• Un jardí d'startups

Un jardí d'startups

Un total de 25 empreses emergents presenten les innovacions de les indústries creatives i culturals del futur

L'Startup Garden del Sónar+D d'aquest 2018 | AAD
L'Startup Garden del Sónar+D d'aquest 2018 | AAD
Barcelona
14 de Juny de 2018

Voctro Labs, Watchity, MusicList, Filmclub, Smartech, Broomx, Acqustic, DTR i Sekg són les startups catalanes que presenten els seus projectes al Startup Garden del Sónar+D d'aquest 2018. VIA Empresa fa una repassada a les empreses emergents que mostraran la seva innovació al congrés paral·lel al festival Sónar. Juntament amb altres companyies d'arreu del món, la disrupció i les propostes de negoci de les indústries culturals arriben posant la mirada en els 25 anys vinents.

Des de la Universitat Pompeu Fabra i Barcelona activa arriba Voctro Labs. La startup aplica la intel·ligència artificial per generar veus (tant per parla com per cant) per a ser utilitzades en aplicacions creatives: videojocs, realitat virtual, música, vídeo, publicitat, apps socials i dispositius IoT. Aquesta empresa barcelonina presenta Voiceful, un kit d’eines que utilitza la veu per generar noves maneres d’expresar-se, generar contingut parlat amb emoció, transformar la veu en temps real o crear veus artificials úniques i personalitzades. El toolkit està disponible com a API cloud i llibreries SDK per a web, mòbil i sobretaula.

La televisió democràtica arriba de la mà de Watchity, que presenta una plataforma àgil de producció de vídeo per a canals digitals dirigida a mitjans de comunicació, esdeveniments i marques per simplificar la realització de directes en qualitat professional i a baix cost, ultitzant mòbils, eines d’edició en el núvol i automatitzant la seva emissió simultània en web, Facebook, Twitter i Instagram, i així generar un millor engagement amb l’audiència.

La tarragonina MusicList arriba amb el seu agregador musical que permet a l’usuari escoltar música de forma gratuïta i legal. El seu catàleg disposa de 40.000 cançons organitzades en diferents llistes musicals. Més d’un milió d’usuaris de 150 països han fet servir MusicList.

De la seva banda, Filmclub es defineixen com el Netflix de les escoles. Filmclub és una plataforma d'educació mitjançant audiovisuals i un servei VoD d'ús legal de cine en centres educatius. Aquesta plataforma digital facilita als centres educatius un accés legal a la projecció de pel·lícules i un banc de recursos pedagògics basats en fragments de films. Filmclub proporciona als educadors recursos, materials i propostes entorn del cinema com a eina pedagògica.

Les aplicacions de realitat augmentada per al sector turístic, hoteler i horeca les duu Smartech. La startup ajuda la indústria turística a evolucionar dels materials impresos (mapes, postals, guies, revistes) a solucions innovadores que ajuden a potenciar les marques i augmentar vendes de productes i serveis.

Barcelona Tech City també duu les seves startups al Sónar+D: Broomx, Acqustic i DTR. L’equip transdisciplinar de Broomx Technologies desenvolupa VR projectada, la possibilitat de gaudir de la realitat virtual en espais reals. Amb aquest objectiu han creat dispositius com el MK Player360 i la plataforma BroomxVR. Acqustic proposa una plataforma que posa en contacte a músics amb persones que desitgin organitzar concerts secrets, concerts a casa, i tal vegada, regalar a algú l’experiència única d’una actuació musical feta a mida. Finalment, DTR (Digitally Transformed Realities) és una startup especialitzada en tecnologies immersives (VR, AR, MR). Desenvolupen plataformes multidispositiu de continguts en vídeo per a realitat virtual i vídeo 360. També desenvolupen sales de joc i jocs de realitat virtual i AR.

La plataforma online per analitzar d'experiència de joc de Sekg també tindrà el seu stand al Startup Garden. Aquesta és una eina que revoluciona l'experiència d'usuari fent un seguiment de múltiples fonts d'informació, incloent-hi dades biomètriques dels jugadors per saber com se senten. Un recurs innovador per a desenvolupadors de jocs i gamers.

Jukebox, professionals i eSports

Des de Tenerife arriben Party Play l’evolució del jukebox en format app per fer playlists col·laboratives que converteixen qualsevol festa, reunió o esdeveniment especial en una oportunitat de col·laborar i on tothom pot fer sonar la seva cançó preferida. També hi assisteixen Unison Rights. Aquesta és una companyia que proposa un nou model de gestió de drets musicals basant-se en els principis de l’eficiència i la transparència a través de la tecnologia. Utilitza el blockchain per administrar, recaptar i repartir royalties d’una manera simple, justa i eficient.

Startups Sonar+D

També duen el seu estand l'aragonesa Hello Demo, un entorn controlat per a productors i professionals de la indústria musical creat amb la finalitat d’accelerar la carrera d’un artista. Des del principi del procés creatiu, fins a signar un contracte, Hello Demo proporciona eines per enviar, llicenciar i gestionar música entre artistes, segells i professionals del sector en un espai segur i amigable.

