• Territori
  • "L'empresa no pot ser l'únic motor per salvar el país"

"L'empresa no pot ser l'únic motor per salvar el país"

El president de la Unió Empresarial de l'Anoia, Joan Domènech, demana una acció conjunta perquè "volem aposta de futur, anant tots en la mateixa direcció"

El president de la UEA, Joan Domènech | Cedida
El president de la UEA, Joan Domènech | Cedida
Neus Navarro | VIA Empresa
Exdirectora de VIA Empresa
València
30 de Maig de 2020

Són temps estranys els que genera el coronavirus però no per això menys periodístics. En altre context, d'evident llibertat de moviments, VIA Empresa s'entrevistaria cara a cara amb el president de la Unió Empresarial de l'Anoia, Joan Domènech, per saber com està vivint la Conca d'Òdena la desescalada, però en aquest cas ho fem per telèfon. Després de viure el tancament de la comarca dijous 12 de març, el territori ja està en fase 1 i a poc a poc recupera el pols. L'anunci del Govern català d'impulsar al territori un hub biosanitari els dóna força perquè la seua demanda és estratègia i indústria: "Els diners són importants a curt termini però necessitem un pla", insisteix. 

 

Domènech, que dirigeix una productora audiovisual, està al capdavant d'una entitat empresarial que agrupa més de 1.000 empreses, directament i indirectament i el 85% d'elles estan a la Conca. Assegura haver passat el confinament treballant per adaptar-se a la normativa, "analitzant els documents del BOE que eren molt ambigus i arribaven molt tard" i buscant donar resposta a les empreses. "El neguit evoluciona com evoluciona cada setmana tot, molt ràpidament".

Primer que res, com està sent el desconfinament després d'aquests dies tan llargs? 

 

En el moment en què es va desconfinar la zona de la Conca vam tornar una mica a la realitat en comparació amb la resta del país, tot i que teníem una sèrie de greuges comparatius, però ara estem igualats tot i el greuge anterior. En l'àmbit de la COVID, estem molt millor que moltes altres zones. Tenim constància del nivell d'estrès de l'hospital d'Igualada fa un mes, però no hi ha comparació a com estàvem a com estem avui dia.

Parlen amb altres patronals territorials per saber com evolucionen altres territoris? 

El que estem fent és que sectors concrets parlen entre patronals, per exemple, nosaltres parlem molt pel tema turisme amb la patronal del Bages, la del Penedès, sobre indústria, etc. Una cosa que ha portat la COVID és el fet que, en molts aspectes -no dic en tots i deixant de banda la part política-, estem treballant en la mateixa direcció. En l'Aliança per la Conca hi ha set ajuntaments de set partits polítics diferents i en aquests moments anem tots a una, tots estem en la mateixa direcció. És el que ens ha ajudat molt a tirar endavant i s'agrairia que fos una cosa generalitzada a escala de país i d'Estat.

"En l'Aliança per la Conca hi ha set ajuntaments de set partits polítics diferents i en aquests moments anem tots a una"

El projecte que s'ha presentat aquesta setmana els implica a tots directament. Què en pensa de l'anunci del hub biosanitari a la Conca d'Òdena? 

La reivindicació és que si som la zona més perjudicada, també som la zona que hauria de ser la més sensible en ajudes. De la mateixa manera que Pere Aragonès va demanar a Pedro Sánchez que tingués cura de les comunitats més perjudicades, faig meves les seves paraules i per tan dins de Catalunya s'ha de tenir en compte a la zona més perjudicada. I això ho lligo perquè com sempre hem reivindicat, quan parlem d'això no parlem només de tenir més diners sinó que parlem d'un pla estratègic, d'unes ajudes que vagin més enllà. Els diners són importants a curt termini però necessitem un pla. En aquest sentit, la consellera Chacón va parlar d'ajudes directes al comerç, perfecte. I quant a les ajudes a la indústria, entenem que és una estratègia de llarg termini. Els set ajuntaments de la Conca posaran 300 ha de sòl urbanitzable a disposició de les institucions per tenir indústria. I a això ens referim, al fet que la Generalitat sigui sensible a les propostes. Si els ajuntaments proposen, volem un pla estratègic que ens ajudi a tirar endavant la zona. Som zona industrial però necessitem indústria.

En aquest sentit, què en pensa de la gestió del departament d'Empresa i del Govern en aquesta crisi? 

Ho veiem en bons ulls i agraïm l'esforç. Qualsevol cosa que sigui afegir productivitat en la comarca és benvinguda i va en la línia del que demanem. Però crec que hi ha dues fases en la gestió i la del tancament és a escala global. Diré una frase i que cadascun interpreti: hi havia un moment que això semblava un partit de tenis entre la Generalitat i l'Estat i la pilota érem la zona confinada. Evidentment sabem que l'important era la salut però aquí era aquesta la sensació.

"Pere Aragonès va demanar a Pedro Sánchez que tingués cura de les comunitats més perjudicades... faig meves les seves paraules: dins de Catalunya s'ha de tenir en compte a la zona més perjudicada"

I una vegada superat el doble confinament, quina valoració en fa la UEA? 

