• Territori
  • Barcelona, capital mundial de les zones franques

Barcelona, capital mundial de les zones franques

El Consorci de la ciutat catalana organitzarà el congrés internacional del sector durant el juny de 2019

Jordi Cornet ha encapçalat la visita oficial de l’organització mundial de zones franques | Cedida
Jordi Cornet ha encapçalat la visita oficial de l’organització mundial de zones franques | Cedida
Redacció VIA Empresa
Barcelona
30 d'Octubre de 2017
Act. 30 d'Octubre de 2017

El Consorci de la Zona Franca de Barcelona (CZFB) serà l’entitat organitzadora del congrés mundial de zones franques, conegut internacionalment com a WorldFZOAnnualInternationalConferenceandExhibition (AICE), durant el mes de juny de 2019 coincidint amb el Salo internacional de la Logística (SIL). El consell de direcció de l’organització mundial de zones franques, presidit per Mohammed Al Zarooni, s’ha reunit aquest dilluns a Barcelona per aprovar el pressupost de 2018, signar l’acord del congrés mundial i atorgar la seva oficina regional del Mediterrani a la capital catalana.

 

En aquest sentit, Al Zarooni ha destacat "el continu creixement de la WFZO i la seva utilitat com a plataforma internacional d’innovació i sostenibilitat" ja que considera que "mostra el paper clau de les zones franques en el comerç mundial i la seva contribució al desenvolupament socioeconòmic”.

El protagonisme de Barcelona

El delegat especial de l’Estat al Consorci de la Zona Franca, Jordi Cornet, ha posat en valor la conveniència de mantenir el protagonisme de Barcelona en el món econòmic “com a ciutat oberta, integradora i cosmopolita” i ha afegit que “l’experiència del CZFB en l’organització de fires i congressos internacionals, el prestigi d’Espanya com a plataforma logística mundial i l’atractiu de Barcelona com a capital del Mediterrani han estat factors determinants per acollir el congrés.”

 

També ha agraït “a l’Ajuntament de Barcelona i, molt especialment, a la vicepresidenta del Govern espanyol, SorayaSáenz de Santamaría, el seu suport perquè Barcelona sigui la seu d’aquest congrés, la qual cosa és una excel·lent notícia per a Espanya, per a Catalunya i per a la ciutat; es demostra així que la unitat d’acció i la suma d’esforços permeten assolir els reptes que ens planteja el món globalitzat.”

Els precedents

El congrés d’AICE atraurà a Barcelona a un miler de representants de zones franques del món. Les anteriors edicions de l’AICE de 2015 i 2016 han tingut lloc a Dubai -seu permanent de l’Organització Mundial de Zones Franques-, mentre que la de 2017 s'ha celebrat a Cartagena d’Índies. L’edició del 2018 tindrà lloc als Emirats Àrabs Units i al 2019 serà el torn de Barcelona, que acollirà la cinquena edició de l’AICE com a ciutat enclavament del comerç internacional.

La reunió a la capital catalana de la direcció de la WFZO ha coincidit amb una visita de l’America’sFreeZoneAssociation (AZFA) al CZFB, de manera que els membres de les dues organitzacions i la direcció del Consorci han mantingut contactes de networking.

Un 1% de la població activa del món

Cornet ha estat nomenat recentment president de l’Associació Espanyola de Zones Franques d’Espanya, una decisió que és una aposta més de l’entitat pel CZFB i del seu lideratge en el sector. L’associació agrupa les actuals 7 Zones Franques d’Espanya (Barcelona, Cadis, Vigo, Tenerife, Gran Canaria, Santander i Sevilla). La WFZO agrupa a 350 zones franques de 78 països. Segons aquesta organització, en total hi ha 3.500 zones franques en 130 països d'arreu del món, que representen més de 70 milions de llocs de treball, el que equival aproximadament a l’1% de la població activa mundial registrada.

El CZFB és una entitat pública creada al 1916 pel govern espanyol, l’Ajuntament de Barcelona i els estaments econòmics de la ciutat que, amb un històric esperit de concertació, es dedica a la generació d’activitat comercial logística i econòmica. Gestiona el Polígon Industrial de la Zona Franca de Barcelona, la seva zona franca duanera i promou àrees industrials, logístiques i urbanes, així com esdeveniments firals d’interès empresarial, immobiliari i logístic, com és el cas del SIL.