La Generalitat de Catalunya distribuirà quinze milions d'euros dels fons europeus al comerç català per afavorir la seva transformació digital. "El comerç ha d'incorporar la dimensió digital si vol ser competitiu i viable", ha destacat el conseller d'Empresa, Roger Torrent, durant la presentació d'aquest Fons Tecnològic a Sant Cugat. La previsió és arribar unes 2.000 pimes comercials amb subvencions per projectes tecnològics i digitals d'entre 2.000 i 75.000 euros.
"Volem fomentar la transformació digital del comerç", ha emfatitzat Torrent, destacant que el sector afronta dos reptes globals com són la digitalització i la sostenibilitat. "Som conscients d'aquest repte i disposem de recursos europeus que ens permeten afrontar-ho", ha recalcat.
"Un sector importantíssim" per l'economia catalana
Pel conseller, el comerç és un "sector importantíssim" pel teixit econòmic català i "imprescindible" pel dinamisme i vitalitat dels municipis. Una visió que ha compartit l'alcaldessa de Sant Cugat, Mireia Ingla: "El comerç és un motor de la ciutat i genera ocupació".
Així, el departament d'Empresa i Treball, per mitjà del Consorci de Comerç Artesania i Moda, gestionarà més de 15 milions d’euros de fons europeus Next Generation per a impulsar la digitalització dels comerços del país. Aquesta dotació econòmica forma part del Fons Tecnològic aprovat per l’estat espanyol amb l’objectiu d’impulsar la competitivitat i la modernització, a través de la transformació digital i sostenible de la xarxa associativa i de les petites i mitjanes empreses de comerç.
Suport a les microempreses
Es tramitaran en dues convocatòries de 7,5 milions d'euros, al novembre i al 2023. Es subvencionaran inversions relacionades amb la transformació digital, la transformació del punt de venda, amb la sostenibilitat i l'economia circular o en formació. Les ajudes cobriran fins al 80% de la despesa i poden ser de fins a 75.000 euros. Estan destinades a autònoms i petites i mitjanes empreses titulars d’un establiment de comerç al detall, a més d'associacions comercials.
Un dels objectius de la Generalitat és donar suport especialment a les microempreses, aquells comerços més petits, tal com ha explicat el director general de Comerç, Jordi Torrades: "És a qui li costa més digitalitzar-se".
Els beneficiaris de les subvencions es decidiran en funció a la puntuació que s'atorgarà a cada projecte i tindrà en compte l'impacte, la innovació o el número de treballadors (com menys, més possibilitats de rebre l'ajuda).