Alícia Bosch (CIESC): "Moltes vegades la proximitat amb Barcelona ens ha fet invisibles"

La presidenta del Consell Intersectorial d’Empresaris (CIESC) i del Centre Metal·lúrgic de Sabadell reivindica el Vallès com a un territori "infravalorat”

La presidenta del Consell Intersectorial d’Empresaris (CIESC) i del Centre Metal·lúrgic, l’empresària Alícia Bosch | Cedida La presidenta del Consell Intersectorial d’Empresaris (CIESC) i del Centre Metal·lúrgic, l’empresària Alícia Bosch | Cedida

L’Alícia Bosch és una destacada empresària de Sabadell, una ferma defensora del Vallès, “per ADN vallesana”, amb una sòlida presència en el sector industrial i empresarial de Catalunya. Graduada en Dret, la seva trajectòria ha estat sempre lligada a l'empresa familiar Muelles i Resortes Bosch, fundada el 1957 pel seu pare, Antoni Bosch. Després d'una etapa treballant com a advocada, l'Alícia es va incorporar a l'empresa el 1996 per prendre les regnes de la direcció. Actualment, lidera el Consell Intersectorial d’Empresaris (CIESC) i el Centre Metal·lúrgic. Recentment, ha estat elegida presidenta de la Federació Empresarial del Metall (FEM) per al període 2024-2028.

Bosch rep en persona a VIA Empresa, justament, al Centre Metal·lúrgic de Sabadell, una associació patronal dedicada a les empreses del sector metal·lúrgic. La seva missió és protegir els interessos comuns dels empresaris associats. Sense ànim de lucre, l'organització promou serveis, ofereix informació, assessora, fomenta la formació i la promoció internacional, i gestiona els temes d'interès comú professional dels seus membres.

Qüestionari breu:

Defineix el Vallès amb una paraula: Infravalorat. Moltes vegades la proximitat amb Barcelona ens ha fet invisibles i ens fa invisibles.

Un repte per al vostre territori: Que ens descobrissin i posessin el focus aquí. Barcelona té una força centrífuga molt potent i tota la mirada és interna.

Una empresa per treure'n pit: No t'ho puc dir, moralment em sentiria incapaç de fer-ho. Però tenim alguns sectors de béns d'equip aquí al territori que són molt potents.

Una personalitat destacada: Antoni Bosch Gabernet, persona emprenedora, molt treballadora i constant, que va estimar la seva professió tota la vida, a banda de ser exemple de coherència amb els seus valors: honestedat, generositat i un profund optimista.

Una lliçó apresa recentment: A vegades les persones que t'aporten més són persones absolutament anònimes.
Si us visitem d'aquí a cinc anys, com us agradaria trobar-vos? M'agradaria que això fos un punt de referència de suport a les empreses i alhora de creació de sinergies i complicitats en les empreses per fer-les créixer.

Nascuts l'any 1978, l'any en què es va aprovar la Constitució espanyola, el Centre d'Iniciatives Empresarials i Socials de Sabadell (CIESC) compta amb 46 anys d'història. Com a una institució històrica, ¿com explicaríeu la vostra funció a algú que no us coneix?

El CIESC va ser creat precisament per agrupar sota el mateix paraigua a agents econòmics del territori i servir com a interlocutor amb l'administració pública. Cada sector, com el tèxtil, el metall,el comerç, la fusta, etc., té les seves particularitats, però comparteixen necessitats comunes. La coneguda frase de "sol arribes ràpidament; però junts arribem més lluny" resumeix en gran manera l'objectiu del CIESC.

Des del CIESC què feu per promoure l'economia a Sabadell i al Vallès?

Vetllar i tutelar perquè no hi hagi cap element que impedeixi la continuïtat i creixement de tota l'activitat econòmica, més enllà d'explorar possibilitat de col·laboracions perquè aquesta dimensió d'activitat econòmica creixi. A Sabadell estem en un 10% d’activitat industrial i l’aspiració seria arribar a un 12%.

"A Sabadell estem en un 10% d’activitat industrial i l’aspiració seria arribar a un 12%"

Quines són les necessitats de les empreses en aquests moments?

Són recurrents: talent i agilitat normativa. Són les necessitats que no han deixat de ser-hi. És a dir, buscar personal qualificat, que formin part de les nostres empreses i sobretot l'agilitat de la gestió administrativa normativa.

I pel que fa a les preocupacions?

L'absentisme. Cada cop que hi ha la publicació de l'informe de l'Associació de Mutues d'Accidents de Treball (AMAT), ens posem tots amb els pèls de punta. I això no s'aborda ni prou, ni prou alt. I aquí necessitem la complicitat de tots els agents econòmics i socials, tots.

A més, preocupa la baixa productivitat i el tema de l'accés a la inseguretat de la normativa jurídica. El Govern de l'Estat espanyol està generant un increment de normativa jurídica en l'àmbit laboral, utilitzant el decret llei i eliminant la taula rodona del diàleg social. Això, en l'àmbit de les empreses, l'únic que fa és generar inseguretat. I a vegades, aquesta inseguretat és la que bloqueja la contractació.

L’Alícia Bosch, en un moment de l'entrevista | VIA Empresa
L’Alícia Bosch, en un moment de l'entrevista | VIA Empresa

Per tant, la formació i l'accés al talent són vitals per al desenvolupament empresarial. Quines iniciatives ha pres el CIESC per assegurar que les empreses tinguin accés al talent necessari? 

Les diferents organitzacions, com ara el Centre Metal·lúrgic, tenim borsa de treball i estem en constant col·laboració amb les empreses. Quan elles ens diuen que necessiten tres soldadors i no els troben, intentem ajudar-les a cobrir aquests llocs de treball. Malgrat l'ajuda que podem oferir, el problema és que la demanda supera l'oferta. Com a CIESC, també estem en diàleg amb l'Ajuntament de Sabadell, especialment després de la implementació de la nova llei de formació professional i el desplegament de l'Agència Catalana de la Formació Professional, que ja preveu centres integrats.

Què són els centres integrats?

Els centres integrats són clau al territori on es proporciona formació professional de determinades famílies, ocupacional i contínua dins del mateix centre, abastant un ampli ventall de necessitats. Això inclou la preparació per a la inserció laboral; ocupacional orientada als aturats, i la formació contínua per a persones actives que necessiten actualitzar-se o desitgen seguir aprenent de manera voluntària. Amb aquest model, un sol centre és capaç de cobrir totes aquestes àrees.

És crucial tenir personal tècnic ben preparat per afrontar els reptes de la indústria 4.0, amb habilitats en programació mecànica i coneixements en aplicacions d'intel·ligència artificial per a la connectivitat de maquinària. És essencial formar tècnics amb aquest perfil per respondre a les demandes del mercat.

"És crucial tenir personal tècnic ben preparat per afrontar els reptes de la indústria 4.0"

I acabem mirant al futur: quins són els pròxims objectius del CIESC?

Un dels nostres objectius és incorporar nous col·lectius al CIESC. A més, aspirem a ser un motor o líder en la promoció d'aquesta taula de desenvolupament econòmic amb l'administració pública. També considerem essencial la col·laboració entre el sector públic i privat. Vetllem per garantir que el creixement de l'activitat econòmica no es vegi estancat ni disminuït, sinó que continuï augmentant.

Avui et destaquem
El més llegit