El 22@ de Barcelona cotitza a l'alça i ja serveix d'inspiració a 80 districtes d'innovació d'arreu del món. "Silicon Valley és en molts sentits el precursor del concepte de districte d'innovació, però el 22@ de Barcelona, establert a principis del 2000, és vist com la inspiració per a més de 80 districtes de tot el món: des de Kendall Square a Boston a mitjans del 2000 fins a districtes més recents a Londres, Nova York, Singapur, Filadèlfia, Pittsburgh, Rotterdam i Eindhoven", asseguren des del Gran Canal Innovation District Manifesto de Dublin.
"Silicon Valley és en molts sentits el precursor del concepte de districte d'innovació, però el 22@ de Barcelona, establert a principis del 2000, és vist com la inspiració per a més de 80 districtes de tot el món"
Així ho ha posat de manifest també el 22@Network BCN, principal catalitzador d'empreses i institucions del districte d'innovació, que tot just acaba d'acollir dins l'associació a grans empreses com Amazon, Cisco, Schneider Electric o Schibsted, entre d'altres. Alhora, el 22@Network presidit per Xavier Monzó ha presentat en col·laboració amb l'Institut Cerdà un estudi sobre el cens d'empreses i l'avaluació de la funció socioeconòmica del districte per a la capital catalana on es posa de manifest "el creixement progressiu de l'impacte econòmic respecte Barcelona".
Amb les xifres a la mà, l'associació constata que el 22@ ja representa un 9% del valor agregat brut (VAB) de Barcelona, un percentatge superior al 7% en altres paràmetres com la població, les empreses o la superfície. En aquest sentit, el director de l'Àrea de Territori i Sector Públic de l'Institut Cerdà, Lluís Inglada, ha destacat tant "l'increment progressiu del pes en nombre d'habitats respecte el total de Barcelona" així com "el percentatge més gran de població jove respecte a la mitjana de la ciutat".
Amazon, Cisco o Schibsted s'han apuntat al networking del 22@
L'estudi també posa de manifest que el percentatge d'activitats en informació i comunicació del 22@ a partir del 2009 duplica els de fora del districte i que també són de vital importància activitats com el comerç al detall i a l'engròs, la indústria manufacturera, les activitats professionals, científiques i tècniques i les activitats administratives i auxiliars. Amb un 42% del total de les empreses, el 22@ genera el 53% de tot el VAB de la zona d’estudi.
Quan el sud s'imposa al nord
Alhora, el coordinador de la comissió 22@ de l'Ajuntament de Barcelona i un dels promotors de l'estudi, David Martínez, ha fet referència al desequilibri entre les zones nord i sud del districte: "El 22@ sud concentra el 84% d'empreses, el 85% dels treballadors i genera el 86% del valor afegit brut dels dos sub-àmbits, en una superfície similar". La diferència? Al sud s'ha desenvolupat el pla del 22@ mentre que al nord s'han dut a terme poques activitats de transformació.
Més concretament, el 22@ sud ocupa el 60% del total del districte alhora que l'estructura econòmica del 22@ nord manté encara gran part de les seves activitats històriques regides per sectors industrials tradicionals i de comerç. Trencant tòpics, el sud del districte innovador barceloní s'imposa al nord amb més valor afegit brut.
Ja sigui venint del sud o del nord, el 22@ està de moda i preveu atraure 5.000 llocs de feina per any fins al 2021. Per celebrar l'arribada del 2019, el grup nord-americà d'espais compartits WeWork ha anunciat també que llogarà 8.300 metres quadrats en un nou espai del 22@ situat al carrer Pallars. "Silicon Valley no existeix. Silicon Valley són converses que porten a la innovació", que escrivia el director de l'oficina d'Acció, Marc Bonavia, a VIA Empresa.
Unes converses que ja són una realitat a Barcelona i serveixen d'inspiració arreu del món.