• Territori
  • Àuria, el centre especial de treball que es reinventa amb les crisis

Àuria, el centre especial de treball que es reinventa amb les crisis

La comunitat empresarial és un grup d’economia social sense ànim de lucre que aglutina empreses, entitats i cooperatives

Treballadors d'Àuria Grup en una de les línies de producció en el sector de la cosmètica | ACN
Treballadors d'Àuria Grup en una de les línies de producció en el sector de la cosmètica | ACN
Barcelona
17 d'Agost de 2020

Donar feina a persones amb discapacitat intel·lectual mentre diversifiques la teva producció per arribar a més públic. Això és el que fa Àuria Grup, una comunitat empresarial que es basa en l'economia social i que ho fa sense ànim de lucre aglutinant diferents empreses, entitats i cooperatives. Com moltes altres companyies, la crisi de la covid-19 els ha empès a reinventar-se i, en ple confinament i amb un ERTO pel mig, la seva divisió de cosmètica es va posar a treballar de valent per abastir els centres sanitaris, residències i farmàcies amb gel hidroalcohòlic, un producte que no havien fabricat mai abans. A més, l'autorització del Ministeri de Sanitat per poder-lo produir a la seva planta del nord d'Igualada, converteix Àuria en l'únic centre especial de treball (CET) que representava l'economia social entre les vuit empreses autoritzades a fer-ho.

 

Dins del grup, s'hi troba, doncs, la seva cooperativa, on hi treballen 408 persones, el 70% de les quals són treballadors amb discapacitat intel·lectual, mentre que en el conjunt del grup -que reuneix un altre centre especial a Esparraguera, la Fundació Privada Àuria i algunes UTEs- en sumen prop de 800. Però l'arribada de l'estat d'alarma va obligar la cooperativa a fer un ERTO per prop de 300 dels seus treballadors "per la caiguda de la prestació de serveis". Tot i així, van trigar poc temps a reincorporar bona part de la plantilla gràcies a la producció d'aquest (nou) producte essencial.

Àuria Cooperativa va néixer el 1982 fruit de les mares i pares que havien fundat l'Escola Àuria. El director gerent d'aquest CET, Miquel Canet, explica a VIA Empresa que llavors l'associació va veure que les necessitats d'aquestes persones no quedaven cobertes en el món laboral i van fundar el Taller Àuria el 1972, "després d’anys de lluita perquè s’aprovés una legislació que reconegués els drets del treballador amb discapacitat i les seves capacitats productives". Deu anys més tard es constituïa com a cooperativa i, el 1992, també es crearia la Fundació Privada Àuria amb la finalitat d"estructurar la prestació de serveis i suports a les persones amb discapacitat intel·lectual o malaltia mental, com la formació, l’autonomia personal, l’oci, la vida independent o els itineraris per a la vellesa activa".

 

El director gerent d'Àuria Cooperativa, Miquel Canet | Cedida

El director gerent d'Àuria Cooperativa, Miquel Canet | Cedida

Però només la cooperativa d'Igualada ja té diverses línies de treball com l’àrea de serveis industrials a tercers que fa muntatge i condiciona i empaqueta components per a altres empreses, un departament de serveis de jardineria i manteniment urbà, serveis de neteja i consergeria i un altre departament de manteniment viari, amb pintura vial, neteja de vorals i conservació de carreteres de la Generalitat de Catalunya. La crisi anterior la va portar a fer un salt qualitatiu ja que el 2008 van inaugurar la divisió d'Àuria Cosmètica amb la finalitat de "diversificar la seva producció i la dependència dels serveis de manipulats que prestava per altres empreses de la comarca, des de la seva fundació".

Crisis que obren la ment a la innovació

D'aquesta manera, l'anterior crisi econòmica va portar a Àuria a especialitzar-se "seguint els criteris d'innovació i fent una forta inversió" i tot això centrant-se en "una producció local que contempla tot el cicle de producció, masceració, envasat, manipulat, etiquetatge i emmagatzematge fins que entren en el circuit de distribució de productes alcohòlics i laques d’ungles", segons explica Canet.

