• Sofia Benjumea: "Els e-mails no funcionen, s'ha d'insistir i perseverar"

Sofia Benjumea: "Els e-mails no funcionen, s'ha d'insistir i perseverar"

La directora del Campus Madrid de Google encoratja als emprenedors a lluitar pels seus projectes, tal com ella va fer amb The South Summit, trobada d'start-ups que arrenca aquest dimecres a Madrid 

    Sofia Benjumea dirigeix actualment el Campus Madrid de Google
    Sofia Benjumea dirigeix actualment el Campus Madrid de Google
    Neus Navarro | VIA Empresa
    Exdirectora de VIA Empresa
    07 d'Octubre de 2015
    Act. 07 d'Octubre de 2015
    "En 2012 vaig muntar dos start-ups: el meu nen i The South Summit". És la presentació, sincera i sentimental, que fa de si mateixa Sofia Benjumea (@sofiabenjumea), directora del Campus Madrid de Google For Entrepreneurs. Aquests dies ha participat a la Barcelona StartupWeek per explicar els seus projectes, d'un dels quals ja s'ha desvinculat però al que continua donant suport: The South Summit.

    La trobada d'start-ups del sud d'Europa, que arrenca aquest dimecres a Madrid, és l'evolució natural de Spain Start-up, el projecte que Benjumea va crear a dues mans fa tres anys amb Maria Benjumea, sòcia i (òbviament) família. "En aquell any vaig tornar de cursar un MBA a Los Angeles. Era el pitjor moment de la crisi, el pitjor per tornar i pitjor era encara la visió internacional que hi havia des de fora. Però vaig pensar que havia arribat el moment de creure en el talent de les nostres start-ups", declara.

    Un projecte que va costar d'engrandir, però al que no li va faltar la perseverança ni les ganes del seu equip fundador. "Érem la primera conferència d'aquest tipus, però si volíem atreure l'atenció dels inversors internacionals, calia ser més grans i creure en global, perquè al final l'objectiu era atreure els departaments d'innovació que estan interessades a aconseguir talent i innovació", reconeix Benjumea. L'èxit de la trobada es confirma també en aquesta edició, en la que participaran més de 9.000 assistents i que inaugurarà Steve Wozniak, cofundador d'Apple. 

    Com va aconseguir atreure els inversors 
    Benjumea parla des de l'experiència de qui ha tocat moltes portes per aconseguir l'èxit. "És bàsic mirar en positiu: si nosaltres no creiem en el talent del nostre país i dels nostres emprenedors, ningú hi creurà". La seva creença en l'esperit emprenedor espanyol s'ha traduït enguany en una xifra: 68 start-ups de l'Estat espanyol participen en el South Summit. D'elles, el 18% són catalanes, entre elles Geenapp o Tiendeo.

    Benjumea, durant la seva ponència a la Barcelona StartupWeek.Cedida 

    Altre dels consells de Benjumea –i no ha d'estar molt equivocada qui ara treballa de tu a tu amb Google- és cabdal "no deixar de ser únics però pensar en global. Per a nosaltres –continua- implicava deixar de pensar en un projecte per a Espanya i pensar en un projecte per al sud d'Europa". Una visió global sense renunciar a la diferència, raó per la qual The South Summith s'allotja a la plaça de bous de Las Ventas. "Era interessant centrat tanta tecnologia en un espai tan històric", remarca. Unir forces és el tercer tip de Benjumea, qui recorda que la força de l'equip inicial del seu 'projecte-nadó' va ser clau en la seva posterior evolució.

    Perseverança, molta perseverança
    "Unir forces és el que vam fer des del primer moment i tres anys després tots se senten part d'aquest projecte, tots sentíem que havíem estat part". La perseverança i l'esperit cosmopolita són dos must per a Benjumea. "Com vam aconseguir que vinguessin? Literalment, vaig ser jo qui va anar amb una motxilla porta a porta per convèncer-los. Al final em deien que vindrien solament per la pesada que era", recorda amb nostàlgia. I és que la directora del Campus Google de Madrid està segura que "els e-mails no funcionen, cal trucar, insistir i persistir".

    Viatjar pel món i obrir la ment és un altre dels consells de Benjumea, tot i que és una activitat que ja requereix més finançament i, sovint els emprenedors aquí poden trobar-se més 'coixos'.

    El seu discurs de defensa de la valentia de l'emprenedor i d'enfortiment en les adversitats quan hi ha confiança en el projecte d'un el continua defensant des de l'oficina de Google que presideix a Madrid. "Volem anar de la gent que vulgui emprendre", apunta. És a dir, dels perseverants i els valents.