• Territori
  • Barcelona Energia compra electricitat a Endesa

Barcelona Energia compra electricitat a Endesa

L'Ajuntament de la capital catalana adquirirà els certificats d'origen d'energia 100% verda a l'elèctrica que van "fer fora"

Entrada de la planta gestionada per Tersa | ACN
Entrada de la planta gestionada per Tersa | ACN
Barcelona
18 de Desembre de 2018

No fa ni dos mesos que Barcelona en Comú presumia que "vam fer fora a Endesa" i que "vam posar en marxa Barcelona Energia, l’empresa pública d’energia més gran de l’Estat". Ara, però, les coses han canviat i, després de posar en marxa fa quasi sis mesos la comercialitzadora d'energia elèctrica pública i de rebre un allau de crítiques d'entitats ecologistes, veïnals i socials per subministrar-la a través de la incineradora Tersa, l'Ajuntament de Barcelona ha decidit contractar Endesa perquè sigui la companyia encarregada de subministrar els certificats d'energia renovable que l'elèctrica d'Ada Colau necessita "per complementar l'energia subministrada als seus clients i que sigui 100% renovable".

 

Així ho ha avançat La Vanguardia, i així ho han confirmat a VIA Empresa fonts de l'Ajuntament de Barcelona i d'Endesa. Barcelona Energia subministra més energia de la que pot certificar a través de les plaques fotovoltaiques del Fòrum i de la planta de biogàs del Garraf i, precisament per això, ha decidit tirar pel dret i obrir un concurs públic a través de Tersa per comprar aquests certificats de garantia d'origen renovable.

 

La manca de certificats de l'energia per cobrir tota la demanda i les crítiques rebudes per comercialitzar la majoria de l'electricitat des de la incineradora de Tersa -l'empresa pública d'on surt la majoria de la producció elèctrica de Barcelona- han empès el consistori a deixar de banda la seva intenció de "fer front als oligopolis" i a adjudicar a Endesa el concurs per "haver ofert les millors condicions a la licitació pública realitzada".

Segons han confirmat fonts d'Endesa, la licitació pel període que fa que Barcelona Energia està en marxa -des de l'1 de juliol del 2018- ha estat de 45.000 euros per aquest segon trimestre del 2018. En cas que es presentessin al concurs que l'Ajuntament haurà de convocar de cara el 2019 -que seria possible que ho fessin, però encara no ho tenen parlat-, la xifra de la licitació doblaria l'actual perquè ja serà per tot l'any i haurà de servir unes 20.000 famílies. I és que l'objectiu de Barcelona Energia és garantir que, tot i que l'energia que ens arriba a casa no podem saber d'on prové perquè l'electricitat no es pot emmagatzemar, "l'origen de la producció d'energia elèctrica que consumim sí que és 100% renovable".

En aquest sentit, Endesa ratifica que, a través dels seus serveis, això serà així gràcies als seus certificats de garantia de l'origen de l'electricitat que provenen de les diverses tipologies de centrals amb què compta la companyia com les nuclears, les tèrmiques de cicle combinat, les de carbó, els parcs eòlics, les centrals hidràuliques o les fotovoltaiques.

Aquests contractes de compra de certificats energètics a tercers es fan quan les comercialitzadores d'electricitat garanteixen que el 100% del seu subministrament prové d'energia verda, però que no disposen de prou instal·lacions de generació renovable en propietat com per garantir que tota l'energia que subministren als seus clients serà del tot renovable.

De fet, i segons especifica l'Ajuntament, no serà fins el segon trimestre del 2019 que la Comissió Nacional del Mercat de la Competència (CNMC) certificarà que la comercialitzadora pública és 100% verda. Precisament per tot plegat, i havent patit un fort allau de crítiques constants per subministrar energia d'una incineradora, ara subratlla que descarten del tot "la incineració de residus".