L'Ajuntament de Barcelona destinarà 2 milions d'euros en programes de formació per a joves, persones a l'atur, empreses i jubilats amb la voluntat de reduir l'escletxa digital. El tinent d'alcalde de Ciutat Digital, Gerardo Pisarello, assegura que la capital catalana compta amb un sector digital "molt potent" i no es pot "deixar a la ciutadania al marge".
Per aquest motiu, ja s'han començat a realitzar tallers d'alfabetització digital a les biblioteques però també es preveu fer una actualització de les Tecnologies d'Informació i Comunicació a les empreses de la ciutat. Pisarello ha destacat que una part important del projecte és "empoderar a la ciutadania" d'aquest sector digital que és el que "genera ofertes de més qualitat" a Barcelona.
L'Ajuntament de Barcelona vincula l'escletxa digital al nivell de renda econòmica, entre d'altres factors, i apunta que, com menys renda, menys ús de la tecnologia en el dia a dia de les persones. L'edat també és un factor clau en aquesta escletxa, essent el col·lectiu entre els 65 i els 74 anys el que té menys accés al món digital. D'altra banda, les persones que estudien i treballen són les més connectades.
Un dels programes es centra en el col·lectiu de joves, per tal de fomentar l'esperit científic i especialment el de les noies científiques. Pisarello destaca que la vocació científica serà "decisiva en la propera dècada" i apunta que "el 65%" dels alumnes de primària tindran feines "que encara no sabem quines seran" per la rapidesa del desenvolupament tecnològic.
Per aquest motiu, es realitzaran tallers enfocats a estudiants de secundària de curta durada d'introducció a la Intel·ligència Artificial, descobrir l'Internet de les coses o el món de la robòtica. Un dels tallers estarà enfocat exclusivament a noies amb l'objectiu de despertar la seva vocació científica.