• Territori
  • Barcelona registra un inversió en oficines de 1.000 milions d'euros

Barcelona registra un inversió en oficines de 1.000 milions d'euros

Els 'coworkings' seran un dels segments més beneficiats per l'escenari postpandèmic i guanyaran pes en el mercat

Els 'coworkings' acaparen gran part de la inversió barcelonina | ACN
Els 'coworkings' acaparen gran part de la inversió barcelonina | ACN
ACN
Barcelona
16 d'Agost de 2021
Act. 16 d'Agost de 2021

Barcelona podria registrar un "molt bon any" el 2021 i tancar aquest exercici amb una inversió en oficines de 1.000 milions d'euros, segons la consultora immobiliària CBRE. La capital catalana ha assolit "nivells de rècords històrics" en el primer semestre, amb un import de 694 milions d'euros, i ha concentrat el 83% de tota la inversió realitzada a l'Estat durant aquest període. Tot i això, la demanda d'oficines caurà un 7% en els pròxims tres anys, una reducció accelerada per l'impacte del teletreball. Els coworkings seran un dels segments més beneficiats per l'escenari postpandèmic i guanyaran pes en el mercat com espais de reunió "flexibles i polivalents".

 

La capital catalana ha tancat el primer semestre de l'any amb la millor dada d'inversió dels últims catorze anys. Aquest fenomen s'explica per l'existència de capital "embassat" per la pandèmia, en cerca d'oportunitats d'inversió, i els fonamentals "històricament molt bons" de Barcelona. La ciutat també ha assolit "nivells de rècords històrics" amb relació al seu pes respecte a la resta de l'Estat i ha concentrat un 83% del volum d'inversió.

La tendència registrada en la primera meitat de l'any es mantindrà en el segon semestre i CBRE preveu tancar l'exercici amb una inversió pròxima als 1.000 milions d'euros. "Un volum d'inversió anual d'aquesta xifra és un molt bon any", afirma el director de l'oficina de CBRE a Barcelona, Xavier Güell. En els últims catorze anys, només s'ha superat aquesta xifra el 2007, amb una inversió de gairebé 2.000 milions, i el 2019, amb prop de 1.400 milions. 

 

Tot i les bones previsions en matèria d'inversió, la demanda d'oficines es reduirà un 7% en els pròxims tres anys per l'impacte del teletreball. Aquest escenari portarà a la majoria de les organitzacions a apostar per un "model híbrid" i combinaran la feina en remot amb el treball presencial. Precisament, Barcelona és una de les ciutats millor posicionades a l'hora d'adoptar aquests models de treball amb més rapidesa després de la pandèmia, segons el rànquing Hybryd Working Index elaborat per Savills Aguirre Newman

Alguns dels factors que expliquen aquest posicionament són la durada del confinament, el preu dels contractes de lloguer, l'eficiència dels espais de treball o la flexibilitat prèvia a la pandèmia. Des del punt de vista dels empleats, també incideixen la mida dels habitatges, la velocitat mitjana de banda ampla i la mobilitat o composició de la població.  

"Serà molt difícil justificar la necessitat de treballar de manera presencial tota la jornada. En remot, els empleats han estat capaços de fer la feina, complir amb els objectius i augmentar la seva productivitat", afirma el professor col·laborador dels Estudis d'Economia i Empresa de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), Manel Fernández

El nou model de treball mantindrà les oficines o els coworkings com a espais de trobada i de treball en equip, i apostarà pel teletreball a l'hora de fer tasques individuals que requereixin "alta concentració i el mínim d'interrupcions possibles". Aquesta tendència provocarà canvis en el disseny de les oficines, amb espais més polivalents i preferència per zones obertes i exteriors.

En els últims anys, el segment de les oficines havia treballat molt per oferir "experiències" als empleats, una tendència que es consolidarà encara més després de la pandèmia. Les empreses també seran "més sensibles" als temps de desplaçaments del personal, segons anticipa el director de l'oficina de CBRE a Barcelona. Això provocarà la "disgregació" de les companyies en dues seus o la instal·lació d'espais "satèl·lit" al voltant de la ciutat des d'on poder treballar.