
Amb l’objectiu d’oferir una solució àgil i eficaç per a la resolució de conflictes, la Cambra de Comerç de Sabadell presenta Pacta Cambra, un nou servei destinat a facilitar la mediació i la conciliació en casos de caràcter civil i mercantil. Aquesta iniciativa s’emmarca en el nou context normatiu que entra en vigor el pròxim 3 d’abril amb la Llei Orgànica 1/2025 del 2 de gener. La llei obliga a acreditar una negociació prèvia abans d’interposar una reclamació judicial i promou l’ús de mitjans alternatius per evitar la saturació judicial.
El sistema judicial a Catalunya i Espanya està col·lapsat, amb retards que impedeixen atendre amb rapidesa els casos urgents
El sistema judicial a Catalunya i Espanya està col·lapsat, amb retards que impedeixen atendre amb rapidesa els casos urgents. La mitjana de temps per a la resolució d’un procediment arriba als 30 mesos, i els jutjats, que ja superen les càrregues de treball recomanades, estan fixant judicis per al 2027. Aquesta situació afecta especialment la jurisdicció contenciosa —que supervisa les administracions—, així com els jutjats socials i civils. Tot i l’increment del nombre de jutjats a Catalunya entre el 2023 i el 2024, el sistema continua sense poder reduir la bretxa entre els expedients ingressats i els resolts.
Un servei dirigit a empreses i professionals
La Cambra ha organitzat una sessió informativa per exposar les novetats que comportarà l’entrada en vigor de la nova llei, un tema que ha generat gran interès. Més d’un centenar d’empreses i professionals de l’àmbit jurídic hi ha participat per conèixer els canvis legislatius, que estableixen l’obligació d’explorar vies alternatives abans d’interposar una demanda. Aquesta mesura impulsa la mediació, la negociació i la conciliació com a eines clau per a la resolució de conflictes. Amb el servei Pacta Cambra, adreçat a pimes, autònoms, grans empreses i advocats, la Cambra vol oferir una solució eficient i efectiva per gestionar disputes de manera àgil i efectiva.
Què són els MASC i com funcionen?
Els MASC són formes alternatives a la jurisdicció, per això són coneguts com a mitjans alternatius de solució de conflictes. Els conflictes són múltiples, variats i dinàmics. A causa d'això no poden resoldre's a través d'un únic instrument. Un sistema de justícia compromès amb el benestar dels seus destinataris ha d'incorporar diferents mitjans per al millor abordatge i gestió dels problemes.
La Cambra de Comerç de Sabadell ofereix un servei de mediació voluntari i confidencial per facilitar la resolució de conflictes entre empreses i professionals. Aquest servei inclou quatre modalitats: intervenció, on un tercer acredita el procés de negociació; expert, amb l’assessorament d’un professional independent; mediació privada, que apropa postures sense proposar solucions; i conciliació, que incorpora una proposta de resolució. En qualsevol cas, tant si es porta a terme un MASC a través d’alguna d’aquestes modalitats o no havent arribat a un acord, la Cambra expedeix un certificat acreditant el nou tràmit obligatori.
La Cambra de Comerç de Sabadell ofereix un servei de mediació voluntari i confidencial per facilitar la resolució de conflictes entre empreses i professionals
Aquests mecanismes alternatius aporten múltiples avantatges, com ara l’eficàcia i l’estalvi de temps i costos en comparació amb els litigis judicials, que poden allargar-se fins a quatre anys i mig. Amb 30 anys d’experiència en assessoria judicial i set anys d’experiència en mediació concursal, la Cambra de Sabadell ha estat reconeguda amb el Premi ICAB 2025 per l’Il·lustre Col·legi d’Advocats de Barcelona. A més, la mediació contribueix a preservar les relacions comercials, minimitzant la pèrdua de clients i proveïdors.