• TCApp, un aliat contra l’anorèxia i la bulímia

TCApp, un aliat contra l’anorèxia i la bulímia

Jordina Arcal i Jordi Cusidó creen HealthApp, una startup per al desenvolupament d’aplicacions que faciliten el tractament mèdic i la comunicació entre pacients i metges

TCApp facilita el dia a dia dels pacients i la comunicació amb els metges | Cedida
TCApp facilita el dia a dia dels pacients i la comunicació amb els metges | Cedida
Barcelona
14 de Setembre de 2017

TCApp és la primera aplicació per a trastorns de la conducta alimentària al mercat europeu i està dissenyada per dos catalans: Jordi Cusidó i Jordina Arcal, una dels guanyadors del guardó Innovadors menors de 35 anys Espanya 2016 que atorga el MIT Technology Review. Aquest és el primer projecte que comercialitza la seva startup, HealthApp, creada el 2013 per desenvolupar aplicacions que milloressin la comunicació entre els professionals sanitaris i els pacients en el seguiment de les seves teràpies.

L’objectiu no és cap altre que “demostrar que el nostre sistema ofereix més beneficis per al pacient i per a la seva qualitat de vida i que redueix el cost econòmic del tractament”, apunta Arcal. Tot i que van començar a comercialitzar l’eina a finals del 2016, ja l’utilitzen centres com l’Institut de Trastorns Alimentari,  l’hospital Quirón o el Sant Joan de Déu i el servei balear de salut.

Precisament l’aplicació acaba de començar el seu assaig clínic. Les primeres vendes els van servir per certificar-la i demostrar que l’app funcionava, però ara és l’hora d’avaluar l’impacte real i comparar-lo amb el tractament tradicional. Els resultats s’aniran registrant en un estudi que estan fent amb la UOC i que tindrà una durada d’un any.

TCApp ajuda els pacients, la majoria joves, a dur un registre exhaustiu del seu dia a dia

“Els pacients que ara tenen trastorns de conducta alimentària segueixen una teràpia cognitiva conductual on se’ls demanda que cada dia anotin els seus pensaments, activitats i totes les ingestes que fan i es treballa d’acord a això amb el terapeuta”, explica la cofundadora. TCApp substitueix la llibreta i ho registra tot al mòbil; permet que el pacient es comuniqui amb temps real amb el seu metge, qui en fa un seguiment més constant; genera alertes si s’escriuen paraules greus o hi ha comportaments de risc; i donar recompenses i premis motivadors.

TCApp de HealthApp | Cedida

Tot el projecte ha comptat amb el suport financer del programa d’emprenedoria social de l’Obra Social La Caixa, de la Comissió Europea a través del Fiche – van ser un dels 10 projectes guanyadors- i del Ministeri d’Economia amb l’Horizonte Pyme.

Tecnologia i medicina, un camp ple d’oportunitats

La idea de negoci va sorgir d’un curs d’estiu de Cusidó a Stanford, on com a projecte de curs va crear una app per a trastorns de conducta alimentària.

Segons el relat d’Arcal, tots dos es coneixien de ser companys de feina en un centre tecnològic on es revaloren les investigacions que fan per portar-les al mercat. “En tornar a Barcelona, em va explicar la idea i vaig veure que tenia sentit tirar-ho endavant perquè coneixíem molt bé el mercat i seria fàcil detectar centres interessats”, continua.

"Els pacients són nadius digitals, les barreres d’entrada a la tecnologia són molt baixes i és un mercat on no hi ha res fet”

La tria va ser crear una companyia per desenvolupar aplicacions diverses per al camp sanitari. “Vèiem que seria el futur”, defensa, “vam començar amb TCApp perquè els pacients són nadius digitals, les barreres d’entrada a la tecnologia són molt baixes i és un mercat on no hi ha res fet”. L’experiència acumulada d’aquest primer projecte els va ajudar a crear després més eines per tractar l’obesitat, les autolesions i les ferides cròniques en col·laboració amb altres centres sanitaris. Aplicacions que també sortiran al mercat al llarg d’aquesta tardor.