• Territori
  • Albatàrrec estrena el primer camp connectat amb 5G de l'Estat

Albatàrrec estrena el primer camp connectat amb 5G de l'Estat

Ha permès compartir en temps real la visió de l'arbre que podava l'operari amb un enginyer que es trobava en un altre espai

Un operari podant durant la prova pilot 5G a Albatàrrec | ACN
Un operari podant durant la prova pilot 5G a Albatàrrec | ACN
ACN
Barcelona
30 de Setembre de 2019
Act. 30 de Setembre de 2019

Un camp de nectarines d'Albatàrrec (Segrià) s'ha convertit en el primer camp connectat amb 5G de tot l'Estat. La iniciativa pionera ha estat un exemple de com la connectivitat 5G en el món rural pot ajudar a augmentar la productivitat de les finques. En concret, la prova pilot ha consistit en establir un sistema d'assessorament i formació entre un operari que podava al camp i un enginyer agrònom que es trobava en un altre espai, a través d'unes ulleres preparades per la connectivitat 5G que permetien compartir a temps real la visió de l'arbre. El projecte està impulsat pel Departament de Polítiques Digitals i l'han desenvolupat els empreses Vodafone, Cisco i IAKIS International dins el marc 5G Barcelona.

La prova pilot ha servit per optimitzar el procés de poda, una operació clau per millorar el rendiment agrari, i la tecnologia que hi ha intervingut ha estat una antena 5G, que Vodafone ha instal·lat a la fina experimental d'AKIS International, i les solucions de Cisco preparades per al 5G. A través d'unes ulleres dotades de càmera, micròfon i un visor comandat amb la veu, un operari ha compartit en temps real la visió de l'arbre que estava podant i ha rebut instruccions d'un enginyer agrònom que es trobava en un altre espai.

Aquesta prova pilot permet que l'operari que està duent l'operació de poda a la finca pugui rebre l'assessorament d'un tècnic especialista que es troba fora del camp. Segons ha explicat el director de projectes d'AKIS International, David Falguera, això permet "combinar informació de diferent procedència i tipologia" ja que l'operari pot transmetre informació al tècnic mitjançant les ulleres 5G i, aquest, a la vegada, pot fer ús d'altres plataformes per prendre la millor decisió sobre la poda de l'arbre.

Economia i apoderament

El director de 5G Barcelona, Eduard Martín, ha explicat que el desplegament de la xarxa 5G és un factor "de creixement econòmic, de potenciació del territori i d'empoderament de la gent" i creu que seria "molt interessant" utilitzar aquesta tecnologia perquè la gent es "quedi al territori". Per aquest motiu, diu que seguiran "lluitant" perquè la connectivitat 5G també es desplegui fora de l'àrea metropolitana, on de moment, ja en comença a haver. "Pensàvem que passaria al 2021 però s'ha avançat una mica" i ha afegit que "esperem que abans del 2025 puguem tenir xarxes 5G esteses més enllà de les grans ciutats".

El conseller de Polítiques Digitals, Jordi Puigneró, ha explicat que la tecnologia 5G permetrà fer més competitiu el sector agrícola i a la vegada també generarà més ocupació, ja que "darrere de l'operari, ha dit, "hi ha les persones que han hagut de desenvolupar les ulleres, el software, etc". També ha dit que totes les revolucions tecnològiques del passat, "han aportat més llocs de feina dels que hi havia" i ha afegit que en aquest cas "no serà diferent".

Per la seva banda, la consellera d'Agricultura, Teresa Jordà, ha explicat que la innovació és vital pel sector agrícola i ramader i ha reivindicat que la tecnologia també passa pels camps. També ha dit que és a través e la modernització, de la formació i del relleu generacional que es podran superar "tots els reptes que tenim, un d'ells el digital".