• Enginyers catalans creen un dispositiu que detecta caigudes de la gent gran

Enginyers catalans creen un dispositiu que detecta caigudes de la gent gran

El servei de teleassistència que avisa els familiars amb una alarma al mòbil ja funciona a Barcelona i arribarà a la resta de Catalunya i l’Estat el 2020

SeniorDomo detecta caigudes de la gent gran i avisa els familiars | iStock
SeniorDomo detecta caigudes de la gent gran i avisa els familiars | iStock
Redacción VIA Empresa
Barcelona
21 d'Agost de 2019
Act. 23 d'Agost de 2019

Tres enginyers informàtics catalans han creat un servei de teleassistència domiciliària per a gent gran que permet detectar caigudes dins i fora de casa i avisar els familiars mitjançant una alarma al mòbil. La iniciativa, batejada com a SeniorDomo, va arrencar fa tres anys i ja s’ha començat a comercialitzar a Barcelona i a l’àrea metropolitana des de fa dos mesos. La startup preveu que arribi a la resta de Catalunya i l’Estat a partir del 2020.

El servei requereix quatre elements per a funcionar: un rellotge, un intercomunicador, un clauer i una aplicació mòbil per als familiars. El rellotge té un botó d’auxili que l’usuari pot prémer quan li calgui ajuda. A més, incorpora una sèrie de sensors que permeten detectar caigudes, produïdes de manera accidental o a conseqüència d’una pèrdua de consciència, com ara per una lipotímia. Si el rellotge detecta un canvi brusc d’alçada amb impacte o absència de mobilitat durant 30 segons, s’activa una alarma que els familiars de l’usuari reben al mòbil.

Mentrestant, l’equip de SeniorDomo es posa en contacte amb l’usuari mitjançant diversos intercomunicadors desplegats pel seu domicili -si és a casa-, avisa els familiars i activa el protocol en cas d’emergències, en coordinació amb el 112. Ara bé, si la persona no és a casa, també hi ha un sensor que es pot enganxar a les claus, al bastó, al caminador o a la bossa de mà i amb el GPS detecta a quin carrer es troba l’usuari.

L’app dels familiars també permet fer un seguiment de les activitats diàries de la persona gran i permet veure exactament on és i si ha sol·licitat ajuda fora de casa. A més, també poden rebre al mòbil informes de seguiment per part d’un treballador social.

Fer possible envellir a casa

La startup, fundada per dos estudiants de la UOC, els germans Pedro i Àngel Puertas, i Jordi Mercé, neix de l’experiència dels dos primers amb el seu pare malalt d’ELA. El pare de Puertas volia envellir a casa i ells van buscar la fórmula per fer-ho possible. Ara, SeniorDomo té 12 treballadors, entre personal d’atenció a la dependència i professionals del sector de la tecnologia, i recentment ha estat distingit amb dos premis de la UOC a iniciatives innovadores.

L’empresa, amb seu a Barcelona, ja està en contacte amb diversos inversors i empreses de capital risc per difondre el projecte més enllà de la capital catalana i la seva àrea metropolitana. El seu objectiu és expandir-se a la resta de Catalunya i l’Estat l’any vinent i oferir més serveis per fer possible envellir a casa amb la màxima autonomia i benestar.