Els guionistes ja no són els oblidats. Ja no són els qui no apareixen en els discursos d’agraïment després d’un premi ni els qui tenen el sou més baix de tota la producció d’una pel·lícula o sèrie. Els guionistes ja no dinen sols al bar de menú, mentre que els directors, productors i executius trien la llagosta i el gran reserva. Netflix, com si es tractés d’una mena de Superman digital, els ha salvat. Ara, per començar, els guionistes ja no es diuen, en molts casos, així. Ara es diuen showrunners. Sota el paraigua d’aquesta tendència i, alhora, formant-ne part, Laura Rubirola i Clàudia Maluenda creen Showrunners Barcelona, l’única escola de la ciutat que es dedica exclusivament a l’ensenyament de guió de cinema i televisió.
Però què és això d’un showrunner? Laura Rubirola, una de les fundadores de Showrunners Barcelona, parla d’aquesta figura com la del “director d’orquestra” d’una sèrie de televisió. És aquell membre de l’equip que “dota de personalitat a una producció televisiva i supervisa tots els elements narratius i estètics perquè tinguin coherència creativa”. I la gràcia és que, normalment, aquest nou personatge que és darrere de les sèries de televisió és, també, el guionista. Oh! Sorpresa: segurament els showrunners han existit sempre, però ara tenen nom i se’ls valora. De fet, no és Netflix que els ha salvat, però sí que és l’exemple més representatiu d’una indústria que ha canviat –la de les sèries de televisió– i que té unes dinàmiques que fan imprescindible la seva feina.
A Barcelona ja feia temps que existia un taller de guionistes, que duia aquest mateix nom, “Taller de guionistes”, i que és on es va formar Rubirola. Més tard, va acabar fent-hi de professora. Quan va tancar, ella i la seva nova sòcia, Clàudia Maluenda, que també es va formar al taller i va acabar sent-ne la directora, van decidir emprendre i encetar una nova aventura: la creació d’una nova escola de guió, però també d’una productora. Així, de la mà, van néixer Showrunners Barcelona i Tàndem Entertainment.
Quan va tancar el Taller de Guionistes, Laura Rubirola i Clàudia Maluenda van decidir emprendre i obrir una nova escola de guió i una productora
Rubirola explica que l’escola té tres obsessions. La primera és contribuir a donar prestigi a l’ofici dels guionistes. La segona, que els seus alumnes surtin amb una bona formació tècnica i també pràctica. Per últim, Showrunners Barcelona aposta per crear una connexió i una vinculació directa amb la indústria. Per això, l’escola organitza una masterclass mensual amb directors i guionistes en actiu tan reconeguts com Carla Simón (Estiu 1993), Rodrigo Sorogoyen (Que Dios nos perdone), Èric Navarro (Benvinguts a la Família) o Héctor Lozano (Merlí).
A banda, Laura Rubirola, que té formació empresarial i ha estudiat guió de cinema i televisió, i Clàudia Maluenda, que és periodista i també té estudis com a guionista, no han volgut descuidar el camp de la investigació, ja que creuen que és una de les potes que ha de tenir qualsevol empresa que vulgui créixer i aportar coses positives al sector. En concret, la figura de la dona en la ficció televisiva, els trets distintius de les sèries amb segell europeu, la figura de l’antiheroi en les narratives actuals i el paper dels llibres com a font d’inspiració per a les sèries de televisió són alguns dels treballs d'investigació que ja s'estan duent a terme.
L’empresa Showrunners Barcelona, que s’està incubant a Barcelona Activa, és una startup que no ha precisat de finançament extern. La inversió inicial la van realitzar les dues fundadores i després s’ha anat sostenint i ampliant amb el pagament de quotes per part dels alumnes. Rubirola reflexiona que “quan tens una idea de negoci, primer has de veure si el pots tirar endavant amb la teva inversió. Si funciona i vols créixer més, aleshores sí que t’has de plantejar trobar finançament extern”.
Al seu web, es pot trobar una variada oferta de cursos per aprendre a fer guió. Des de cursos anuals, fins a cursos especialitzats; passant per aquells que estan dedicats a la iniciació i també pels adreçats a professionals. Molts dels alumnes arriben després de cursar el grau de Comunicació Audiovisual, encara que, com diu Rubirola, hi ha de tot. De fet, especifica, “tenim alumnes de 25, de 30, de 40, de 60 anys...”. Tan ampli com l’espectre de l’edat, ho és el de procedència. Han arribat a l’escola alumnes de molts llocs de Catalunya, Espanya i d’Amèrica Llatina.
L'escola ofereix cursos de guió de sèries i de pel·lícules anuals, especialitzats, per a professionals i d'iniciació
Des del 2017, quan es va constituir l’empresa, Showrunners Barcelona ha format 64 guionistes, ha impartit 200 hores lectives de cursos anuals i 237 persones hi han realitzat cursos especialitzats. El 2019, Rubirola i Maluenda pretenen créixer en la formació online de guionistes i, a més, obrir una altra escola, en aquest cas a Madrid. El seu èxit és la viva demostració que els guionistes ja seuen a la taula dels directors i els productors. Tot plegat fa pensar que ni ells mateixos, els guionistes, podrien haver escrit un guió millor per al futur de la seva professió.