Què és el Denn Data? I el Machine learning? El primer és un servei al núvol per controlar el procés de producció de metalls. El segon, una tècnica d’aplicació de la Intel·ligència Artificial a la maquinària. Ambdues són tècniques de l’anomenada Indústria 4.0 que la firma Industrias Puigjaner, de Polinyà, utilitza en el seu dia a dia. La companyia, que treballa principalment als mercats internacionals, dedica un 7,7% dels seus recursos a l’R+D i aquest dijous ha explicat la seva experiència a la jornada La indústria de l’Anoia sabrà adaptar-se a la Revolució 4.0?, organitzada a Santa Margarida de Montbui per la Unió Empresarial de l’Anoia i amb el patrocini de VIA Empresa.
Com l’anterior, Funosa, firma d’Òdena dedicada a la fabricació de components basats en la fundació fèrria, també entra en el 4.0 amb la robotització dels seus processos, un canvi que va iniciar fa dos anys i mig. En la seva fàbrica el robot substitueix processos d’acabat que es feien manualment, ja que afectaven a l’ergonomia el treballador, com ha explicat el director general de la companyia, Josep Verdés. A hores d’ara l’objectiu és tenir 15.000 robots en un futur pròxim.
Per la seva part, Manuel Carrasco, responsable de digitalització d'Schneider Electric a Capellades, ha explicat la implementació tecnològica en les plantes de la companyia productora d’armaris metàl·lics amb més de 800 referències. Part del procés productiu de la firma està connectat a la xarxa, i tots els serveis generals estan connectats. “Som capaços de monitorar la sala de calderes, per exemple, insistim molt en això”, ha assenyalat Carrasco.
Vives: “La industria 4.0 està impulsant un canvi en la cadena de valor”
Altra de les novetats que han implementat és l’automatització de les màquines de dispensació de roba especial de treball, una mena de sortidors –“a l’estil de les que dispensen pastes i refrescos”, apunta Carrascosa- que Schneider-Capellades va instaurar i que la resta de plantes d’Espanya de la companyia han copiat. Tot perquè l’automatització els dóna informació sobre quan s’ha vestit el treballador, per a quina feina concreta... dades, en definitiva, que poden servir per millorar el treball que es desenvolupa a la fàbrica.
Un altre exemple és el de la firma Horizons Optical, de Sant Cugat del Vallès, que dissenya tecnologia oftàlmica. Juan Carlos Dürsteler, el seu director d'innovació, ha explicat el projecte Made4U Concept, que pretén aconseguir un producte 100% personalitzat a través d’un escàner 3D, un algorisme de personalització i un provador virtual que modifica tota una sèrie de paràmetres d’acord a la fisonomia del client. “Amb aquest projecte aconseguim oferir un catàleg de muntures modificades segons la teva cara”, ha narrat el directiu de la firma vallesana.
Per últim, David Vives, de Makers Igualada i Projecte Ignius, ha explicat el procés d’impressió 3D que usen en la producció de cadires. Com a impressors 3D, s’hi troben “amb molt desconeixement, però també necessitats que s’han de resoldre”, raons que els han animat a fer un low cost R+D enmig d’un nou paradigma. “La industria 4.0 està impulsant un canvi en la cadena de valor”, ha destacat el professional. Arran d’aquest escenari han impulsat el projecte Ignius a la comarca de l’Anoia, que ha de comptar amb la formació, la recerca, la innovació i el bon fer de l’empresa però també amb la ciutadania en tant que consumidors del producte final.
La jornada l'ha clausurat el col·laborador de VIA Empresa, Josep M. Ganyet, qui ha reflexionat sobre la revolució digital en què ens trobem i les seves circumstàncies.