• Territori
  • Balaguer signa el conveni del CIT ENERGYHUB Lab i reforça el seu compromís per la transició verda

Balaguer signa el conveni del CIT ENERGYHUB Lab i reforça el seu compromís per la transició verda

L’aliança entre la Diputació de Lleida i la Paeria de Balaguer reforça el compromís per una transició energètica justa i generadora de valor compartit

    L'acte de presentació del conveni de l'ENERGYHUB Lab | Cedida
    L'acte de presentació del conveni de l'ENERGYHUB Lab | Cedida
    Redacció VIA Empresa
    Barcelona
    23 d'Abril de 2025

    El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, acompanyat de la paera en cap de Balaguer, Lorena González, ha donat la benvinguda a la Jornada ENERGYHUB Lab, celebrada aquest dimarts al Centre d’Empreses i Innovació de Balaguer (CEI Balaguer). L’acte ha servit per presentar el conveni de col·laboració entre ambdues institucions, que dona continuïtat i consolida l’ENERGYHUB Lab com a Centre d’Innovació Transformativa (CIT) en l’àmbit prioritari de l’energia sostenible per al conjunt de la demarcació de Lleida.

     

    Es tracta d'un acord estratègic que permet assegurar la continuïtat de la iniciativa més enllà del PECT ‘Green&Circular’, projecte a través del qual es va posar en marxa de forma pilot aquest centre específic de suport a la innovació transformativa en energia sostenible, un dels set àmbits prioritaris de l’Agenda Compartida per la Transformació Econòmica de les Terres de Lleida, Pirineu i Aran.

    D'aquesta manera, l’ENERGYHUB Lab s'ha convertit en un espai de referència a la demarcació a l'hora de promoure les dinàmiques i processos de l’Agenda Compartida Lleida, Terra d’Oportunitats, al voltant de l’eficiència energètica i generació d’energies renovables com a factor de competitivitat territorial i motor de desenvolupament d’un model energètic just, descentralitzat i compatible amb el desenvolupament dels altres àmbits prioritaris de transformació econòmica.

     

    Durant l'acte, Talarn ha subratllat que Balaguer és el primer municipi amb què se signa aquesta modalitat de conveni de col·laboració amb entitats locals que permetrà, d’aquí a 2027, donar continuïtat als altres CIT validats a través del PECT i ampliar aquests tipus de centres fins a disposar d’un CIT especialitzat per cadascun dels set àmbits prioritaris de la transformació.

    La col·laboració publicoprivada, clau del futur

    Els CIT són un element clau de l’ecosistema territorial que ha de facilitar la participació activa del territori en la transformació econòmica. “Des del G10 promovem un model energètic sostenible que sigui també una oportunitat per al territori i ens permeti avançar cap a l’assoliment de la visió de futur compartida per totes les institucions que configurem aquest G10, i aquest centre ha de ser el motor per avançar cap aquest model”, ha remarcat Talarn. 

    Les declaracions de Talarn no han estat les úniques de la jornada. També han intervingut Teresa Botargues, assessora en Transformació Econòmica de la Diputació de Lleida, i Jaume Roca, coordinador del CEI Balaguer i responsable del Punt GlobaLleida de la Noguera, que han presentat el projecte i han explicat el seu full de ruta. D'altra banda, el paer d’Empresa, Guifré Ricart, i el president de l’Energètica, Santi Martínez, han destacat la col·laboració publicoprivada com a element clau per a l’èxit de la transformació energètica.