El projecte Vida Professional, impulsat per Barcelona Activa i el Consorci de l’Educació engeguen aquest any noves formacions adreçades al jovent. El pla oferirà nous itineraris a escoles i estudiants que cursen la secundària obligatòria i post obligatòria, en un context en què la taxa d'atur juvenil se situa en el 28,5% a la ciutat comtal.
Cada any, al voltant de 13.000 joves passen per aquest programa, que inclou des de visites a empreses, participació en sessions d’emprenedoria, assessorament i formacions amb tutories. Les persones nascudes a finals del segle XX i principis del XXI, catalogades com a Generació Z o post-millennials, obtenen competències i coneixements, en el marc de la indústria 4.0.
El projecte Vida Professional vol ser una eina per lluitar contra el fracàs i l’abandonament escolar. Deixar de manera prematura els estudis s’associa a un major risc d’atur, a precarietat laboral, a situacions de pobresa i d’exclusió social i a una major dependència d’ajudes socials. Després de 15 anys en funcionament el pla ha volgut renovar-se i així ho assegura Raquel Gil, comissionada de Promoció de l’Ocupació i Polítiques contra la Precarietat de l’Ajuntament: "Cal incorporar nous incentius que ajudin les persones joves a conèixer la realitat de les empreses, del món del treball i oferir-los el màxim de possibilitats per evitar les desigualtats i millorar les tries professionals”.
Gil: "Cal incorporar nous incentius que ajudin les persones joves a conèixer la realitat de les empreses"
El projecte s’adreça principalment a alumnes de tots els centres educatius de Barcelona, tant públics com privats. Tanmateix, també s’ofereixen gran part de les activitats als centres de fora de la ciutat que ho sol·licitin. Un dels reptes a partir del curs actual 2020/2021 és ampliar el públic destinatari d’aquest projecte a estudiants encara més joves, de 1r i 2n de l’ESO.