• Territori
  • El Bages aposta per vinyes que aguanten el canvi climàtic

El Bages aposta per vinyes que aguanten el canvi climàtic

Els cellers bagencs confien en el mandó per la seva resistència a les sequeres

iStock 477487589
iStock 477487589
ACN
Barcelona
21 d'Octubre de 2019
Act. 21 d'Octubre de 2019

Després de més de 17 anys d'investigació, aquesta serà la tercera anyada del mandó al Bages. Des de la DO Pla de Bages apunten al fet que recuperar el mandó és recuperar part de la "identitat" de la comarca, alhora que s'aposta per una vinya "apte" pel canviclimàtic.

El mandó ofereix molts avantatges per als vinicultors, ja que "madura bé", malgrat la falta de pluges. Alguns dels cellers que porten més temps explotant aquesta varietat són els cellers Abadal i El Molí, que enguany han comercialitzat 4.500 i 500 ampolles respectivament.

El Bages abans de la plaga de la fil·loxera i l'arribada de la indústria tèxtil era territori de vinyes. Des dels anys 90 que s'està reprenent l'aposta per la vinya i, en concret, per recuperar les "varietats velles" com el picapoll blanc, el sumoll negre, el picapoll negre i, la darrera, el mandó.

El mandó es tracta d'una varietat vinícola que es relaciona amb la tardor, els bolets, el bosc i la pinassa. Miquel Palau, del celler Abadal, reconèixer que aquestes característiques els van fer para "bojo" durant un temps.

Tot i això, van aconseguir modificar el temps de verema i el procés de vinificació, buscant potenciar el gust afruitat com és característic en els vins negres "però amb el mandó no passava", sinó el que ressaltava era aquest "especiat de sotabosc". "Llavors un dia t'adones que potser és això el que realment el fa especial", explica el Palau.

L'aposta pel mandó és a llarg termini, ja que recuperar una varietat perduda com aquesta no és una feina fàcil, reconeix Palau. Malgrat això el mandó amb la resistència a les sequeres i la seva bona acidesa es presenta com una varietat de vinya que es pot adaptar al canvi climàtic.