• Territori
  • Almirall i play to win: l'aposta permanent per la transformació

Almirall i play to win: l'aposta permanent per la transformació

La farmacèutica Almirall va ser pionera en l'automatització de la seva planta a Sant Andreu de la Barca i ara entra de ple en la indústria 4.0

Almirall, empresa farmacèutica catalana fundada als anys quaranta. | ACN
Almirall, empresa farmacèutica catalana fundada als anys quaranta. | ACN
Barcelona
16 de Juny de 2022

"Volem transformar el món dels pacients". Aquesta és la filosofia que abandera Marc Pérez, directord'operacions Farma d'Almirall, la farmacèutica catalana amb gairebé 80 anys d'història i amb presència a una vintena de països. I el camí per aconseguir aquest objectiu passa per la innovació en el producte i en els processos. Així s'ha constatat durant una nova jornada de la Fundació per la Indústria enfocada a potenciar la indústria 4.0 entre les petites i mitjanes empreses.

"Si alguna cosa hem de tenir totes les empreses i ha d'estar al nostre ADN és la transformació. I Almirall és un gran exemple", ha emfatitzat Esteve Gené, vicepresident de la Fundació per la Indústria.

Pol Salvadó: "La indústria 4.0 és l'etiqueta de la revolució industrial que ara tenim"

Laplanta d'Almirall a Sant Andreu de la Barca ha servit com a exemple de com es transforma una indústria a través de l'automatització i la digitalització. Construïda als anys setanta del segle passat, el centre productiu ja va viure un gran impuls el 1995. "Va ser la primera farmacèutica productiva que va tenir cobots, robots col·laboratius, en tot el transport logístic intern", destaca Pol Salvadó, facility plant manager d'Almirall.

"La indústria 4.0 és l'etiqueta de la revolució industrial que ara tenim", defensa Salvadó per posar de manifest la importància d'una evolució i transformació constant en les fàbriques. En aquest sentit, sintetitza els objectius d'implementar tecnologies de la indústria 4.0 com la robotització, el big data o la intel·ligència artificial en una planta productiva: "Ser més eficient, més segura, més ràpida, més flexible i més predictiva".

El talent i les noves habilitats

Salvadó ha posat en valor el recorregut d'Almirall en els canvis tecnològics: "És important saber d'on venim, on som i cap a on volem anar i què estem fent per aconseguir-ho". En aquest sentit, assenyala que estan immersos en un procés de transformació digital.

Per afrontar aquests processos de transformació digital ha assenyalat quatre pilars que ha de tenir en compte qualsevol empresa: mantenir el client al centre, automatització de processos, nous models de negoci i noves habilitats. "Has de conèixer les necessitats dels clients per satisfer-les a través de la digitalització", ha indicat.

Aquests canvis en la indústria també comportaran noves habilitats dels treballadors i seran un element d'atracció pel talent. A més, l'automatització aporta més flexibilitat, que en entorns incerts com l'actual, amb problemes de subministrament, esdevé un factor clau.

Marc Pérez: "El que volem és, a través de la ciència, proporcionar solucions pels pacients actuals i per les futures generacions"

Qualsevol procés de transformació s'ha de fer d'acord amb uns valors i una estratègia clara, amb la innovació com a bandera. Així resumeix el director d'operacions farma d'Almirall aquesta idea: "Volem transformar el món dels pacients amb problemes dermatològics".

"La nostrai+d va a buscar les fonts d'innovació més punteres possible, sense còpies", emfatitza Pérez, que destaca la voluntat d'avançar sempre com a companyia. I una de les vies per aconseguir-ho és el play to win, és a dir, a través de fusions o adquisicions de companyies o productes. "És el que ens ajuda a continuar avançant", apunta.

És el que destaca Salvadó en el sentit d'incorporar noves tecnologies o processos: "Hi ha projectes palanca que serveixen per incorporar noves tecnologies, noves habilitats i talent. Si no tens incorporacions de nous productes, poca cosa pots fer".

La robotització d'una planta

Per tal d'exemplificar la transformació constant d'Almirall, Sergi Martinproject manager de Sinertia, ha explicat el seu projecte amb la farmacèutica, consistent en la robotització de l'elaboració dels palets amb les caixes. Sinertia és una petita empresa d'enginyeria dedicada a projectes d'automatització i que ha ofert els seus serveis a companyies com Seat, Mercedes o Airbus.

En el cas d'Almirall, han aportat la instal·lació automàtica de paletitzat amb un robot col·laboratiu. Un fet que permet fer els palets de manera autònoma i connectada amb tot el sistema de la planta. En aquest sentit, ha remarcat la importància de la seguretat en l'ús d'aquestes màquines.

Així resumeix el projecte: "Almirall tenia la necessitat d'automatitzar el paletitzat de les caixes i fer una integració total de la instal·lació per connectar-la amb totes les dades de la factoria perquè sigui totalment autònoma".

Un pas més per Almirall, que comportarà més eficiència, seguretat i rapidesa amb l'objectiu final de servir de la millor manera possible als seus pacients i clients.