Canet: "Àuria té la missió de garantir la qualitat de vida, la participació social i la inserció laboral amb criteris d’innovació per a les discapacitat intel·lectual"

Però amb aquesta crisi Àuria ha anat un pas més enllà amb la producció i autorització de l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris dels gels hidroalcohòlics. De fet, aquesta autorització només la van rebre grans empreses de cosmètica com Coty, L'Oreal, Mixer i Puig i Àuria es convertia així en l'única que aportava el valor afegit de l'economia social.

Aquest recorregut de prop de 50 anys ha portat la Generalitat a atorgar aquest 2020 la Creu de Sant Jordi a Àuria Cooperativa, que té la missió de "garantir la qualitat de vida, la participació social i la inserció laboral amb criteris d’innovació per a aquest col·lectiu". A la seva planta del nord d'Igualada, a la zona de Sesoliveres, que compta amb més de 9.000 metres quadrats, s'hi troba el magatzem logístic i el centre de fabricació de la divisió de cosmètica i altres àrees de negoci.

El gel hidroalcohòlic d'Àuria Cosmètics | Cedida

El gel hidroalcohòlic d'Àuria Cosmètics | Cedida

En aquest espai és on Àuria ara produeix també el gel hidroalcohòlic, una arrencada que es va fer, com explica el seu director gerent, "amb una fórmula senzilla però que, alhora, fos eficaç, basada en la proposada per l’OMS, i que va permetre tornar a muntar línies de producció". Gràcies a això, no només van abastir els centres sanitaris, residències i farmàcies, sinó que van poder treure 177 dels seus treballadors de l'ERTO i, per tant, posar en marxa la fàbrica molt abans del que preveien. "La reincorporació de personal a les cadenes de fabricació va obligar l'empresa a formar el seu personal en mesures de prevenció i els nous protocols de seguretat i ús de material de protecció", explica Canet.

Noves especialitzacions i plans de futur

Això els fet obrir encara més el seu horitzó de cara al futur ja que, des que van posar en marxa la iniciativa de fabricar gels, han estat produint unitats de diferents capacitat i tipus de difusors que ja han superat les 500.000 unitats. Les primeres partides de totes les van fer arribar a les instal·lacions de la Fundació Àuria, on, assenyala el director gerent d'Àuria Cooperativa, "l’equip d’atenció i suport mantenia en aïllament algunes persones amb discapacitat que havien presentat símptomes del coronavirus". A banda d'això, també van portar estoc als diferents centres sanitaris d'atenció primària d'Igualada, mentre que la primera distribució comercial es va dur a terme amb les farmàcies de la zona.

Canet: "En l'adjudicació del contracte amb la Generalitat també va tenir un pes específic que l’entitat fos una empresa de l’economia social"

Dos mesos després que l'Agència del Medicament donés llum verda a Àuria per a la fabricació dels gels, la Generalitat va adjudicar el seu proveïment en els seus diferents departaments, així com equipaments públics, escoles, edificis oficials o universitats durant els propers mesos. Segons Canet, "en l’adjudicació d’aquest contracte també va tenir un pes específic que l’entitat fos una empresa de l’economia social". 

Per tot plegat, afirma, el seu objectiu és "consolidar aquest producte propi i dotar-lo de valor" i, per fer-ho possible, de moment es plantegen obrir una botiga virtual perquè el seu producte i tot el que envolta el seu procés arribi a més persones. En definitiva, podran "plantejar una nova cadena de distribució i un contacte més proper amb els consumidors finals que vulguin adquirir directament partides de solució hidroalcohòlica". Solucions presents amb un immens caràcter social que compleix amb la mítica frase de "convertir les crisis en oportunitats" i, sobretot, que arribin i ajudin tothom.