• Startups amb entrenador

Startups amb entrenador

Els emprenedors en la indústria de l’esport disposen d’un nou programa de ‘mentoring’ impulsat per Indescat, el clúster del sector

Esport i emprenedoria lliguen bé | Acistock
Esport i emprenedoria lliguen bé | Acistock
Barcelona
12 de Juliol de 2017

Emprendre és una cursa de fons, s’ha d’anar partit a partit i cal mantenir sempre el motor en marxa. Les metàfores esportives són recurrents en la literatura sobre startups, però ara tenen més sentit que mai. El clúster català de la indústria de l’esport, Indescat, impulsa de la mà de l’Iceb i amb el suport d’Acció, ha creat el programa Indesup, amb el qual pretén facilitar l’entrenament i l’assessorament als projectes del sector. Que les startups tinguin entrenador.

Fins al 21 de juliol es poden presentar les candidatures per convertir-se en les primeres empreses mentoritzades a Indesup. Aquí rebran tota l’ajuda possible de mentors especialitzats en la indústria esportiva. L’objectiu és que augmentin les idees en aquest camp que arribin a bon port, igual que ja ho han fet projectes com First V1sion o Biwel.

Mirant a càmera

“Les empreses quan comencen han de ser agressives, no pots ser passiu. Has de demanar més del que t’acabaran donant, amb els mentors i amb tot”, assegura el cofundador i CEO de First V1sion, Roger Antúnez. Aquesta companyia porta tres anys al mercat amb la innovadora proposta d’incorporar una càmera a la samarreta dels esportistes per oferir una visió fins ara inèdita de l’esport.

El programa Indesup ofereix suport integral als emprenedors del món de l'esport 

“Toquem gairebé tots els esports, però molt poc en futbol”, reconeix Antúnez. El motiu és que la normativa de la FIFA (l’entitat que regula l’esport rei) no permet una aplicació com la seva en competicions oficials. D’aquesta manera, i tot i haver rebut la inversió d’Andrés Iniesta, s’han vist abocats a la internacionalització i facturen un 95% a l’exterior. “Espanya és un país molt de futbol”, evidencia Antúnez sobre les poques possibilitats que els ofereix.

L’emprenedor constata que “el principi sempre és difícil, però després també ho és. L’únic que es pot fer és ser valent i tirar endavant”. Al capdavall, les incerteses són presents en cada fase tens i “a mesura que creixes també tens més pressió”. En el cas de First V1sions, un moment clau va ser l’entrada a Wayra, l’acceleradora de Telefónica. “Gràcies a això vam poder començar a treballar amb una estructura professional”, reconeix Antúnez.

La tecnologia First V1sion integrada a la samarreta del Còrdova

La tecnologia First V1sion integrada a la samarreta del Còrdova en una de les proves pilot | Cedida

De fet, van decidir aplicar per Wayra “perquè Telefonica acabava de comprar Canal+”. El seu model de negoci passa per oferir els seus serveis a les empreses que retransmeten els esdeveniments esportius i “formar part del grup ens va molt bé a nivell reputacional”, indica.

Antúnez: "Has de demanar més del que t’acabaran donant, amb els mentors i amb tot"

Alhora, Wayra els ha aportat aquest mentoratge amb el qual “hem tingut la sort de tenir persones molt ben connectades en el nostre entorn que ens han permès poder conèixer gent que ha acabat sent estratègica per a la companyia”, diu Antúnez.

A la salut de l’empresa

A Biwel implementen programes de salut i benestar a les empreses, amb la possibilitat de monitoritzar els resultats dels treballadors per crear una comunitat saludable dins la companyia.

Amb una trentena de clients a Espanya, la seva fundadora, Estel Mallorquí, recorda que va tenir la idea mentre cursava el darrer curs d’INEF. “Era experta en salut, però no sabia fer un pla financer ni què era un ebitda”, reconeix. Als inicis treballava a Girona per poder tenir uns ingressos, però “venia constantment a Barcelona per fer reunions i acabava dormint a sofàs d’amics”. Amb aquesta experiència, assegura que “treballar no és una excusa per no engegar un projecte. Si hi creus trobaràs el temps i l’energia”.

Antúnez (centre) i Mallorquí (dreta) durant la presentació d'Indesup | Cedida

Antúnez (centre) i Mallorquí (dreta) durant la presentació d'Indesup | Cedida

Mallorquí exposa que en la trajectòria de Biwel ha passat de treballar des de casa a anar a un coworking, passar per Barcelona Activa i arribar a l’actual despatx a Sant Cugat. “És un procés on creixes professionalment però també com a persona”, destaca.

Aprofita l’entrenador

En tot aquest temps, apunta com a palanques de creixement “la gent que m’ha fet veure el model de negoci clar: separar la part de consultoria i formació, de l’eina amb model SaaS”. En aquest sentit, Mallorquí indica que “amb els mentors has de fer preguntes molt concretes que t’ajudin a fer un autèntic pas més”. Això sí, deixa clar que “la feina l’acabaràs fent tu, el treball és teu”.

Mallorquí: “Amb els mentors has de fer preguntes molt concretes que t’ajudin a fer un autèntic pas més”

Hi coincideix Roger Antúnez, que insisteix que “qui t’acaba ensenyant no és tant el mentor com els clients. La resta són petites ajudes que has de saber escollir i fer servir”. Pel responsable de First V1sion, “la feina de les empreses és vendre i facturar, no fer reunions perquè et donin consells”.

Des de Biwel, Mallorquí aporta un darrer consell: “sortiu del despatx, allà fent plans d’empreses no trobareu el vostre client. I passeu-vos-ho bé, sense passió el motor es va apagant poc a poc”. Com deia algun bon entrenador: sortiu i gaudiu.