La Generalitat de Catalunya, l'Ajuntament de Barcelona, el Mobile World Capital Barcelona, la Fundació i2CAT, el Centre Tecnològic de Telecomunicacions de Catalunya (CTTC), Atos i la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) han acordat impulsar la iniciativa 5GBarcelona, que té com a objectiu convertir la ciutat en un 'hub' europeu en l'àmbit 5G.
En una roda de premsa aquest dimarts, el director de tecnologia i innovació de la Fundació i2CAT, Sergi Figuerola, ha dit que el projecte aspira a atreure part de les ajudes públiques que es destinaran des de la Unió Europea per desenvolupar aquesta tecnologia: "Compta amb 500 milions d'euros per invertir en 5G i ja s'ha activat un terç del pressupost".
El director del Mobile World Capital Barcelona, Carles Grau, ha assenyalat que l'estimació de la Comissió Europea és que el sector 5G generi fins el 2025 una activitat econòmica anual que superarà els 130.000 milions d'euros i 2,3 milions de llocs de treball: "Barcelona pot atreure entre el 10 i el 15% d'aquests recursos".
Durant el 2018, la Comissió escollirà, dins de les fases del programa 5G-PPP, un nombre reduït de projectes que tindran com a objectiu crear entorns de prova i validació de 5G, i, segons Figuerola, es presentaran entre deu i 12 consorcis i agrupacions en diferents ciutats, de les quals es triaran "tres o quatre" guanyadores.
Així mateix, Figuerola ha destacat que el projecte és capaç de reunir sector públic, centres d'investigació i al sector privat: "Estem en converses amb Orange, CellNex i Movistar, mentre que Vodafone va ser el primer a expressar interès", i ha dit que també s'han establert relacions amb altres iniciatives europees en aquest camp.
Ecosistema tecnològic
Grau ha expressat que Barcelona compta amb "ingredients únics" per liderar en tecnologia 5G gràcies a l'ecosistema generat pel Mobile World Congress (MWC) i la resta de fires tecnològiques que se celebren a la ciutat, a més de l'entorn innovador, les inversions estrangeres i les 'start-ups' tecnològiques.
Des que la iniciativa 5G-PPP, emmarcada al programa H2020 de la Comissió Europea, s'iniciés el 2014, les entitats d'investigació instal·lades a Catalunya han obtingut finançament per participar en 22 projectes dels 37 que s'han atorgat, una xifra que vol convertir 5GBarcelona en el primer Living Lab 5G d'Europa i del món.
El secretari de Telecomunicacions, Ciberseguretat i Societat Digital de la Generalitat, Jordi Puigneró, ha assegurat que l'Administració catalana té la voluntat de construir un "estat digital en forma de república", i ha descartat que la situació política a Catalunya perjudiqui la iniciativa presentada.
Horitzó 2020
La tecnologia 5G contribuirà a crear entorns intel·ligents i indústries avançades al servei dels ciutadans i dels sectors econòmics emergents, per la qual cosa es facilitarà l'accés a l'Internet de les Coses (IoT) i s'obrirà pas a nous serveis en l'àmbit dels vehicles autònoms i connectats, la indústria 4.0, dron i ehealth, entre altres.
Els experts situen la implantació d'aquesta tecnologia en l'horitzó del 2020, i el tinent d'alcalde de Barcelona, Gerardo Pisarello, ha destacat que canviarà de forma "decisiva" la societat i l'economia, ja que permetrà processar les dades de forma més ràpida i àgil, la qual cosa també repercutirà en les polítiques públiques del futur.