• Territori
  • Atenció per videoconferència: nova prova pilot per ajudar la pagesia a fer tràmits telemàtics

Atenció per videoconferència: nova prova pilot per ajudar la pagesia a fer tràmits telemàtics

El projecte s'ha instaurat a cinc oficines comarcals per oferir una atenció "més àgil i accessible"

Les oficines comarcals ofereixen el servei de videoconferències per acompanyar els usuaris durant la tramitació de papers | ACN
Les oficines comarcals ofereixen el servei de videoconferències per acompanyar els usuaris durant la tramitació de papers | ACN
Redacció VIA Empresa
Berga
18 d'Abril de 2025

"Cada cop estic més estona davant l'ordinador i menys al camp". La Sheila Vila treballa en una empresa agrària del Berguedà. Es dediquen al cultiu de cereal i també tenen un ramat d'unes 150 vaques. Li toca renovar el carnet de fitosanitaris d'un dels treballadors. És un tràmit telemàtic i, per fer-lo, Vila ha concertat cita amb l'oficina comarcal del Berguedà. A través d'una videoconferència, una tècnica de l'oficina l'ajuda i l'acompanya durant tota la realització del tràmit. Forma part d'una prova pilot del Departament d'Agricultura per fer els tràmits més àgils i accessibles a la pagesia. "La iniciativa està molt bé, però arriba tard perquè hi ha gent que ja ha plegat per culpa de l'excés de burocràcia", lamenta Vila.

 

Amb unes 400 explotacions ramaderes i agràries, l'oficina comarcal del DARP al Berguedà és una de les cinc del país que ha posat en marxa un pla pilot d'atenció per videoconferència. Es tracta d'un servei d'assessorament personalitzat per videotrucada que permet que l'usuari no hagi de fer desplaçaments innecessaris i millorar així l'eficiència en la gestió. A banda del Berguedà, les altres oficines que acolliran la prova pilot són les de l'Alt Empordà, l'Alt Penedès, el Vallès Occidental i l'Oficina de Serveis Centrals a Barcelona.

L'eina permet l'opció de demanar cita programada -per a una data i una hora concreta- o bé cita exprés, per al mateix moment. La persona interessada pot connectar-se a la vídeoatenció a través de l'enllaç que rep deu minuts abans de començar la cita, tant per correu electrònic com per missatge de mòbil. Manel Armengol, cap de l’oficina comarcal del Berguedà, ha explicat a l'ACN que si l'usuari té algun dubte o dificultat, la persona tècnica el resol al moment i això permet facilitar i fer més àgil tota aquesta tasca administrativa.

 

Per Armengol, la intenció del Departament d'Agricultura és "treure el màxim de tràmits", però recorda n'hi ha que s'han de fer de manera obligatòria perquè es tracta d'una activitat industrial, encara que agrària. L'objectiu, diu, és fer les oficines comarcals del DARP més properes: "Que siguin el pal de paller del sector".

El servei de vídeoatenció permetrà donar informació, consultar expedients i donar suport a la tramitació en línia. A més, l'interessat podrà comunicar-se en temps real, compartir la pantalla i intercanviar documentació amb l'administració. Aquest servei forma part del paquet de mesures de simplificació administrativa que el Departament va acordar amb la pagesia.