• Territori
  • 12 municipis del Segrià s'uneixen per impulsar l'activitat econòmica i frenar el despoblament

12 municipis del Segrià s'uneixen per impulsar l'activitat econòmica i frenar el despoblament

El nou consorci posa en marxa un servei d'ocupació que ja ha identificat més de 300 possibles usuaris

Representants dels municipis que integren el Consorci del Segrià Sud | ACN
Representants dels municipis que integren el Consorci del Segrià Sud | ACN
Redacció VIA Empresa
Aspa
10 d'Abril de 2025

12 municipis del sud del Segrià s'han unit en un consorci per impulsar el desenvolupament territorial en una zona colpejada pel despoblament i l'envelliment dels seus habitants. El Consorci del Segrià Sud és pioner a la demarcació de Lleida i neix amb l'objectiu de promoure l'activitat econòmica, fomentar l'ocupació, els serveis a les persones, la transició energètica i l'activitat turística, segons han explicat aquest dimecres els seus impulsors. Una de les prioritats dels municipis és frenar la pèrdua de talent que no troba oportunitats laborals al territori i, per això, han creat un servei d'ocupació que ofereix un itinerari personalitzat de formació i capacitació, i que ja ha identificat uns 320 possibles usuaris.

 

El Consorci del Segrià Sud aplega Alcanó, Almatret, Aspa, La Granja d'Escarp, Llardecans, Maials, Massalcoreig, Sarroca de Lleida, Seròs, Sunyer, Torrebesses i Torres de Segre, uns municipis que sumen prop de 10.000 habitants. Més de la meitat d'aquest territori es troba en una pèrdua "alarmant" de població i, en conjunt, ha perdut un 15% dels seus habitants entre el 2001 i el 2021. Sobretot es perden perfils joves i qualificats que se'n van per la falta d'oportunitats. 

Més de la meitat d'aquest territori es troba en una pèrdua "alarmant" de població i, en conjunt, ha perdut un 15% dels seus habitants entre el 2001 i el 2021

Tanmateix, els municipis que guanyen població ho fan amb perfils de poca qualificació a causa d'un model d'activitat econòmica centrat en el sector primari i la microempresa. De fet, segons un estudi encarregat pels municipis, l'agricultura representa el 38,6% de l'economia de la zona, davant del 8,6% de la del conjunt del Segrià. 

 

Diversificació econòmica

La diagnosi territorial ha evidenciat la pèrdua de competitivitat de les explotacions agrícoles tradicionals, la capacitat limitada de generar ocupació en una zona amb majoria de microempreses, la presència reduïda del sector serveis i la manca d'una indústria de transformació. Per això, es desplegaran projectes d'inclusió social de col·lectius migrants i es fomentaran el suport a la transformació dels productes del sector agroalimentari i a la creació d'una indústria auxiliar i de serveis empresarials associats. 

Una de les primeres mesures adoptades ha estat la creació d'un servei que posa en contacte empreses i persones aturades per impulsar l'ocupació i promoure l'emprenedoria. La tècnica d'ocupació del consorci ha treballat ja amb cada ajuntament i es compta amb una llista de 320 possibles usuaris del servei, un 60% dels quals s'han mostrat interessats a iniciar l'itinerari personalitzat.

Han creat un servei que posa en contacte empreses i persones aturades per impulsar l'ocupació i promoure l'emprenedoria

Segons el director de l'organisme, Lluís Torrent, la pèrdua del talent contribueix al despoblament del territori i, alhora, impedeix que es generin noves ocupacions i activitats econòmiques per aconseguir retenir el talent. "Tot això comporta mancances en termes de mobilitat, serveis públics i subministraments bàsics perquè cada vegada hi ha menys gent", ha assenyalat Torrent. 

Promoció turística i més serveis per a la gent gran

Per la seva banda, el president del Consorci del Segrià Sud i alcalde de Torrebesses, Mario Urrea, ha subratllat la importància que la dotzena de municipis s'hagin unit per "diversificar l'economia" i revertir els problemes que tenen amb recursos propis. A més, ha destacat que aquest ens els reforça a l'hora de dialogar amb altres administracions i entitats per gestionar accions coordinades.

A més, entre els eixos de treball del consorci hi ha l'impuls de la promoció turística conjunta i l'ampliació de l'oferta de serveis per a la gent gran. I és que, malgrat que el nombre de veïns majors de 65 anys s'ha doblat en deu anys i ja suposen el 23% de la població d'aquests dotze municipis, l'oferta de serveis a la zona no ha augmentat. 

Els municipis destaquen que volen treballar coordinats per impulsar el desenvolupament del territori des d'una perspectiva municipalista i posant l'accent en el potencial de les complementarietats que tenen entre ells. El Consorci del Segrià Sud és la primera entitat de governança compartida d'aquestes característiques que s'impulsa a la demarcació de Lleida.