Unes sabates fetes amb fibra de plàtan extreta de deixalles agrícoles i que, a més a més, són biodegradables. Aquesta és la proposta de la catalana Indianes, una startup especialitzada en disseny i desenvolupament de calçat sostenible i ecològic.
Gràcies a la col·laboració de la startup amb comunitats d’artesans de plàtans de les muntanyes de Colòmbia, Indianes ha implementat els processos per convertir les deixalles de l’agricultura del plàtan en matèria primera tèxtil, segons informen en un comunicat.
D’aquesta manera, els artesans extreuen una fibra del tall de la planta, la netegen i la filen manualment. Amb aquesta fibra natural s’elaboren a Catalunya els teixits tècnics de punt, 100% naturals, biodegradables i lliures de químics nocius. Els teixits són la base del nou calçat d’Indianes i s’elaboren amb una tecnologia tèxtil avançada que permet teixir les peces del calçat sense talls ni residus.
Així mateix, les sabates d’Indianes compten amb components, materials, sola i teixits 100% naturals, acoblats amb adhesius a base d’aigua, motiu pel qual quan són rebutjats es biodegraden en menys de dos anys en les condicions ambientals adequades.
En comparació amb el cotó, el teixit de fibra de plàtan requereix molt menys consum d’aigua. Indianes calcula que per fabricar un parell de sabates es necessiten 100 grams de cotó que requereixen 1.000 litres d’aigua, la mateixa quantitat que beu una persona en un any. En canvi, la fibra de plàtan no requereix ser cultivat, ni aigua, ni energia ni pesticides.