“Que la preocupació no es converteixi en pànic”. Aquesta ha estat la petició del president de la Cambra de Sabadell, Ramon Alberich, durant la presentació de l'Informe de Conjuntura de Sabadell i l’àmbit de la Conca del Ripoll i la Riera de Caldes. Un estudi, elaborat per l’Ajuntament de Sabadell, el Banc Sabadell, el Centre Metal·lúrgic, el Gremi de Fabricants i la Cambra; que posa de manifest una “moderació” en el creixement de l'economia vallesana.
D'aquesta manera, la Cambra de Sabadell s'ha volgut revoltar “amb dades objectives” contra els missatges que anuncien una nova recessió econòmica. Les xifres, però, dibuixen un alentiment de tots els indicadors econòmics d'aquesta zona del Vallès. I la percepció dels empresaris també apunta a un increment de la preocupació.
Carlos Ruiz, economista: “Malgrat l'alentiment, som optimistes”
L'economista Carlos Ruiz, coautor de l'informe, ha reflexionat sobre la “pregunta del moment” de si estem a les portes d'una moderació o de la tercera crisi de la dècada: “Malgrat l'alentiment, som optimistes. Tot indica que els factors que frenen el creixement són conjunturals”. El president del Consell Comarcal del Vallès Occidental, Ignasi Giménez, s'ha sumat també a l'optimisme: “Més que recessió, s'està produint una moderació del creixement”.
Les dades denoten que hi ha canvis en l'horitzó. No hem de crear alarma, però hem d'estar preparats”, ha sentenciat Marta Farrés, alcaldessa de Sabadell.
Des dels agents polítics i econòmics s'han esforçat, d'aquesta manera, a esquivar les advertències d'una nova crisi econòmica. Conscients que només els anuncis ja generen un clima d'incertesa i preocupació que acaba tenint un impacte real en el funcionament de l'economia.
Brexit i guerres comercials marquen l'activitat empresarial vallesana
El president de la Cambra de Sabadell ha enumerat els “factors conjunturals” als quals l'economista feia referència. Les incògnites a l'entorn del “dramàtic procés” del Brexit, les “polítiques egocèntriques” dels Estats Units amb les guerres comercials i l'evolució de l'economia alemanya en són els principals.
Tot plegat, assegura Alberich, generen una “tònica d'incertesa” en el teixit empresarial i la societat. “Són aspectes que tenen repercusió en el dia a dia i en la nostra percepció sobre l'economia”, ha destacat.
Les xifres de creixement, a la baixa
Així, l'Informe de Conjuntura de Sabadell i l’àmbit de la Conca del Ripoll i la Riera de Caldes posa de manifest aquest relantiment de l'economia. Per exemple, la creació d'ocupació ha passat d'un increment del 5,8% a inicis de 2018 a un 2,5% en el primer semestre de 2019.
La contractació durant els primers sis mesos de l'any en aquesta àrea vallesana ha caigut un 8,2%; mentre que la reducció de l'atur ha estat del 3,8% (el 2017 era de gairebé l'11%). La creació d'empreses també s'ha moderat i en el primer semestre de 2019 s'ha quedat amb un creixement del 0,8%.
El perill de la indústria
Històricament, el motor del Vallès ha estat el sector industrial. "Difícilment es pot explicar la història de les nostres ciutats sense la indústria", ha reflexionat Ignasi Giménez, que ha situat la comarca com "el pol industrial més important del sud d'Europa". Un sector, a més, que ha estat el més resistent a la crisi econòmica.
Davant d'aquest panorama, les dades actuals indiquen que la indústria és l'activitat econòmica que més està frenant el creixement a la zona vallesana de la Conca del Ripoll i la Riera de Caldes. "Ens preocupa molt", ha afirmat el president del Consell Comarcal.
Són el sector serveis i la construcció els àmbits econòmics que més estan mantenint el seu creixement.