Deu startups catalanes participaran al South Summit 2018, l'esdeveniment que reuneix a La Nave de Madrid del 3 al 5 d'octubre els projectes més disruptius amb corporacions en cerca activa d'innovació i inversors de procedència internacional per a la generació de noves oportunitats de negoci.
Les startups catalanes que hi seran presents -Bwom, Byhours, Carnovo, CreatSens, Draagu, Eliport Robotics, Engidi, Housfy, Iomed Medical Solutions i Segura- formen part del centenar de finalistes d'aquesta edició i van ser seleccionades a l'Startup Competition de South Summit, on s'hi van presentar 3.200 projectes. Del total d'startups, un 52% són internacionals i un 48% procedents del territori espanyol, el 17% del qual són de Catalunya.
La trobada, organitzada per Spain Startup i IE Univeristy en col·laboració amb el BBVA, Endesa, Wayra, el Banc Sabadell i Google, reunirà més de 175 fons d'inversió i de venture capital internacionals, que aglutinen una cartera d'inversió de més de 55.000 milions de dòlars. Això representa un 60% més que la del South Summit 2017. Entre els nous fons que visitaran Madrid per primera vegada s'gi troben BlackFind Capital Parteners, Thrive Capital, Target Global, Beringea o Atlantic Bridge Partners.
Els emprenedors catalans, a més, podran conèixer de primera mà l'experiència de més de 200 speakers de reconegut prestigi internacional com l'astronauta de la Nasa Jeanette J. Epps o el fundador i CEO de Revolut, Nikolay Storonsky.
L'èxit de les startups
Spain Startup-South Summit ha elaborat l'informa Mapa de l'Emprenedoria 2018, una radiografia de l'ecosistema emprenedor a Espanya comparat amb la resta d'Europa i l'Amèrica Llatina. Una de les principals conclusions de l'estudi és que el 80% dels emprenedors espanyols tenen entre els seus objectius prioritaris tancar acords de negoci amb una corporació, així com generar visibilidad per a la seva startup, mentre que el 72% busca aconseguir trobar una inversió per al seu projecte.
La fundadora d'Spain Startup-South Summit, María Benjumea, assegura que "aquesta tendència demostra que el model d'innovació oberta es va assentant a l'ecosistema espanyol" i afegeix que això es produeix per "l'augment de la demanda d'innovació ràpida en les corporacions". Segons aquest estudi, a més, un 66% de les startups espanyoles sobreviuen al primer any de vida i, de fet, la mitjana ja supera xifres del 2017 amb 2,3 anys d'edat dels seus projectes -l'any passat era d'1,87 anys-.
A Catalunya, un 20% de les startups ja compta amb equips d'entre cinc i deu persones. També puja la xifra d'emprenedores fundadores d'startups arribant fins el 22%, com a la resta de l'Estat espanyol. I no només això. Un 4% dels emprenedors catalans ja han fundat més de cinc startups i, pràcticament la meitat, reconeix la la manté amb èxit, mentre que el 45% admet haver hagut de vendre algun dels seus projectes.