La comarca de l'Anoia té la sort que la gent que hi ha al davant, a nivell institucions, empreses, etc. són gent valenta i a la que van dir que tothom podia anar a treballar, tothom va fer el que s'havia de fer. S'ha treballat molt, sobretot en seguretat, perquè els primers que van obrir només van suposar el 30%. Dimarts després de Setmana Santa molta gent no va obrir perquè no tenia EPIs i van optar per esperar-se i per assegurar la seguretat. Les empreses de la zona van ser molt conscients de les prioritats, però una vegada la seguretat estava garantida, si s'havia de treballar, que es treballi. Després, quan s'obre el confinament ja no intervé Salut o Interior, l'àrea d'Indústria també pot intervenir i estàvem com la resta. Crec que la gestió ha estat correcta dins de la problemàtica que ha sigut. Direcció General d'Indústria ha estat al nostre costat, ens ha escoltat, en temes de producció se'ns ha escoltat tot i que seguim exigint. Es pot fer millor, sí, però entenem la dificultat. Amb tot, el que veiem és que l'empresa no pot ser l'únic motor per salvar el país, quant a costos, de limitar els ERTO, les ajudes han de venir també dels altres.

Quins són els altres?

Els altres són l'Estat, que és qui crea l'Estat d'Alarma i qui crea l'Estat d'alarma és qui ha de portar les solucions. El que no pots dir és tot parat i no donar solucions. Jo no puc pagar el 100% de les quotes si l'Estat no em deixa treballar al 100%.

"Qui crea l'Estat d'Alarma i qui crea l'Estat d'alarma és qui ha de portar les solucions"

A hores d'ara quina és la previsió que fa la Unió Empresarial de l'Anoia del que s'hi ha anomenat 'nova normalitat? 

Certament, normalitat només hi ha una. Per tant, és un terme que és molt estrany. Nosaltres som zona de treballadors, hem passat vàries crisis i aquesta serà una més amb la qual hem de lluitar, però hem de mirar endavant, per això no es tracta només de reivindicar que volem diners, sinó que volem indústria, volem aposta de futur, anant tots en la mateixa direcció. Sindicats, patronals, ajuntaments, Generalitat.

Es dóna aquest consens ara? 

En aquest moment crec que el positiu és alinear a tots els actors en la mateixa direcció. Almenys aquí en l'Anoia ho hem aconseguit. I això no es pot perdre ara.

Ha parlat de reivindicacions. La primera que han fet és la petició d'una solució per als treballadors de fora de la Conca que treballen a la zona confinada. A qui li han fet arribar? 

Li hem demanat a tothom. Els treballadors que estaven fora de la Conca no podien treballar i els que estaven dins no podien sortir. Es va solucionar pel BOE que la gent que vivia a la Conca però treballava fora estava de baixa laboral, però al revés no i els que viuen fora encara estan esperant una solució. No tenen solució. Segons la Seguretat Social són gent que no ha anat a treballar, i no hi ha res que els empari.

Les empreses què han pogut fer en aquesta situació? 

Les empreses les conformen els empresaris... i els treballadors, i nosaltres hem pensat que els hem de defensar. Hi ha empreses que no han pogut treballar perquè no arribava la gent, no s'ha pogut treballar al nivell que s'exigia per culpa del confinament.

I continua sense haver-hi una resposta? 

Ha de respondre l'Estat, perquè qui mana és el BOE. Hem tingut ajuda de Foment del Treball, de tots els ajuntaments, de la Generalitat... però qui ha de publicar això és l'Estat. No s'entén el perquè. L'altre dia en l'audiència amb el president Torra ens va dir que ell mateix enviaria una carta personalment al president Sánchez per comentar-li.

La notícia del tancament de Nissan també els ha afectat. Es parla de 600 treballadors perjudicats. 

En la zona de l'Anoia, sent tan industrial, tancaments com el de Nissan ens afecta molt més. Les empreses vinculades són unes quantes i són uns 500-600 treballadors que es veuran afectats, però no vol dir que només treballaven per a Nissan. Ens preocupa, perquè estem encara en el cop de la COVID, com per sortir d'un i sumar un altre, però el primer que hem de fer és buscar solucions. Penso que és important fer el que ha fet Foment del Treball creant un grup de treball per veure què pot fer el sector de l'automoció. Buscar solucions per veure què podem fer, ni que sigui per parar el cop. Però és evident que la situació és complexa i molt complexa si ho sumem tot, però crèiem en l'empresari de la comarca. I com ho hem fet cada vegada, en sortirem.

Vinculat al sector de l'automoció, s'ha publicat que el Consell de l'Anoia ha cedit l'edifici Campus Motor per trobar-li activitat. Quina repercussió espera d'aquesta decisió? 

Un sector estratègic de la comarca és l'automoció no només per a les empreses, sinó per l'edifici del consell comarcal. Quan pensem en solucions per la crisis, es miren a curt i llarg termini i un punt pot ser tot el que pot representar l'aposta pel motor i la tecnologia. És un pol molt diferenciador que ens fa quasi únics en el motor.

Com està treballant l'empresariat anoienc aquests dies? Des de la patronal UEA estan passant moltes enquestes ... Què els diuen els seus associats?

Les enquestes es fan perquè es treballa per a l'empresari i l'empresa i necessitem saber què necessita. Una manera és amb les trucades que fan ells preguntant, i si no, preguntem nosaltres. Analitzem i busquem solucions, amb webinars, etc. i per exemple hem vist que en turisme hi ha una mancança i volem fer de pal de paller creant el UEA turisme. Sempre hem estat treballant per l'empresari i parlant amb tots. No és una cosa concreta i ara tot va canviant i va tan de pressa que necessites estar tot el dia treballant. Però sempre al costat de les entitats i els ajuntaments, perquè és l'única manera.