Streamloots des de Múrcia monetiza l'audiència de jugadors d'eSports i streamers. Els jugadors i els streamers s'han convertit en celebritats amb milers de fans disposats a comprar qualsevol cosa que vingui d'ells. No obstant, no tenen cap producte a oferir. Streamloots converteix les interaccions en un producte i permet que els seus fans les comprin.

eCapture3D, de Badajoz, és una plataforma de generació online de contingut 3D al núvol a partir de fotografies realitzades des de qualsevol dispositiu (un telèfon intel·ligent, per exemple). Qualsevol usuari sense coneixements previs ni equips especialitzats pot generar el seu propi contingut en 3D.

Talent mundial

A més de les catalanes i espanyoles, assistiran al Sónar+D startups d'arreu del món, des dels Estats Units a Països Baixos, passant per Suècia, Finlàndia o el Brasil. La nord-americana Massive Act descentralitza els serveis de la música en directe per portar-la a l’era digital, proporcionant el suport tècnic que necessiten els artistes per girar i actuar davant un públic massiu. Aquesta plataforma està dirigida a l’ecosistema professional de la música, facilita eines per gestionar bookings, riders tècnics i altres detalls, al mateix temps que posa en contacte a artistes, festivals, agents, sales i personal tècnic a través de la seva xarxa social.

L'holandesa Timetosser presenta la seva primera unitat d’efectes autoexecutable. Permet a l’usuari repetir parts i re-seqüenciar completament qualsevol senyal digital d’àudio en temps real. Com que aquest input d’audio pot provenir de qualsevol font, s’integra bé en qualsevol situació: una sessió de dj, a l’estudi, o en directe. La seva originalitat resideix en la manera en que s’utilitza: no és suficient amb activar l’efecte, cal tocar l’instrument de manera activa i amb traça per obtenir bons resultats. Encara que fa falta una mica de pràctica per dominar-lo, Timetosser proporciona als artistes més expressivitat en les seves actuacions.

EarLabs, de Suècia, presenta el projecte dBud. Els seus nous auriculars estan creats per escoltar millor els sons del nostre entorn, reduïnt el soroll gràcies a un avançat filtre acústic que permet controlar el volum del món que ens envolta, preservant les freqüències properes a la veu humana (entre 2 i 4 Hz). dBud es va llançar a Kickstarter el 2017 i es troba ara en ple procès de distribució global. Des de Suècia també ve Stagecast, una plataforma d’interacció i realitat augmentada per a esdeveniments en viu. Permet que els fans connectin entre si, no tan sols durant el show, sinó abans i després (compartint playlists, per exemple) i facilitant la creació d’accions participatives.

La finlandesa Immersal és una plataforma de realitat augmentada multiusuari per a centres comercials, museus, congressos, esdeveniments, estadis i altres grans espais, que mescla les experiències física i virtual dels visitants. Els recintes poden monetitzar a través de la plataforma venent anuncis en AR, els centres comercials poden millorar l’experiència de compra i localització dels productes, i els visitants tenen una estada agradable usant els seus smartphones per trobar llocs, productes, amics, obtenir informació i jugar juntament amb altres usuaris.

L'alemanya Skoove és una completa plataforma per aprendre a tocar el piano ràpidament. A través de lliçons interactives es poden aprendre cançons, teoria musical i la tècnica apropiada per executar-les. Skoove te versions desktop, per iPad o iPhone i funciona amb tots els pianos i teclats.

Des del Brasil, Batuca ofereix una aplicació musical que combina una potent caixa de ritmes amb una fiable llibreria de bases rítmiques. Una eina per al us diari amb la que els bateries i percussionistes poden crear, compartir, i buscar ritmes, exercicis i transcriure amb facilitat els ritmes a notes musicals.

dbTrack monitora i fa un seguiment de l’exposició al soroll a l’escoltar música. L’aplicació mòbil feta a Sudáfrica proporciona informació en temps real i històrica de les dades d’escolta per animar a l’oient a escoltar música de manera segura.

La italiana NOWR és una xarxa social que permet als usuaris descobrir esdeveniments al seu voltant i connectar amb altres assitents i compartir a través del xat les seves experiències. A través del mapa es poden visualitzar tots els esdeveniments propers, conéixer la seva popularitat i l’ambient que hi ha mitjançant icones d’intensitat i emojis. Des d'Itàlia també arriben WANT Musik. Aquesta startup crea experiències de vr per a interactuar amb la música. Fundada per veterans de la indústria dels videojocs, els seus productes van des de vídeos musicals interactius i espectacles en directe fins a pistes de bail online amb el públic connectat.

Tres empreses franceses tanquen el repertori d'startups d'aquesta edició del Sónar+D. Qwest TV (França): Creada per Quincy Jones, Qwest s’autodefineix com el Netflix del Jazz. El primer servei de subscripció de continguts de vídeo on demand, totalment dedicat al jazz: concerts, documentals, entrevistes i arxius varis. És multi-dispositiu compta amb contingut comissariat i textos detallats escrits per experts del jazz.

Soundsgood permet sincronitzar i actualitzar playlists a través de diverses plataformes (Spotify, YouTube, Apple Music, Deezer, etc), al mateix temps que ofereix estadístiques del funcionament de cada playlist per arribar a conèixer als usuaris i oferir-los millor contingut. Finalment, Vaonis depura i simplifica els telescopis, fent-los més fàcils d’utilitzar i obrir a més públic les portes de l’univers. El telescopi es pot controlar a través d’una app i treure impressionants imatges del cosmos.