• Territori
  • Per què 10.000 treballadors de les càrnies gironines estan cridats a fer vaga el 4 i 5 de desembre?

Per què 10.000 treballadors de les càrnies gironines estan cridats a fer vaga el 4 i 5 de desembre?

La UGT critica "l'immobilisme" de la patronal i confia que la mediació prevista a Madrid desencalli el conflicte

Un treballador processant carn a l'interior de les instal·lacions de Càrniques Celrà | ACN
Un treballador processant carn a l'interior de les instal·lacions de Càrniques Celrà | ACN
Redacció VIA Empresa
Girona
21 de Novembre de 2024
Act. 21 de Novembre de 2024

Uns 10.000 treballadors de les càrnies gironines estan cridats a sumar-se a la vaga convocada el 4 i 5 de desembre davant el bloqueig del conveni estatal del sector. L'aturada, que convoquen els sindicats UGT, CCOO i el gallec CIGA, afectarà escorxadors, sales de desfer i empreses que produeixen pernils i embotits. La secretària del sector alimentari de la UGT a Catalunya, Alicia Buil, critica "l'immobilisme" de la patronal, que ofereix increments salarials del 2,2% en un sector que majoritàriament es troba en mans de grans empeses i que "genera beneficis". Buil confia que la mediació que s'ha previst a Madrid permeti "desencallar" el conflicte i evitar una aturada "massiva" a les portes de les festes de Nadal.

 

La convocatòria de vaga, que ja s'ha registrat, afecta totes les càrnies de l'Estat. La UGT recorda que, precisament, aquesta "és la principal indústria del sector agroalimentari a Catalunya", que mou més de 10.000 milions d'euros anuals. "A Catalunya, la vaga tindrà una afectació molt important, perquè concentra el 40% de les plantilles del sector arreu de l'Estat i el 17% de les empreses, algunes de les quals són grans grups", precisa Buil. 

La indústria del sector agroalimentari a Catalunya mou més de 10.000 milions d'euros anuals

"Ens han ofert un augment salarial del 2,2% per als anys 2024 i 2025, que considerem una manca de respecte, perquè els acords establerts en la negociació col·lectiva els fixen en un mínim del 3%", concreta Buil. En contraposició, la proposta dels sindicats passa per un augment del 5%. "Els treballadors han d'incrementar el seu poder adquisitiu, tenint en compte també que el sector de les càrnies genera beneficis i mou un volum molt alt de xifra de negoci", explica la secretària de la UGT.

 

Segons precisa el sindicat, el salari mitjà brut dels treballadors de les càrnies es mou en uns 20.000 euros anuals. Això, sense tenir en compte els plusos (com ara els que hi ha per pics de producció o ritmes de treball). "Hem de pensar, però, que no totes les empreses els apliquen", lamenta Buil.