• Somiadors 2014: joies del territori que mereixen posar-se en una ampolla

Somiadors 2014: joies del territori que mereixen posar-se en una ampolla

El quart vi de la col·lecció dels 7 Magnífics recupera l'autenticitat del caràcter empordanès

Somiadors 2014
Somiadors 2014
Ester Bachs
18 de Febrer de 2016

Cellers Torres és un dels productors de vins més important del món. Tot i tenir una línia clàssica de vins ben consolidats al mercat, fa cosa d'un parell d'anys que va donar a conèixer una nova generació de vins de producció molt més petita que d'altres marques de la casa, unes 20.000 ampolles, que porten per nom "7 Magnífics". Els primers a sortir van ser els Rebels de Batea blanc i negra de la Terra Alta, seguint amb el Senat del Montsant per arribar en aquesta ocasió a una altra de les comarques vitivinícoles històriques, l'Empordà.

El projecte està liderat per un equip jove, dinàmic i amb experiència, com la Núria Barrachina i l'Albert Llopart, l'enòleg que presenta la novetat d'enguany, els quals elaboren vins amb base de vinyes velles de les diferents regions de Catalunya. En aquest sentit, quan Torres anunciava que aquest 2016 presentaria el quart vi de la gamma dels 7 Magnífics a l'Empordà, es podia assumir que la cosa aniria de garnatxes i carinyenes, les varietats típiques de la zona. Així doncs, la incògnita que encara calia resoldre era el color del vi i, sobretot, el seu sabor.

En la terra on les normes les dicta la tramuntana, la mateixa que ventila els ceps i la prevé de possibles malalties, Torres ens descobreix la feina que duu a terme des de fa anys amb la recuperació de vinyes tradicionals entre l'Albera i el Cap de Creus, la majoria repartides en petites parcel·les. Per aquests projectes al territori, busquen la qualitat amb la selecció de la fruita, però també un reconeixement a la dedicació dels viticultors locals, a la seva implicació en cuidar la terra, fins i tot en èpoques difícils, i l'afany per transformar aquesta regió en un dels clars exponents de la producció de vins del país.

A més, els 7 Magnífics volen apropar les noves generacions d'aficionats al vi a l'expressió més autèntica d'una zona, i que d'aquesta manera gaudeixin de les joies del territori que mereixen posar-se en una ampolla. És clar, que a l'Empordà s'espera un vi tocat per la tramuntana, de boca carnosa i ben mediterrani.

I no anem massa desencaminats amb el nou "Somiadors 2014". Està elaborat amb carinyena (70%) i garnatxa negra (30%) de vinyes velles, algunes documentades de l'any 1925. Molts dels varietals es vinifiquen per separat i la majoria de la carinyena es cria en bótes de roure noves o de segon any durant 9 mesos. Periòdicament, es tasten els lots per determinar el cupatge final que combinarà el bo i millor de les dues varietats de raïm. I el resultat és un vi molt amable en boca. En degustar-lo, regala capes de fruites vermelles i compota molt llamineres, uns tocs d'espècies i també hi ha notes balsàmiques, de romaní i anisades, que li donen una expressió molt fresca i d'acidesa ben equilibrada. El final és llarg i sedós, amb tanins molt rodons, un plaer de beure.

És un vi que té el poder i l'estructura dels vins de l'Empordà amb elegància i de moltes possibilitats gastronòmiques.

Les claus per entendre el cupatge empordanès 
Aquestes varietats que també es troben als cupatges tradicionals del Priorat i Montsant, a l'Empordà donen una expressió ben diferent. Amb el clima més ventós del nord de Catalunya i les temperatures suavitzades pel mar, les maduracions del raïm acostumen a ser més llargues i permeten obtenir vins d'àmplia complexitat aromàtica i frescor. La garnatxa -o lledoner, com li diuen a la zona-, té una expressió fresca, intensa, llaminera amb moltes aromes de fruites vermelles que ens ajudaran a dominar la carinyena. La seva voluptuositat complementa a la perfecció la carinyena, aquesta de perfil més elegant i d'estructura seriosa.

La carinyena empordanesa es mostra més supèrbia que la del Priorat. Dóna vins de color molt intensos, una bona acidesa i tanins forts, entre amargs i vegetals. Als Somiadors, Llopart la domestica amb el pas per fusta i el cupatge adequat perquè presenti una bona harmonia d'aromes afruitades, de sotabosc mediterrani i minerals. Com diu Llopart, l'ànima de conduir la carinyena és la terra, la suavitat i que no s'expressi molt tànnica.

Setmanalment, VIA Empresa presenta un vi català, dins el cicle Tastos, amb la col·laboració del diari dels vins catalans Vadevi