida al mercat, el dedicat a l'aire sí: 2020. Els potencials clients són els hospitals i els hotels, encara que –reconeix Gómez– Sens Solutions vol poder arribar, en el futur, a totes les llars possibles. De ben segur que l'empenta i la il·lusió d'aquesta empresària de nova creació, que després d'investigar bacteris ha après a investigar com tirar endavant una startup, seran suficients (sempre amb el seu equip de la mà) per collir l'èxit pel qual tant ha treballat.

Llarga vida als emprenedors.