• SensSolutions, el sensor online

SensSolutions, el sensor online

El sensor que avalua els patògens de l'aigua ha estat ideat per tres emprenedors, mereixedors del premi EcoEmprenedor XXI d'enguany

Gómez durant l'entrega dels premis Ecoemprenedor XXI
Gómez durant l'entrega dels premis Ecoemprenedor XXI
Aiats Agustí
29 d'Octubre de 2015
SensSolutions no s'ha constituït encara com a empresa i ja ha guanyat un premi per la seva activitat. La Sílvia Gómez va recollir el premi EcoEmprenedor XXI aquest 20 d'octubre. Aquest guardó vol premiar a emprenedors amb projectes en el sector de les tecnologies netes que impulsa l'Ajuntament de Barcelona, a través de Barcelona Activa, la Caixa i KIC InnoEnergy.

En concret, SensSolutions ha estat premiada amb 15.000 euros i una estada de sis mesos a la Incubadora de Glòries de Barcelona Activa com a guanyadora de l'EcoemprenedorXXI gràcies a desenvolupar un sensor que permet analitzar online el nivell de bacteris i patògens a l'aigua. El sensor permet fer comprovacions en temps real i sense necessitat d'extraure mostres i realitzar proves químiques.

Central de sensors
El prototip de SensSolutions aglutina diversos tipus de sensors que analitzen diferents paràmetres de l'aigua, tant microbiològics com químics, com ara el clor, el pH, la legionel·la, entre d'altres. Potser la novetat més destacable és que aquests sensors s'autocalibren i "no cal tenir algú pendent constantment dels sensors", explica Gómez.

En funció dels resultats que recull la plataforma ideada per aquest grup d'investigadors, la plataforma envia avisos o alertes i es pot decidir aplicar un tractament o un altre.

L'eina que han desenvolupat Gómez i el seu equip suposa un avanç en aquest tipus de tecnologia, que fins ara suposava haver de calibrar manualment els sensors i, per tant, comporta una despesa i una pèrdua de temps considerable per a particulars o empreses que volen o necessiten tenir un control de circuits d'aigua. La idea ha cridat l'atenció de grans empreses com pot ser Repsol, Aquology o Agbar.

La idea
La iniciativa es va gestar al parc de Recerca de la Universitat Autònoma de Barcelona en el marc del programa Generació d'Idees. En aquestes jornades va ser quan Gómez, química experta en sensors, i els seus companys Marc Collado, enginyer de telecomunicacions, i Francesc Xavier Muñoz, biotecnòleg i investigador del Centre Nacional de Microelectrònica, van idear P-cens, nom amb què han batejat el prototip.

Els emprenedors es troben actualment en converses amb KIC InnoEnergy per entrar al programa d'emprenedoria d'aquesta acceleradora. Alhora fan passos per constituir formalment l'empresa: "Amb el programa del premi hem après moltíssim i hem assolit un 10% del que hauríem de conèixer per emprendre, a part del reconeixement. Ara toca començar a treballar de debò".

Esquitxar d'èxit el futur
Gómez i el seu equip estan al dia de què passa al sector de l'aigua i tot allò que hi està relacionat. Per això van visitar el Saló Piscina&Wellness de la Fira de Barcelona i acudiran a Aquatec, la fira de referència al sector a Holanda, però "la intenció és participar-hi com a expositors en un futur no gaire llunyà", diu l'emprenedora.