• Territori
  • Barcelona reflexiona sobre la política econòmica local

Barcelona reflexiona sobre la política econòmica local

La capital catalana esdevé un think tank per analitzar els reptes d'empreses, mercat laboral i ciutadania

Guy Standing i Maria Luz Rodríguez a Barcelona Activa
Guy Standing i Maria Luz Rodríguez a Barcelona Activa
Europa Press
10 de Maig de 2017
Act. 10 de Maig de 2017
Barcelona Activa ha iniciat aquest dimarts el cicle de conferències Reflexions per a una nova política econòmica local, que reunirà ponents experts d'àmbit internacional per inspirar la reflexió sobre les transformacions socials que impacten en l'economia i el món laboral, i que s'emmarca en la celebració del 30 aniversari de l'agència.

La directora de Barcelona Activa, Sara Berbel, ha explicat que al llarg d'aquest 2017 se celebraran un total de quatre conferències que serviran per reflexionar sobre les tendències econòmiques, les transformacions socials i els canvis al món laboral que han de permetre definir la nova política de desenvolupament local.

"Volem fer de Barcelona un referent en polítiques de desenvolupament econòmic i social", ha assegurat Berbel, que ha apostat per convertir la capital catalana en un think tank de reflexió sobre una nova política local que respongui als canvis de paradigma, els reptes globals i les transformacions globals que impacten en les empreses, el mercat laboral i la ciutadania.

Guy Standing
L'economista Guy Standing ha impartit aquest dimarts la primera sessió El capitalisme rentista i el creixement del precariat, presentada pel periodista i filòsof Josep Ramoneda, en la qual ha defensat l'emergència d'una nova classe social anomenada "precarit" i ha debatut amb la doctora i exassessora del Ministeri de Treball i Assumptes Socials Maria Luz Rodríguez.

"El precariat està forçat a acceptar una vida de treball assalariat i condicions de vida inestables. Molts membres estan sobrecualificats", ha dit, i ha descrit que aquesta classe està formada per aquells ciutadans units per la inseguretat econòmica, la incertesa laboral i la pèrdua de drets.

Standing ha insistit que la retòrica de l'austeritat és una estafa per convèncer la gent que ha d'acceptar ingressos inferiors pel bé de la recuperació nacional i impostos més baixos per atreure la inversió financera estrangera: "Mentre els beneficis augmenten els salaris baixen, la qual cosa no havia ocorregut mai".

Ha assegurat que s'ha de sortir del capitalisme rentista, basat en la "succió" de rendes per part dels qui posseeixen els drets de propietat, física, financera, intel·lectual i de les patents, i ha defensat que la renda bàsica de ciutadania augmentaria el poder de negociació de cada treballador, així com reduir la dualitat social.

Publicació de les conferències
En aquest sentit, Barcelona Activa preveu celebrar conferències d'uns altres tres economistes: Mark Weisbort, que al juny parlarà sobre La fallida dels experts; Loretta Napoleoni, que al setembre abordarà La tercera guerra mundial, i Bernard Stiegler, que al novembre tractarà sobre la Filosofia de l'economia de la contribució.

Les sessions tenen com a objectiu reunir professionals i experts en el camp de l'economia, policy makers i ciutadans, i, en finalitzar les conferències, es recollirà de manera resumida en una publicació els continguts de les sessions, les opinions compartides i les conclusions extretes durant el debat que es generi en cada trobada.