Els ingredients perquè una startup es consolidi són diversos, però n’hi ha un que potser no sempre es valora prou: que estigui fundada per dones. Com a mínim això és el que es desprèn del Mapa del Emprendimiento 2017 que ha presentat aquest dimecres Spain Startup. Segons aquest estudi, les companyies fundades per dones (27%) fallen menys que les creades per homes (59%); i apunta que “les dones són més conservadores a l’hora de controlar i gestionar els recursos de la startup”. Per María Benjumea, fundadora de Spain Startup, que els anys de vida de la startup siguin majors en les promogudes per dones que en les d'homes “constata que les dones són més perseverants”.
“Evidentment que és així, en tenies cap dubte?”, ironitza la cofundadora de Llagurt, Íngrid Rahola. Al seu entendre, l’explicació a aquestes dades cal buscar-la en “el tarannà”. Per Rahola, “hi ha un compromís i una dedicació que un home també pot tenir; però potser les dones tenim un punt més emocional que fa que t'hi aferris més”.
Poques, però constants
L’estudi de Spain Startup analitza cada any els milers de projectes presentats a la Startup Competition del South Summit, que enguany tindrà lloc del 4 al 6 d’octubre a Madrid. “La participació de dones com a fundadores de startups es manté estable per sota del 20%”, lamenta María Benjumea. “Veient que és una dada que no millora, hem volgut treballar amb les dones per convèncer-les que poden fer-ho. Per això hem estudiat en profunditat per què passa”.
Els projectes engegats per dones fallen menys que els dels homes (27% davant d'un 59%)
Així doncs, “hem analitzat com són les startups creades per dones, el seu període de vida, com busquen finançament”, explica. D’aquí n’extreuen una dada significativa: “elles continuen més en el projecte per aconseguir fer-lo realitat”.
Hi coincideix Sylvie Estrada, una de les tres fundadores de Barcelona Wink. “Sóc emprenedora i mare de família. La meva teoria és que hi ha una sèrie de components que segurament ens fan ser més lluitadores”, relata d’entrada. “No dic que els homes no ho siguin, però crec que hi influeix més això que no pas un tema de preparació. L'empenta i la lluita, la capacitat que té la dona de portar una casa i un negoci”, afegeix.
Per Estrada, “som moltes les que fem uns malabars increïbles per arribar a tot i aquesta actitud lluitadora crec que és clau”. Al capdavall, insisteix, “l'empenta és una qüestió bastant femenina i tenim una capacitat de multitasca que és força innata en les dones”.
La paciència sempre ha estat mare
“Tens moments de tot, però tires endavant”, diu Íngrid Rahola. “No sé si els homes se'n cansen més ràpid si les coses no van tal com voldrien; però crec que les dones aguanten més, són més lluitadores i dures de sèrie”.
La presència de dones fundadores, però, segueix encallat per sota del 20%
Per la fundadora de Llagurt, “tot requereix esforç, constància i paciència. Potser els homes en tenen menys...”, aventura des d’una visió “completament subjectiva”.