• Territori
  • Impulsen un projecte a l'Anoia per reduir els recursos industrials

Impulsen un projecte a l'Anoia per reduir els recursos industrials

La Taula d’Economia Circular congrega empresaris, experts en medi ambient, gestors ambientals i la universitat

Presentació de l'informe 'Anoia ciruclar' | Cedida
Presentació de l'informe 'Anoia ciruclar' | Cedida
ACN
Barcelona
30 d'Abril de 2019
Act. 30 d'Abril de 2019

Anoia Circular és un projecte que impulsa la Unió Empresarial de l’Anoia (UEA) i que busca l’eficiència, la sostenibilitat, reduir al màxim els impactes de l’activitat econòmica sobre l’entorn i, sobretot, optimitzar els recursos industrials. La gerent de la UEA, Paula Arias, ha explicat que el projecte es va iniciar fa dos anys perquè creien que calia apostar per un model econòmic de producció i consum sostenible “i conscienciar-nos que vivim en un planeta amb recursos finits”.

 

Arias també ha destacat que el treball s’ha fet des de la Taula d’Economia Circular, un grup de treball format per empresaris, empreses de diversos sectors, experts en medi ambient, gestors ambientals i també la universitat. De moment hi ha una vuitantena d’empreses implicades i Arias espera que es pugui estendre el projecte i acabar amb el desconeixement al voltant de l’economia circular.

 

Una empresa elabora paper i genera una pasta com a residu de la qual se n’ha de desfer. Una altra empresa del mateix sector, pot aprofitar la pasta per a elaborar un paper tissú, un tipus de paper que no requereix de materials de tanta qualitat. Una altra empresa, en canvi, utilitza aquesta pasta per a crear plaques d’aïllament tèrmic. La gerent de la Unió Empresarial de l’Anoia, Paula Arias, ha explicat que aquests són alguns del exemples d’èxit que proposa el projecte. En total, en tenen detectats una quinzena. 

Estratègia circular

El projecte s’ha desenvolupat en dues fases. En la primera, es va considerar bàsic fer un estudi general d’estratègia circular per conèixer els principals residus que generen les empreses de l’Anoia, les necessitats de recursos, l’estat actual de les empreses, la seva consciència i les mesures que ja porten a terme, com els seus dubtes o les seves necessitats. L’informe Circularitat a l’Anoia s’ha realitzat al llarg del 2018 visitant mes de 50 empreses de diferents sectors, celebrant reunions amb experts, trobades amb empresaris o jornades de treball. L’elaboració de l’estudi ha comptat amb el suport de la Diputació de Barcelona i el Consell Comarcal de l’Anoia. 

D’entre les conclusions, es destaca la manca de coneixement sobre l’economia circular i els seus avantatges, les traves administratives, la motivació dels empresaris per cooperar en aquest sentit, i la manca de sensibilització no només de les empreses, sinó de la població en general. 

La segona fase del projecte Anoia Circular està en procés d’execució i l’objectiu és assessorar, formar les empreses i acompanyar-les en l’anàlisi de les possibilitats i opcions per a desenvolupar idees en l’àmbit de l’economia circular. Gràcies al suport econòmic de l’Agència Catalana de Residus es dona una oportunitat a les empreses que vulguin desenvolupar una primera fase d’un projecte de simbiosi industrial i determinar si generen residus que altres empreses podrien necessitar o podrien adquirir productes d’altres companyies que ja no necessiten. De tots els projectes que es presentin se n’escolliran dos.

Aquells que no es triïn es podran presentar directament a una futura convocatòria de l’ARC o bé a l’Agència Acció i comptaran amb el suport de l’UEA. Tots els projectes comptaran amb l’acompanyament de la Unió Empresarial de l’Anoia així com del suport del grup tècnic d’experts en economia circular i medi ambient de l’entitat. El projecte compta amb el suport de la Diputació de Barcelona, el Consell Comarcal de l’Anoia i l’Agència Catalana de Residus.